Връзки за достъпност

Извънредни новини
Кметът на Мадара Неделчо Неделчев твърди, че е научил състава на кабинета на "Има такъв народ" от изявлението на Слави Трифонов по партийната телевизия
Кметът на Мадара Неделчо Неделчев твърди, че е научил състава на кабинета на "Има такъв народ" от изявлението на Слави Трифонов по партийната телевизия

Изборите: Кандидат за депутат на Слави напуска “Има такъв народ”

На 11 юли българите избират състава на 46-ото Народно събрание. Изборите се наложиха след като избраното на 4 април 2021 г. 45-о Народно събрание не успя да излъчи правителство.

Гласуването в България започва в 7 сутринта и приключва в 20 часа вечерта на 11 юли. В този блог следим всичко важно по време на изборния ден и след това, до обявяването на официалните резултати от Централната избирателна комисия.

14:51 18.7.2021

Кметът на Мадара Неделчо Неделчев обяви, че напуска “Има такъв народ” (ИТН). Той обяви това с пост във Фейсбук. Неделчев беше канидат-депутат на партията.

Причина за напускането му е "обидното отношение на ръководството към редовите членове и опитите на формацията да заобиколи изборния закон, въпреки гръмогласно прокламираните принципи за прозрачност и законност".

По думите на Неделчев партията е "изменила на твърдо заявените си позиции, че няма да работи със статуквото и с хора от статуквото" и в нея има хора от ГЕРБ, ДПС и БСП, като "преливането на бивши активисти на ГЕРБ към ИТН продължава тихомълком".

Пред сайта Радиан.бг Неделчев каза, че "ръководството на ИТН даде да се разбере, че на кандидатите не е разрешено да работят за преференции. По този начин пратията се опита да заобиколи Изборния кодекс, в който изрично е посочена възможност за преференциален вот".

Кметът на Мадара твърди, че преференциите негласно са били забранени, за да няма пренареждане на листите и в парламента "да влязат само избраните от ръководството хора от техния тесен кръг".

13:18 18.7.2021

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви на брифинг в неделя, че ДПС е преляло гласове на „Има такъв народ“ на изминалите избори.

Анализ на ГЕРБ показвал, че партията печели вота в България, а крайният резултат е обърнат заради контролиран вот в чужбина.

Помолен за коментар на думите на вицепремиера Бойко Рашков пред БНР, че се надява Борисов да бъде призован за обяснения по още неизяснени случаи, лидерът на ГЕРБ заяви:

„За всички тези набеждавания има текстове в Наказателния кодекс“.

14:00 17.7.2021

"Демократична България" (ДБ) е готова на разговори с "Има такъв народ", каза пред Дарик радио съпредседателят на коалицията Христо Иванов. По думите му ДБ е готова да обсъжда политики и може да даде подкрепа без участие на нейни представители в бъдещо правителство.

"За мен е важно да успокоим нещата и да се върнем към минимални добри обноски. Има хора, които се кефят на шоуто, но има много по-голяма група хора, които изпитват отвращение и това убива демокрацията", каза Иванов.

12:55 17.7.2021

Основната задача пред политическите партии е съставянето на устойчиво и ефективно работещо правителство, каза президентът Румен Радев във Варна. Според него, този път те нямат право на грешка, а “още един поправителен няма да бъде за тяхна сметка, а за сметката на всички нас”.

Радев каза, че ще започне консултациите с парламентарно представени партии преди връчването на мандат и възможно най-бързо, но кога ще връчи първия проучвателен мандат зависи много от тези консултации.

"Зависи много от това дали партиите ще намерят първо диалог и второ - ще успеят ли да постигнат някакъв консенсус", каза Радев.

11:31 16.7.2021

Президентът Румен Радев ще свика Народното събрание на 21 юли, съобщи БТА. Държавният глава съобщи датата в първия си коментар след изборите от село Професор, където разговаря със земеделски стопани по време на жътвата.

Радев добави, че ще следва конституционната процедура и няма да бави връчването на мандат за съставяне на правителство.

„По възможно най-бързия начин, защото всички очакваме най-сетне в Народното събрание да започне този диалог, от който очакваме ясно политическо решение с ясна политическа перспектива“, каза той, цитиран от „Дневник“.

10:32 16.7.2021

Музикалният продуцент Станислава Армутлиева се е отказала да бъде министър на културата в предложеното от „Има такъв народ“ правителство.

Лидерът на партията Слави Трифонов я номинира за поста в понеделник. Последваха негативни реакции на представители на културния сектор.

„Ето защо се отказах от поста още във вторник“, написа Армутлиева във Фейсбук. Тя добави, че е приела поканата на ИТН, защото смята, че липсата на култура е в основата на корупцията и ниското ниво на функциониране на демокрацията.

„Благодаря на Слави и екипа му за доверието и честта, която ми оказаха. Ще съм на линия да помагам и на тях, и на всички онези, които приемат предизвикателството да бъдат двигатели на промяната и които счетат, че имат нужда от моя капацитет, колкото и както го видят и преценят“, написа още тя.

17:47 15.7.2021

Слави Трифонов оттегли кандидатурата на Николай Василев за министър-председател в предложеното правителство на "Има такъв народ". Лидерът на партията ще предложи "съвсем скоро" нов министър-председател с ревизиран състав на Министерски съвет. Затова съобщи Трифонов на личния си профил във Фейсбук в четвъртък.

"Оказа се, че няма никакво значение колко са образовани кандидат-министрите, колко добри специалисти са, колко ясни приоритети има пред тях. Оказа се, че това не е важно за онези медии и политици, които нарочиха Николай Василев за проводник на ДПС, твърдение, което няма нищо общо с истината", написа Трифонов.

Според лидера на ИТН след обявяването на кандидатурата на Василев е започнала активна кампания за опетняване на името му. Трифонов обаче смята за най-важно да се "изчегърта" моделът ГЕРБ от обществения и политически живот на страната". Заради това е решил да предложи нов кандидат за премиер от името на ИТН.

Политическото ръководство на „Има такъв народ“, заедно с г-н Николай Василев, ще дадат пресконференция в петък, съобщава още Трифонов.

10:47 15.7.2021

Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви късно вечерта на 14 юли окончателното разпределение на мандатите за партиите и коалициите в 46-ия парламент. "Има такъв народ" ще има 65 народни представители, ГЕРБ-СДС - 63, "БСП за България" - 36, "Демократична България" - 34, ДПС - 29, а "Изправи се! Мутри вън!" - 13. На тази интерактивна графика можете да видите как са разпределени местата след изборите на 11 юли спрямо тези на 4 април.

На изборите са гласували 2 775 754 от общо 6 668 540 избиратели по списък. От тях с машини са гласували 2 477 943, а с бюлетини - 297 812. Недействителните гласове, т.е. недействителните бюлетини, са едва 9342. С "Не подкрепям никого" са гласували 35 201.

Според решението на комисията гласовете за "Има такъв народ" са 657 829 или 24.08%, а за ГЕРБ-СДС - 642 165 или 23.51%. За "БСП за България" са гласували 365 695 избиратели, или 13.39%, а за "Демократична България" - 345 331, или 12.64%. Гласовете за ДПС са 292 514, или 10.71%, а за "Изправи се! Мутри вън!" - 136 885, или 5.01%.

09:05 15.7.2021

"Демократична България" планира да разговаря с парламентарната група на "Има такъв народ" с желанието да се реализира първият мандат за съставянето на правителство. Това заяви пред БНР съпредседателят на коалицията Христо Иванов.

"Като се събере парламентът ще поканим парламентарната група на "Има такъв народ" на дискусия по задачите и смятам, че може да има здрав разум и конструктивност в този разговор. Ако искат - публично, за да няма съмнения, че става дума за порции", каза той.

"Демократична България" иска да обсъди три въпроса с ИТН - програмата на бъдещия кабинет, състава и подхода му, каза Иванов.

По думите му в 45-ия парламент е имало много добро взаимодействие между "Демократична България" и "Има такъв народ" и неговата формация се е опитала да пренесе това на по-високо лидерско ниво, но до разговори не се е стигнало. Той се надява това да се случи в следващото Народно събрание.

13:23 14.7.2021

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов помоли останалите партии в парламента да съставят правителство, но въпреки това подчерта, че от партията му няма да го подкрепят. Той говори на извънреден брифинг за трети пореден ден. На събитието присъстваха част от водещите лица в партията, които аплодираха лидера си.

„Кое зло да избера - има Рашков, има Слави. Не подкрепяме - остава Бойко Рашков, подкрепяме - идва Слави. Ако има по-малко зло, да избереш някого..“, каза той за опциите на партията. Изглежда, че в рамките на няколко денонощия той промени решението си затова дали, ако получи мандат ще състави правителство, след като в понеделник каза, че ГЕРБ ще излезе с предложение, а днес – че мандатът ще бъде върнат.

11:29 14.7.2021

БСП може да предложи служебният кабинет да продължи работата си като редовен, ако получи третия мандат. Това каза пред „Нова телевизия“ зам.-председателят на партията Атанас Зафиров.

Зафиров потвърди казаното във вторник от Корнелия Нинова, че БСП ще гласува против предложеното правителство на „Има такъв народ“ и направи паралел между начина, по който беше направено предложението Николай Василев да бъде премиер премиер с това на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

09:35 14.7.2021

„Предлагаме решение - която партия вземе мандата, да предложи служебният кабинет да стане редовен. Така ще е ясно кой ще поеме отговорност за кабинета и кой го е предложил“.

Това каза във вторник вечер лидерката на коалицията „Изправи се! Мутри, вън!“ Мая Манолова. Тя добави, че „гледа с тревога тревога поведението на големите политически сили“ и според нея те е възможно да „тласнат държавата в политическа криза“.

21:36 13.7.2021

"Има такъв народ" е победител в изборите, сочат данните на ЦИК след 100% обработени протоколи. Резултатите бяха публикувани на сайта на комисията в 20.30 часа. Ето какви са те:

  • "Има такъв народ" - 24,08%
  • ГЕРБ - 23,51%
  • БСП - 13,39%
  • "Демократична България" - 12,64%
  • ДПС - 10,71%​
  • "Изправи се! Мутри, вън!" - 5,01%

15:10 13.7.2021

"Има такъв народ" увеличава преднината си пред ГЕРБ от близо 6000 на почти 15 000 гласа. Това показват актуалните данни на Централната избирателна комисия (ЦИК) към 14.00 часа във вторник при преброени 99.95% от протоколите от проведените в неделя парламентарни избори. Партията на Слави Трифонов събира 656 907 глса или 24.07% от вота, а тази на Бойко Борисов – 641 982 гласа или 23.52%.

На трето място остава БСП, която има преднина от над 20 000 гласа пред "Демократична България". Социалистите събират 365 631 гласа или 13.40%, а коалицията на "Да, България", ДСБ и "Зелено движение" – 344 789 гласа или 12.63%. ДПС остава на пето място с получени 292 383 гласа или 10.71% подкрепа, а "Изправи се! Мутри, вън!" е на шесто с 136 765 гласа или 5.01% от вота.

Под 4-процентовата бариера за влизане в парламента остават коалицията "Българските патриоти" на ВМРО, "Воля" и НФСБ с 85 780 гласа или 3.14%, "Възраждане" с 81 995 гласа или 3%, както и "Българско лято" на Васил Божков с 49 761 гласа или 1.82% подкрепа.

14:42 13.7.2021

БСП няма да гласува за проектокабинета на "Има такъв народ" (ИТН), предложен преди ден от лидера на партията Слави Трифонов. Това заяви председателката на социалистите Корнелия Нинова на брифинг в партийната ѝ централа.

По думите ѝ на 25 юли ще се състои заседание на Националния съвет на БСП, на което Изпълнителното бюро на партията ще предложи, ако социалистите получат мандат за съставяне на правителство като трета политическа сила в парламента, този път да опитат да го направят.

При преброени от Централната избирателна комисия над 98% от протоколите от проведените в неделя избори ИТН е на първо място с преднина от близо 6000 гласа пред ГЕРБ. БСП се нарежда на трето място с по-малко от 6000 гласа пред "Демократична България".

13:34 13.7.2021

Предложеният от лидера на "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов проектокабинет "не е нито на Борисов, нито на Доган", заяви той в публикация в профила си във Фейсбук във вторник.

При преброени от Централната избирателна комисия над 98% от протоколите от изборите в неделя ИТН е на първо място с преднина от близо 6000 гласа пред ГЕРБ. Преди ден Трифонов обяви, че партията му ще се опита да състави самостоятелно правителство с премиер Николай Василев и вече очаква мандата за това от президента Румен Радев.

"Предложението за министър-председател на "Има такъв народ", а и всички наши предложения, са базирани на експертни качества. Предлагаме хора, които могат да свършат работа. А в крайна сметка, не е ли това единствената цел пред едно правителство? Да свърши работа", добави той във вторник.

12:12 13.7.2021

Лидерът на ГЕРБ и бивш министър-председател Бойко Борисов е призован на разпит в МВР в четвъртък, обяви самият той на брифинг в партийната си централа. Борисов не конкретизира какъв е поводът за призоваването му.

През последните седмици служебният министър Бойко Рашков на няколко пъти спомена, че свидетел по дело за корупция, в миналото е бил притискан от Борисов и сега е готов да говори пред разследващите.

11:21 13.7.2021

Лидерите на „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри, вън!“ Христо Иванов и Мая Манолова изразиха несъгласие с действията на Слави Трифонов, както и със състава и приоритетите на предложеното от „Има такъв народ“ правителство.

„Когато се свика парламентът, ще инициираме разговори за формиране на мнозинство около реформа на съдебната система, отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор, лустрацията и твърдата ни решимост влиянието на ДПС върху управлението на България да бъде прекъснато”, каза Иванов и допълни, че тези приоритети “съвсем очевидно изключват връщане на формулата НДСВ и тройната коалиция на власт”.

11:06 13.7.2021

Коалиционният съвет на “Изправи се! Мутри, вън!” е решил да не подкрепи състава на проектокабинета на Слави Трифонов, обявен в понеделник. Това каза в интервю за БНР адвокат Николай Хаджигенов.

„Отказваме да участваме във Фейсбук република, в телевизионна република, в шоу република. Мерси. Това е нещо, срещу което се борим 12 години, няма да го допуснем отново. Това е решението на коалиционния съвет.“ Според него Трифонов е започнал да зачертава парламентарната република.

Не е възможно да създадем нещо по този начин, за мен е абсурдно някой през Фейсбук да ми хвърля правителство, подчерта Хаджигенов в предаването „Преди всички“ и допълни, че това е диктаторски подход тип „Борисов“.

По повод предложения състав на правителство Николай Хаджигенов каза, че „ако това е опит, той е недъгав. Не би следвало да се случва така.“

Николай Хаджигенов попита закриваме ли парламента, след като предложението за правителство се случва по този начин - „чисто по диктаторски, все едно от джипката, само че от офиса, мяташ във Фейсбук нещо си“.

Според него „ДПС е най-умният политически играч у нас. Въпрос на време е да се еманципират, вече нямат нужда от Гешев“.

18:24 12.7.2021

Бившите управляващи от ГЕРБ няма да подкрепят състава на правителство, предложен от лидер на „Има такъв народ“ (ИТН) Слави Трифонов. Това заяви бившият премиер Бойко Борисов на пресконференция в партийната си централа.

Подобно на коментарите си в изборния ден, лидерът на ГЕРБ отново заяви, че резултатите от вота са манипулирани от службния кабинет като вътрешният министър Бойко Рашков е направил „параван“, за да може ИТН да купува гласове. Въпреки това Борисов декларира, че партията му няма да иска касиране на изборите.

Той изрази съмнение, че Слави Трифонов действително иска партията му да състави кабинет. По думите му скритата цел е отново да няма редовно правителство, за да може служебното да продължи да управлява.

Заредете още

XS
SM
MD
LG