Връзки за достъпност

Извънредни новини

Вашингтон спира полетите между САЩ и Беларус


Самолетът на Ryanair, който пътуваше от Атина до Вилнюс, беше принуден да кацни в Минск на 23 май тази година

Вашингтон забрани продажбата на самолетни билети за пътнически полети между САЩ и Беларус, съобщиха световните агенции. Мярката е в отговор на принудителното приземяване на пътнически самолет в Минск и ареста на опозиционен журналист, който беше на полета.

Наредбата на американското Министерство на транспорта е издадена на 29 юни. В нея се посочва, че е в съзвучие с решението на Държавния департамент да определи, че е в интерес на САЩ да ограничат въздушния превоз до и от Беларус.

Забраната ще допуска изключения, когато пътуването е в интерес на САЩ – например за доставяне на хуманитарна помощ или във връзка с американската национална сигурност.

Дори преди забраната въздушният трафик между САЩ и Беларус беше ограничен. Затова решението на Вашингтон е смятано за символична мярка в отговор на принудителното приземяване на самолет на Ryanair от беларуските власти на 23 май.

Самолетът беше принуден да кацне в Минск, за да бъде арестуван критик на режима на Александър Лукашенко. Става дума за опозиционния журналист Раман Пратасевич, който в момента е под домашен арест.

Много страни квалифицираха действията на Беларус като „държавно отвличане”. САЩ и Европейският съюз наложиха санкции на Минск заради този случай.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG