Връзки за достъпност

Извънредни новини

Медици от спешната помощ поискаха оставката на Стойчо Кацаров


Причина за недоволството на медиците е нова методика, по която се получават бонусите за работа в среда с болни от COVID-19
Причина за недоволството на медиците е нова методика, по която се получават бонусите за работа в среда с болни от COVID-19

Медици от Центровете за спешна медицинска помощ в София и още няколко града в страната излязоха на протест пред сградата на Министерството на здравеопазването във вторник, съобщи БНР. Те поискаха оставката на служебния министър Стойчо Кацаров и заплашиха с ефективни стачни действия и гражданско неподчинение.

Причина за недоволството им е нова методика, по която получават допълнителни възнаграждения за работа в рискова среда с болни от COVID-19. Те претендират, че решението за промяната е взето еднолично и без допитване. Протести се предвиждат още в Бургас и Шумен.

"Предлагат ни неща, които не ни устройват… Премахнаха ни тия 1000 лв., махнаха ни [допълнителното материално стимулиране], останахме си на една твърда заплата… Новата методика за оценяване е да се плаща на преглед. А ние искаме да се върне старото, което беше преди това", казаха протестиращите и добавиха, че искат в мерките да бъдат включени не само лекарите и шофьорите, но и санитарите, добави БНР.

Представителите на синдикалните организации коментираха, че протестът им не е политически и призоваха към него да се присъединят и болниците, в които, според тях, също има проблеми със заплащането. Те дадоха срок от една седмица на управляващите да въведат промени.

Конфедерацията на българския туристически бизнес също излезе с позиция срещу МЗ, но заради обявеното от директора на столичната Регионална здравна инспекция затягане на противоепидемичните мерки в София. В писмо до президента Румен Радев представителите на организацията възразяват срещу "обявеното убийство на българския туризъм", предаде БТА.

"Това е дискриминация в най-директния ѝ вид. Това е геноцид не само над работодателите и трудещите се в българския туристически сектор, но и срещу всички млади българи", пишат от организацията и добавят, че също искат оставката на служебния министър Кацаров.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG