Връзки за достъпност

Извънредни новини

Първият тур на президентските избори на 7 или 14 ноември. Гласуване 2 в 1 е възможно


От ГЕРБ-СДС ще предложат използването на хартиени бюлетини за предстоящия вот, което засега се отхвърля от ИТН и ИБГНИ
От ГЕРБ-СДС ще предложат използването на хартиени бюлетини за предстоящия вот, което засега се отхвърля от ИТН и ИБГНИ

Първият тур на президентските избори ще бъде насрочен за 7 или за 14 ноември. До такъв консенсус са стигнали партиите в парламента, каза председателката му Ива Митева.

По конституция новият президент трябва да бъде избран в срок до два месеца преди встъпването му в длъжност, което означава, че последната възможна дата, на което това може да се случи, е 21 ноември. Вотът трябва да бъде насрочен и 60 дена преди да бъде проведен.

Днес председателите на парламентарните групи и депутати проведоха среща с членове на Централната избирателна комисия (ЦИК). Пред народните представители председателката на комисията Камелия Нейкова каза, че технически е възможно провеждането на избори 2 в 1, но за това ще са необходими и още машини, а една от причините е свързана с нуждата от повече време, което е необходимо на всеки избирател. По изчисления на фирмата доставчик „Сиела Норма“ процесът ще се удължи с около 1/3 повече.

Затруднения може да предизвика и нуждата за пренастройване на машините между първи и втори тур на президентските избори, като задачата може да се усложни допълнително за гласуването в чужбина. Според директора на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров и този проблем може да бъде преодолян с връщането на машините в консулствата, където те да се пренастройват от оторизиран персонал.

От ГЕРБ-СДС отново заявиха, че ще предложат за гласуване поправки в Изборния кодекс, които да позволят гласуването с хартиени бюлетини. От „Има такъв народ“ и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“, казаха, че са против подобни промени.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG