Връзки за достъпност

Извънредни новини

Москва привика посланика на Чехия заради искането за компенсации след взривовете в оръжеен склад


От външното министерство на Русия определят настояването за компенсации на Чехия като недопустимо
От външното министерство на Русия определят настояването за компенсации на Чехия като недопустимо

Министерството на външните работи на Русия привика посланика на Чехия в Москва Витеслав Пивонка. Причина за това стана искането на Прага да получи компенсации заради взривения оръжеен завод във Врбетице през 2014 г.

Според чешкото правителство взривовете са причинени от действия на членове на руското военно разузнаване известно като ГРУ. Взривовете през 2014 г. отнеха живота на двама души и бяха неразгадани до тази година.

Пивонка е бил уведомен, че искането за обсъждане на случая с убитите чешки граждани е „недопустим“. По-рано говорителката на външното министерство на Русия Мария Сахарова каза, че „тези, които действат по този начин, настоявайки за плащания, използвайки заплахи и обиди, без разследване или съдебен процес, се наричат изнудвачи“.

Чешките власти посочиха конкретно двама руснаци, които по-рано бяха обвинени от Великобритания за участие в отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал през 2018 г.

Малко след съобщаването за случая в Чехия стана ясно, че руски агенти на ГРУ стоят и зад взривове, извършени в България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG