Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата пита за мерките срещу COVID-19. Епидемичната обстановка е удължена до ноември


Прокуратурата е изпратила редица въпроси на служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров
Прокуратурата е изпратила редица въпроси на служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров

Върховната административна прокуратура (ВАП) е изискала информация от Министерството на здравеопазването относно това какви действия се предприемат за ограничаване на разпространението на COVID-19 и на какъв етап е готовността за прилагане на трета ваксинационнa доза на желаещите. Това стана ясно от съобщение на прокуратура.

От държавното обвинение отбелязват също, че поради факта, че едва 16% от населението се е имунизирало срещу вируса, са били изпратени въпроси във връзка с информационните и стимулиращи кампании, предприети от министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров. Пита се също и защо, въпреки нарастващия брой на случаите, не са въведени предвидените в Националния оперативен план мерки за справяне с пандемията, както и дали има финансово обезпечаване за лекарствени и помощни средства, както и за допълнителното заплащане на здравните работници.

Информация е изискана също и за превантивните действия, свързани с неспазването на противоепидемичните мерки, както и дали до Европейската агенция по лекарствата (EMA) е отправен въпрос за процедурата по поставяне на допълнителна доза.

В същото време министър Кацаров обяви удължаването на противоепидемичната обстановка в страната с още три месеца до ноември тази година.

„Тримесечният срок дава достатъчно гаранция за сигурност и възможност за прилагане на противоепидемични мерки, включително и такива за граничен контрол“, каза Кацаров и добави, че средната продължителност на една пандемична вълна кореспондира с този срок.

През изминалото денонощие бяха отчетени 1911 нови случая, а близо са 8% положителните тестове, което не се е случвало от началото на май. Само за последните 14 дни настанените в болницата са се увеличили с близо 140% от 1207 до 2873 души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG