Връзки за достъпност

Извънредни новини

Новото ръководство на ББР встъпи в длъжност. Правителството с програма за възстановяване на бизнеса


Кирил Петков с новите членове на ръководството на ББР
Кирил Петков с новите членове на ръководството на ББР

Служебният министърът на икономиката Кирил Петков представи пред работещите в Българската банка за развитие (ББР) новите членове на Управителния и Надзорния съвет на банката, съобщиха от министерството.

По думи на Петков от днес ББР ще се фокусира върху подкрепата за малкия и среден бизнес.

„Банката ще подкрепя стартъпи и предприятия с иновативни проекти“ , каза още той.

Промяната в състава на Надзорния съвет на ББР е включването на Валентин Михов и Васил Щонов, а новите членове на Управителния съвет са Владимир Георгиев, Цанко Арабаджиев и Крум Георгиев. Промените бяха одобрени от БНБ.

В края на май Петков проведе две публични срещи. На първата той разговаря с председателя на Надзорния съвет на ББР Стамен Янев, а след нейния край бяха обявени и готвените кадрови промени в банката. Ден по-късно министърът се опита да проведе среща с осемте най-големи кредитополучатели на банката, но нито една от компаниите не изпрати свой представител.

Като причина за публичното изслушване на Надзорния съвет на ББР Петков посочи отпуснатите големи кредити към фирми, които "не са прозрачни" и са "със съмнителна собственост". Той даде и примери с дружествата "Благоевград БТ", свързано с Делян Пеевски, както и "Роудуей кънстракшън", свързано с Румен Гайтански – Вълка.

Министърът определи като "пълно безобразие" факта, че от 1.9 млрд. лв., раздадени директно от ББР на частни клиенти, 1.8 млрд. са отишли за 20-те най-големи кредити. В началото на юни Централната банка обяви, че започва проверка в ББР.

Във вторник Петков съобщи още, че един от осемте най-големи кредитополучатели на ББР е решил да върне 40 млн. от получените средства, но не уточни за коя фирма става въпрос.

Малко по-късно заедно с колегата си министър на финансите Асен Василев, Петков представи програмата на правителството за възстановяване след COVID-19, насочена към малките и средните бизнеси. Тя включва обезпечаване за кредити, които ще бъдат предоставяни на фирмите, а средствата ще дойдат по финансиране от „Фонда на фондовете“. Отделните фирми ще получат гаранции за до 80% от изтегления кредит, а в случай на група от предприятия покритието ще се равнява на 50%.

По думи на министър Василев обемът на покритията е приет още преди година от европейските институции, а кредитите ще имат и гратисен период от 1 година.

„Основната разлика между този продукт и всички други гаранционни продукти, които са били на пазара е, че този не изисква обезпечение от страна на фирмите. Това, което изисква е собственик или съсобственик на фирмата да влезе като съдлъжник за кредита.

По отношение на списъците със санкционирани фирми, свързани със санкционираните по закона „Магнитски“ бизнеси на Васил Божков и Делян Пеевски, Василев подчерта, че процесът продължава да тече, като в момента част от лицата подават възражение заради попадането им в него.

„Такова възражение имаме от г-жа Ирена Кръстева, която пише, че не е свързана с Делян Пеевски“, каза Василев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG