Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Безсрамие в името на усвояване“. Минеков откри нарушения при реставрации на паметници


Служебният министър на културата Велислав Минеков
Служебният министър на културата Велислав Минеков

Редица нарушения при възстановяване на паметници са били извършени в последните години. Това каза служебният министър на културата Велислав Минеков по време на брифинг в четвъртък.

По негови думи нарушенията са били системни и даде пример с проект за реставрация на паметника „Левски“ в центъра на София, който е държавна собственост, но с чиято реставрация е била натоварена Столичната община.

„Такава реставрация не се е състояла! Пред мен е не само нарушение на действащия закон, тъй като става дума не само за посегателство върху Левски, но и върху паметник с най-висока категория – категория „Национално значение“, каза Минеков и добави, че дейността документално е била описана като поддържане на зелени площи и за нея няма проект, който да е бил съгласуван.

По подобен начин, по думите на министъра, е била извършена и реставрацията на Лъвов мост, както и тази на паметника на цар Освободител. По негови думи реставрацията на паметника, който се намира срещу Народното събрание, е била финансирана от руската хуманитарната организация „Поколение“, както и от човек от списъка със санкционирани руски лица, публикуван от правителството на САЩ.

Освен за паметника Минеков каза, че са извършени нарушения и в подземието на бившия конак в Националната художествена галерия. При ремонта, извършен през 2012 г., когато министър е бил Вежди Рашидов, са унищожени ценни археологически пластове, както и килията, в която се предполага, че е бил държан Васил Левски.

„Архитектите австрийци запазват основите на Конака, още тогава се оценява тяхната стойност за историята на България. Това не е било унищожено от чужденци, османци, а от един министър заради намерението му за усвояване на едни пари по време на този нещастен ремонт“, каза Минеков и добави, че сигнал за нередности е имало още през 2013 г. от тогавашния директор на галерията Бисера Йосифова.

По време на пресконференцията Минеков обяви дисциплинарното уволнение на директора на Изпълнителна агенция „Национален филмов център“ Жана Караиванова. Като причини бяха посочени системно неизпълнение на служебните ѝ задължения, както и нарушения, свързани със системата за управление и финансов контрол, установени в доклад от май 2021 г.

Преди седмица служебният министър обяви дълъг списък с нарушения в сектор култура, натрупването на многомилионни дългове от страна на НДК, както и сключването на неизгодни договори от страна на министерството. Няколко дни по-късно той обяви, че ще изпрати сигнали за злоупотреби в културни проекти на европейската прокуратура.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG