Връзки за достъпност

Извънредни новини

12 години по-късно. Съдът в Страсбург очаква признаване на еднополовите съюзи в Русия


Участнички в демострация за ЛГБТ права в париж, 2012 г.
Участнички в демострация за ЛГБТ права в париж, 2012 г.

Решение на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) предизвика суматоха по коридорите на руската власт. След като Русия отказа юридическа регистрация на три еднополови двойки, съдът постанови, че страната е длъжна да гарантира зачитането на личния и семейния им живот, както и да гарантира законово правата им.

В разглеждането на делото участва и съдия от Руската федерация, Дмитрий Дедов. Решението е взето единодушно.

Според ЕСПЧ отказът на държавата да признае семейния живот на ЛГБТ хората създава конфликт между социалната реалност и закона. Съдът отхвърли аргумента на правителството, че в интерес на обществото може и да не се дава възможност на еднополовите двойки да официализират връзките си.

„Време е съдиите да подадат оставки, те показаха липса на квалификация“, каза в отговор председателят на руската Държавна дума Вячеслав Володин.

"Според нашата конституция [това, което се иска] е невъзможно!", каза от своя страна Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент.

Според новата версия на Конституцията на Руската федерация бракът действително е съюз между мъж и жена. Но Европейският съд не изисква от Русия да нарушава конституцията. В решението се посочва, че изборът на най-подходящата форма за регистрация на еднополови съюзи е по преценка на държавата ответник. Тук не става въпрос за легализация на бракове, а за регистрация на съюзи.


Делото в ЕСПЧ се разглежда от много време. Еднополовите двойки, които преди това са получили откази в руските съдилища, чакат решение на съда в Страсбург от 2010 г.

Един от заявителите, бизнесменът Дмитрий Чуносов, от 6 години живее в Германия, където е получил политическо убежище. В Русия срещу него е образувано наказателно дело заради това, че той е публикувал в социална мрежа снимка на гол мъж, седнал върху кръст.

През 2013 г. Чуносов оспорва решението на службата по вписванията в Санкт Петербург, с което му е отказано правото да сключи еднополов брак. Делото е разгледано в град Грязи, където живее Чуносов. То привлича вниманието не само на журналисти, но и на хомофоби, които нападат ищците след изслушването.

Чуносов се жени за Иван Ярцев през януари 2014 в Копенхаген.

"Вярвам, че хомофобията в обществото е изкуствено създадена през последните години с помощта на медиите. С Ваня се целунахме в метрото през 2013 г., тествахме толерантността на Москва. Обиколихме града, хванати за ръка. Освен това в моя град Грязи, както и в Липецк, не съм се крил от никого. Много хора казваха: "О, ние толкова ви подкрепяме!", казва Дмитрий Чуносов пред Радио Свободна Европа.

Дмитрий Чуносов и Иван Ярцев, сключили брак в Дания
Дмитрий Чуносов и Иван Ярцев, сключили брак в Дания


Ирина Федотова, известна московска активистка, също завежда дело в ЕСПЧ. Тя сключва брак със своята приятелка Ирина Шипитко в Канада. По-късно, след нападения и хомофобски заплахи, тя намира политическо убежище в Люксембург.

Междувременно тя започва и процес за смяна на пола. Днес Ирина вече носи името Рене Фетом и се определя като трансполов мъж.

„Решението беше взето във време, в което европейски държави като Унгария и Полша се опитват да следват пътя на Путин. Съветът на Европа и ЕКПЧ ясно показаха, че правата на ЛГБТ не са разменна монета и няма да има изключения дори за Русия“, казва Фетом.

На въпроса дали според него решението на съда ще бъде взето под внимание в Русия той отговаря: „През 2010 г. ЕСПЧ призна, че прайд шествията бяха забранени незаконно. Русия плати парична компенсация, но нищо не се промени. Този път не поискахме никакво обезщетение. Направихме това не за себе си, а за всички руски ЛГБТ хора“, казва Фетом.

Според Фетом причината за усилването на хомофобията в Русия през последните години се дължи на политиката в държавата. „Когато такива закони се приемат на конституционно ниво, където дискриминацията вече е заложена, разбира се, това поражда чувство за безнаказаност у един хомофоб“, казва той.

Въпреки това обаче според руския активист в момента израства ново поколение, което ще подмени „управляващия елит на Русия след 20-30 години“.

XS
SM
MD
LG