Връзки за достъпност

Извънредни новини

Талибаните окупираха още един град в Афганистан. САЩ започват разговори с тях


Войници от афганистанската армия, ноември 2020 г.
Войници от афганистанската армия, ноември 2020 г.

Талибаните установиха контрол върху шеста провинциална столица в Афганистан в рамките на четири дни. В понеделник Държавният департамент на САЩ съобщи, че Вашингтон започва разговори с бунтовниците.

Талибаните са в настъпление в Афганистан от 1 май, когато САЩ и техните съюзници официално започнаха да изтеглят военните си сили. Очаква се изтеглянето да приключи до края на август.

Във вторник специалният пратеник на САЩ в Афганистан Залмай Халилзад ще се срещне с талибаните в Катар, за да "окаже натиск върху [тях] да прекратят военната си офанзива и да преговарят за политическо решение". Това съобщи Държавният департамент и добави, че според САЩ сигурността в Афганистан "не върви в правилната посока".

В понеделник талибански бойци превзеха Айбак, столицата на северната провинция Саманган. Ден по-рано бунтовниците превзеха други три провинциални столици - Кундуз, Сари Пул и Талукан, а в петък и събота установиха контрол върху Шеберган и Зарандж.

Талибаните са завзели повече от половината окръзи в Афганистан и са обкръжили над 10 провинциални столици, откакто предвожданите от САЩ международни войски започнаха да се изтеглят от страната.

Изтеглянето на американските военни е следствие от сключеното споразумение в началото на 2020 г. То беше подписано под условие, че талибаните не инициират никакви военни действия и работят в синхрон с афганистанското правителство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG