Връзки за достъпност

Извънредни новини

Служебният кабинет забранява вноса на отпадъци за горене и депониране


Служебният министър на околната среда и водите Асен Личев в парламента
Служебният министър на околната среда и водите Асен Личев в парламента

Министерският съвет ще приеме следващата седмица решение, с което се забранява вносът на отпадъци с код 191212. Целта е да се спре вносът на такива боклуци, които могат само да се горят и депонират. Това каза служебният министър на околната среда и водите Асен Личев по време на изслушване в парламента в сряда.

„Пародоксално е, че един директор, един заместник -министър и един чиновник разрешават вноса, като дават нотификации, но от закона и от регламента няма възможност министърът да забрани този внос“, каза Личев. Той припомни, че една от целите, които си беше поставил при встъпването му в длъжност, беше напълно да се забрани вносът на отпадъци, но това се оказало невъзможно заради европейското и националното законодателство

В понеделник „Свободна Европа“ разказа как топлоелектрически централи – ТЕЦ „Брикел“ и ТЕЦ „Бобов дол“, свързани с Христо Ковачки, са горили боклуци през 2018 и 2019 г. без да имат разрешение, но са го правили с писма подписани от зам.-министър на екологията.

Темата за вноса на отпадъци стана популярна през 2019 г. след разследване на международната мрежа OCCRP и българският ѝ партньор „Биволъ“. През същата година в Италия бяха задържани 17 вагона боклук, които според медиите е трябвало да стигнат до България. По-късно стана ясно, че огромни количества боклуци се складират на площадки на ТЕЦ-овете в страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Прокурор, сенатор, вицепрезидент. Коя е Камала Харис
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00
XS
SM
MD
LG