Връзки за достъпност

Извънредни новини

Здравното министерство отрече да готви затягане на мерките в София


Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров

Министерството на здравеопазването (МЗ) обяви във вторник, че в София няма да бъдат налагани допълнителни ограничения, свързани с противоепидемичната обстановка. По-рано през деня директорът на Районната здравна инспекция в града Данчо Пенчев, каза че от сряда се готви ново затягане, което ще бъде обявено със заповед на служебния министър Стойчо Кацаров.

"Изнесената от директора на столичната РЗИ информация, че "София навлиза в червена зона и предстои издаване на заповед за налагане на ограничения" не отговаря на истината. 14-дневната заболеваемост към днешна дата за района на София-град е 89/100 000, което съгласно приетия Национален план за справяне с пандемията от SARS-COV-2, не изисква налагането на допълнителни ограничения", се казва в позицията на министерството с уточнението, че от Данчо Пенчев е поискано обяснение за изявлението му.

Той обяви пред бТВ във вторник сутринта, че от сряда се въвежда ограничаването на капацитета на работа на фитнеси, заведения и театри до 30%, както и ограничаването на работното време на кафенета, ресторанти, нощни заведения и игрални зали от 6.00 до 23.00 часа.

Само няколко часа по-късно от Конфедерацията на българския туристически бизнес изпратиха писмо до президента Румен Радев с протест срещу затягането на мерките. От организацията поискаха оставката на служебния министър Стойчо Кацаров, определяйки думите на Пенчев като "обявеното убийство на българския туризъм".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Странните избори в най-бедния край на Европейския съюз
please wait

No media source currently available

0:00 0:11:15 0:00
XS
SM
MD
LG