Връзки за достъпност

Извънредни новини

НС отложи актуализацията на бюджетите за здраве и осигуряване, както и избора на нов шеф на БНБ


Депутатите отложиха гласуването на процедурни правила за избор на нов управител на БНБ. Предложението дойде от две от парламентарните групи – на БСП и „Демократична България“.

„Избирането на ръководството на такъв орган предполага управляващо мнозинство, стабилно управление, спокойствие за избора. Докато не формираме правителство не е редно, има и други органи, регулаторни, и други, на които са им изтекли сроковете, това ръководството на банката може да си изпълнява функциите докато ние не си свършим нашата работа“, каза депутатът от левицата Румен Гечев.

В подкрепа на предложението гласуваха от всички партии, с изключение на „Има такъв народ“, които бяха против и ДПС, които се въздържаха.

За четвъртък беше отложена и актуализацията на бюджетите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Държавното обществено осигуряване (ДОО).

Очаква се с актуализацията на бюджетите пенсиите да се увеличат средно с 12.5% от 1 октомври, което е заложено в предложенията на служебния кабинет. От „Изправи се.БГ! Ние идваме“ и БСП искат увеличението да е още по-голямо. С поне 120 млн. лв. се очаква да бъде увеличен и бюджетът на здравната каса, за да бъдат налични средства за предстоящите нови усложнения на епидемиологичната обстановка.

Преди седмици президентът Румен Радев обвърза актуализацията на бюджета с връчването на два от мандатите за съставяне на правителство. Малко по-късно всички партии заявиха готовност да участват в процеса, но изразиха несъгласия около предложенията на служебното правителство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG