Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не съм готова". Ива Митева отхвърли идеите да е кандидат за премиер


Ива Митева беше предложена като вариант да оглави кабинет, съставен с третия мандат
Ива Митева беше предложена като вариант да оглави кабинет, съставен с третия мандат

Председателката на Народното събрание Ива Митева не иска да бъде министър-председател. Това каза тя пред журналисти в кулоарите на парламента.

В последните дни представители на „Демократична България“ (ДБ) и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ) публично заявиха, че избраната за депутат от „Има такъв народ“ (ИТН) Митева е добър избор и има качества да оглави бъдещ кабинет.

„Не съм готова да бъда премиер. Аз смятам, че човек трябва да си тежи на мястото, да е там, където е най-добре подготвен. Смятам, че човек не може да усвои и да обикаля всички постове в държавата“, каза в сряда Митева. Тя отрече да е била част от разговори относно участието ѝ в бъдещ кабинет и обяви, че предложението е идея изцяло на т.нар. партии на протеста.

Зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов отказа да коментира дали предложенията на ДБ и ИБГНИ могат да върнат партията му на масата за преговори. От формацията, оглавявана от Слави Трифонов, неколкократно отхвърлиха възможността да подкрепят правителство, предложено с третия мандат и обявиха ДБ и ИБГНИ за предатели.

Отношенията между партиите се изостриха, след като ДБ и ИБГНИ отказаха да дадат подкрепа за предложеният кабинет начело с Пламен Николов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG