Връзки за достъпност

Извънредни новини

Частна фирма е подслушвала висши държавни служители в болница "Лозенец"


Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Частна фирма е инсталирала камери за видеонаблюдение и микрофони в болничните стаи и кушетките в специалното отделение, което е обслужвало висшия държавен апарат в МБАЛ „Лозенец“. Това става ясно от доклад на Министерството на здравеопазването, публикуван от разследващия сайт Bird.bg .

Докладът не е представян публично и е получен от медията по Закона за достъп до обществената информация.

Фирмата, която е извършвала видеонаблюдението, без да дава достъп на никой от екипа на болницата, е „Медилон“ ЕООД, собственост на Даниела Иванова Желязкова, съобщават от bird. Фирмата е една от големите доставчици на консумативи за български болници, а договорите, сключени с МБАЛ „Лозенец“, са на стойност 120 млн. лв.

От доклада на МЗ не става ясно дали техниката е била част от система за наблюдение на болните, но подчертават, че използването им е било незаконосъобразно и в нарушение на изискванията за Закона за достъп до личните данни.

В последните месеци дейността на болницата беше обект на няколко журналистически разследвания, които доведоха до промени в ръководството, наложени от служебното правителство.

През февруари разследване на Миролюба Бенатова разкри, че над 100 души, преминали на профилактични прегледи през болница “Лозенец“ през ноември и декември 2020 г., а след това са отчетени в НЗОК като “хоспитализирани по спешност“ с диагноза „Емболия и тромбоза на долните крайници“. Само за месец от тези хоспитализации болницата би трябвало да е получила поне 400 хил. лв. от здравната каса.

Болница „Лозенец“ тогава обясни, че случаят е резултат от „техническа грешка“ и върна над 238 хил. лева на здравната каса. В последствие служебният здравен министър Стойчо Кацаров освободи директора на болницата проф. Любомир Спасов.

След встъпването в длъжност на служебното правителство стана ясно още, че между 2019 и април 2021 г. в болница „Лозенец“ са извършени 14 трансплантации на бъбрек от жив донор. Българският закон не позволява такива трансплантации, освен ако няма пряка родствена връзка между донора и реципиента. Донорите обаче са били от Украйна или Молдова и властите имат основания да смятат, че липсва роднинска връзка между тях и реципиентите.

През юни служебният вътрешен министър Бойко Рашков съобщи, че в в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) е започнало разследване за незаконните трансплантации в болницата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG