Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лукашенко нареди пълно затваряне на границата между Беларус и Украйна


Александър Лукашенко
Александър Лукашенко

Президентът на Беларус Александър Лукашенко обяви, че е разпоредил пълно затваряне на границата с Украйна, защото оттам "идва огромно количество оръжие", с което бунтовници искат да извършат преврат, предаде Ройтерс, като се позова на беларуската държавна информационна агенция БелТА.

"Днес бяха разкрити създадени спящи терористични клетки, т. нар. отряди за самоотбрана". Целта на тези клетки е насилствена смяна на властта в деня Хикс", каза беларуският президент в реч по случай националния празник на страната - Деня на независимостта, 3 юли.

Лукашенко посочва, че по тази причина е разпоредил пълно затваряне на границата с Украйна. Според него става въпрос за отряди за самоотбрана, свързани с Германия, Украйна, САЩ, Полша и Литва. Авторитарният държавен глава твърди, че те са се опитали да атакуват "комуникационен възел" на руския военноморски флот в град Вилейка, в района на столицата Минск, както и да унищожат техника в беларуски горски стопанства.

Според него освен това през изминалата нощ е бил осуетен опит за отвличането и убийството на журналиста от държавната телевизия Григорий Азаренка.

"Днес в страната приключихме мащабна антитерористична операция. Струваше ни се, че те ще ни задушават икономически, но не. Продължава в по-голям мащаб терорът вътре в страната срещу хора и обекти", заяви беларуският президент.

Лукашенко съобщи още за прехващане преди седмица на границата с Литва на дрон с експлозиви.

Украйна нито се меси във вътрешните работи на Беларус, нито възнамерява да го прави, каза в отговор говорителят на украинското министерство на външните работи Олег Николаенко, цитиран от Ройтерс.

Николаенко уточни, че Киев не е бил уведомен официално от Минск за затварянето на границата. От тази мярка ще страда преди всичко беларуският народ, отбеляза той.

През изминалата седмица властите в Беларус обявиха, че скъсват отношенията си с Европейския съюз. Едновременно с това във вторник вечерта страната излезе от поне две партньорски инициативи с ЕС и забрани достъпа до страната на високопоставени представители на организацията.

Напрежението между съюза и Беларус се разви след като властите в Минск отвлякоха самолет, който е ирландска собственост и пътуваше по линията между две европейски държави. Самолетът беше принуден да кацне в Минск, за да бъде арестуван критик на режима на Александър Лукашенко.

В резултат от това ЕС наложи санкции на Беларус.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG