Връзки за достъпност

Извънредни новини

Подсъдимият за смъртта на Милен Цветков излиза под домашен арест


Още от първите съдебни заседания защитата на Кристиян Николов на няколко поиска той да бъде пуснат под домашен арест. Досега това беше отказвано от съда с мотив, че Николов може да извърши ново престъпление
Още от първите съдебни заседания защитата на Кристиян Николов на няколко поиска той да бъде пуснат под домашен арест. Досега това беше отказвано от съда с мотив, че Николов може да извърши ново престъпление

Софийският градски съд (СГС) промени на "домашен арест" мярката за неотклонение на Кристиян Николов, който в катастрофа през април 2020 г. причини смъртта на журналиста Милен Цветков. Решението не е окончателно, а от прокуратурата вече обявиха, че ще го обжалват.

В случай че промяната на мярката влезе в сила, на 22-годишния Николов ще бъде поставена електронна гривна за следене.

Още от първите съдебни заседания защитата на Николов на няколко пъти поиска той да бъде пуснат под домашен арест. Досега обаче това беше отказвано с мотива, че има опасност той да извърши ново престъпление. Младият мъж беше обвинен в умишлено предизвикано тежко пътнотранспортно произшествие, отнело живота на участник в движението.

„Кристиан не е наркоман, какъвто се твърди, че е. Има тестове, които са отрицателни. В организма му няма наличие на наркотични вещества. Става дума за неосъждан млад човек, без престъпно минало, студент, стипендиант. Престоят му в затвора е изиграл своята превъзпитателна роля спрямо него“, казаха от защитата му пред съда.

СГС даде ход на делото срещу Николов през февруари 2021 г., почти година след инцидента, при който младият мъж блъсна с висока скорост отзад колата на Цветков, докато той изчакваше на червен светофар на кръстовището на бул. „Черни връх“ и ул. „Хенрик Ибсен“. Разследването на случая установи, че ударът е станал със скорост от 99 км/ч, както и че в кръвта на Николов са открити три наркотични вещества – амфетамин, кокаин и марихуана.

По самия съдебен процес се чакат още няколко експертизи, включително и за психиатричното и психологичното здраве на Николов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG