Връзки за достъпност

Извънредни новини

Байдън предупреди, че кибератаките може да доведат до истинска "война с изстрели"


Джо Байдън по време на речта във вторник
Джо Байдън по време на речта във вторник

Президентът Джо Байдън предупреди, че сериозна кибератака срещу Съединените щати може да доведе до истинска "война с изстрели". В коментарите си по темата той спомена Русия и Китай като заплахи за националната сигурност на САЩ.

"Мисля, че е повече от вероятно, ако стигнем до война - истинска война с изстрели с някоя световна сила - това да е като последица от сериозен пробив в киберсигурността", каза Байдън в реч пред разузнавателната общност на САЩ във вторник.

Байдън каза, че Вашингтон свързва с Русия и Китай зачестилите кибератаки срещу правителствени институции и частния бизнес в САЩ.

Киберсигурността се превърна в основен приоритет за администрацията на Джо Байдън, след серия от атаки, включително и такива с искане на откуп.

По време на срещата си с руския президент Владимир Путин през юни в Женева Байдън каза, че двамата са обсъдили 16 вида критична инфраструктура, която да е защитена от кибератаки. Сред тях са енергетиката и водният сектор.

САЩ обвиниха Русия за атаката срещу компанията SolarWinds, която засегна американски правителствени системи. Руски престъпни групи са свързани с атаките с искане на откуп срещу тръбопровода Colonial Pipeline и производителя на месо JBS.

Съединените щати и западните им съюзници обвиниха Китай за атаката срещу Microsoft по-рано тази година.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG