Връзки за достъпност

Извънредни новини

Задържаният от Беларус Раман Пратасевич е преместен в сграда на КГБ


Раман Пратасевич
Раман Пратасевич

Задържаният беларуски журналист и опозиционен активист Раман Пратасевич е бил преместен в арест, използван от основната правоохранителна служба на Беларус КГБ. Новината беше оповестена от правозащитната организация “Вясна“.

В своя публикация от “Вясна“ не посочват точното място, нито името на сградата. Досега Пратасевич беше държан в арест в столицата Минск. Той беше вписан в списък на подкрепящите тероризма и му беше повдигнато обвинение за организиране на масови безредици и нарушаване на обществения ред. Осъдителна присъда може да му донесе до 15 години затвор.

На 23 май Раман Пратасевич беше арестуван заедно с приятелката си в Беларус, след като полетът им с авиокомпания Ryanair от Атина, Гърция, за Вилнюс, Литва, беше принудително отклонен, за да кацне в столицата Минск.

Случаят беше определен от някои политици като „държавно отвличане“, а външното министерство на България го определи като въздушно пиратство.

Пратасевич е един от основните администратори на канала NEXTA-Live в Telegram, който отразява протестите в Беларус.

Заради действията на Минск ЕС затвори небето и летищата си за беларуски авиолинии и обяви подкрепа от 3 млрд. евро за демократичния преход в страната.

В събота САЩ съобщиха, че налагат санкции на 9 държавни предприятия, както и че работят за разработването на рестрикции заедно с ЕС и други партньори и съюзници срещу представителите на режима.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG