Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Съставът може да е от светци“. ИТН са готови с правителство, но няма да го кажат


Тошко Йорданов от "Има такъв народ"

Готови са съставът и структурата на правителството на "Има такъв народ" (ИТН), каза на брифинг в Народното събрание председателят на парламентарната група на партията Тошко Йорданов.

Конкретните имена обаче ще станат ясни след като получат мандат от президента. Йорданов каза, че няма да има писмено споразумение за подкрепа на правителство на ИТН с „Демократична България“ и „Изправи се.бг! Ние идваме“ (ИБГНИ).

"Имаме общи посоки, общо разбиране, общи цели, които не е нужно да бъдат написани на лист хартия, при положение че са заявени пред вас. Нещо се е случило, не зная какво, но ние наблюдавахме завъртане през 180 градуса", каза Тошко Йорданов.

В сряда от ДБ и ИБГНИ настояха да бъде подписан документ с основите приоритети на бъдещото правителство, както и да бъдат обявени имената на премиера и министрите.

По този повод Тошко Йорданов прочете декларация от трибуната в парламента. „Какво се случи през тези четири дни, че "Демократична България" се отметна от своята позиция и изведнъж реши да поставя условия, да изявява претенции и да се опитва да реди кабинет, без да е силата, която е спечелила избори? За нас това е изненадващо и неприемливо“, каза Йорданов. По повод искането да се знаят имената Йорданов заяви по-късно, че „съставът може да е от светци, но, ако няма подкрепа, това няма никакво значение“.

По този повод председателят на парламентарната група на „Демократична България“ Христо Иванов потвърди, че очаква отговори на принципните въпроси, които са поставили. „Оставаме в очакване колегите от „Има такъв народ“ да покажат състав на Министерския съвет, който предлагат, да дадат формулата и да кажат дали всъщност ще има ясни политически ангажименти по конкретни политики. В светлината на това ние ще преценим дали „Демократична България“ ще подкрепи това предложение“, каза Иванов.

Според председателя на парламентарната група на ИБГНИ Мая Манолова ДПС са започнали да поставят условия за подкрепа. "Ние не желаем министерски кресла или участие във властта, но ние сме категорични, че няма да подкрепим правителство, в което има опити за инсталиране през парадния вход или през задната врата на лица и влияния, свързани с ГЕРБ, ДПС и техните приятелски кръгове", каза Манолова.

От края на миналата седмица по покана на ИТН се водят разговори за подкрепа на бъдещо управление с всички парламентарно представени сили с изключение на ГЕРБ-СДС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG