Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Идва третата доза. И един въпрос: къде са кандидатите за президент?


Ваксинац4ионен пункт в УНСС, София.
Ваксинац4ионен пункт в УНСС, София.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • Третата доза
  • Парите на ДКК
  • Управата на София

Здравното министерство препоръча третата доза ваксина срещу COVID-19. За да си я поставите, трябва да отговаряте на няколко условия, най-важното от които е да са минали най-малко 6 месеца след завършения ваксинационен цикъл. „Дневник“ пише подробно за това.

В четвъртък САЩ одобриха прилагането на трета доза на ваксината на Пфайзер за хора над 65 годишна възраст.

COVID-19

99 души са починали от COVID-19 през изтеклото денонощие . Ваксинирали са се едва 11 441. Новите случаи на коронавирус са 1 835.

Туристическият бранш поиска правителството да стимулира ваксинацията и още от днес да започне да взима финансови мерки за летния сезон през 2022 г. Ресторантьорите започват срещи с новите служебни министри на икономиката и на финансите.

Ежедневното развитие на случаите в България можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

Парите на държавата

Държавата е платила над 24 млн. лева на малка фирма, откъдето парите са продължили към компании, между които има нещо общо – те са свързани със свидетели на прокуратурата по едно от най-гръмките ѝ дела – за фалита на КТБ. Това е разследване на Генка Шикерова.

Напомняме ви и предишната публикация по темата – за 50 млн. лева, които изчезват някъде по пътя, след като частна фирма изплаща с тях своя дълг към държавата.

И в първия, и във втория случай парите тръгват от Държавната консолидационна компания (ДКК).

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Изборите

До президентските избори остават по-малко от два месеца, а основни политически сили още не са посочили своите кандидати. Няма кандидати на ГЕРБ, нито на „Демократична България“. Парламентарните избори са много по-обсъждана тема. Водачът на листата на „Продължаваме промяната“ в Пловдив ще бъде Кирил Петков, а в Хасково – Асен Василев. Мотото на новата партия – да се постигнат леви цели с десни средства – провокира Стефан Попов да се вгледа по-отблизо в него.

Лидерът на ИТН Слави Трифонов призова хората да не вярват на социолозите, тъй като те са дали примери за това, че не „познават“ какви ще са резултатите.

Управлението на София. Цените на тока

Новият председател на Столичния общински съвет е Георги Георгиев от ГЕРБ. Той беше избран, след като лично лидерът на ГЕРБ принуди предишния председател да подаде оставка. Съветниците от ДБ и независимият Борис Бонев не участваха в гласуването заради прибързания избор и в знак на протест срещу намесата на Борисов в управлението на София.

ДАНС и МВР започнаха проверка в Комисията за енергийно и водно регулиране. Причината е в рязкото поскъпване на цените на тока за промишлеността. Проверяват се документи, свързани с търговията на ток на енергийната борса.

И три препоръки

Опаковането на Триумфалната арка в Париж е идея на Кристо и Жан-Клод, реализирана след смъртта им от племенника на художника Владимир Явашев. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Откривателят на електрона и изотопите Джоузеф Джон Томсън е един от великите европейци на 20-и век. За него разказва Пламен Асенов.

За един месец управление на талибаните в Афганистан се върна 20 години назад. Първото, което изчезна, са правата. Второто – приходите. Вижте видеото на Николай Лавчиев.

… плюс моят личен фаворит

Преди дни от Афганистан си тръгна последният евреин в страната. Досега не е искал да напуска, но идването на талибаните го е накарало да промени това свое решение.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG