Връзки за достъпност

Извънредни новини

Германец е новият върховен международен представител в Босна и Херцеговина


Кристиан Шмид
Кристиан Шмид

Германският дипломат Кристиан Шмид е новият върховен международен представител в Босна и Херцеговина.

Той поема поста в момент, в който заради решения на предшественика му през последните 12 години Валентин Инцко политическите партии, представляващи босненските сърби, обявиха бойкот на всички ключови институции. В последните седмици на мандата си Инцко въведе поправки в Наказателния кодекс, с които отричането на геноцида в Сребреница и възхваляването на военнопрестъпници се превърна в престъпление.

“За мен е чест да поема тази отговорност и да служа на народа на Босна и Херцеговина“, каза Шмид при встъпването си в длъжност

В края на миналата седмица босненските сърби приеха два нови закона, с които да блокират решението за забрана на отричането на геноцида. Един от лидерите им - Милорад Додик заяви, че той и останалите представители на общността няма да приемат нито едно от решенията на Шмид.

Постът на върховен представител дава правомощия за промени в законодателството на Босна и Херцеговина, когато етнически разделените партии не успяват да постигнат съгласие, както и когато са необходими конкретни промени за стабилността и сигурността по лична негова преценка.

Шмид е известен с репутацията си на политик, който често е готов да взема непопулярни решения. Очаква се той да бъде изправен пред противопоставяне не само от страна на босненските сърби, но също и от международната общност.

В последните седмици две от най-влиятелните държави в ООН – Русия и Китай поискаха премахването на позицията на върховен представител в Босна и Херцеговина. Позиция е създадена с Дейтънското споразумение от 1995 г., с което беше прекратен конфликта в Босна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG