Връзки за достъпност

Извънредни новини

на живо Кампанията: ИБГНИ има шанс да влезе в парламента, твърди "Екзакта"

На 14 ноември се провеждат избори за президент и за Народно събрание. В този блог може да следите само най-важното от развитието на кампанията.


Мая Манолова и Николай Хаджигенов
17:02 13.10.2021

Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ (ИТН) ще участва в коалиционно управление само при условие, че то приеме като основен ангажимент въвеждането на електронното дистанционно гласуване.

„Отсега да е ясно - „Има такъв народ“ може да участва само в такава управленска коалиция, която приеме за свой основен ангажимент задължителното въвеждане на електронно дистанционно гласуване“, беше съобщено в профила на Трифонов във Фейсбук.

16:59 13.10.2021

ВМРО внесе жалба във Върховния административен съд (ВАС), в която твърди, че кандидатурата на Мария Касимова-Моасе не изпълнява едно от конституционните условия за регистрация. Става въпрос за изискването кандидатката да е живяла в България в последните пет години.

„От няколко интервюта на въпросната госпожа Касимова-Моасе, в които пред национални медии тя гордо заявява, че от 2015 г. не живее в България. И го казва с патос и без съжаление. Дори в едно от интервютата определя престоя си на годишна база в страната като „1/3“, с което автоматично признава, че не отговаря на условията за кандидат, определени от Върховния закон“, пишат от ВМРО и настояват решението на ЦИК за регистрация да бъде отменено.

Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе
Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе

08:59 13.10.2021

Районната избирателна комисия (РИК) в Стара Загора е отказа да регистрира листата на „Демократична България“ за областта. Причината затова е, че кандидатската листа и пълномощното не са подписани лично от лидерите на обединението Христо Иванов и Атанас Атанасов, както е заложено в Изборния кодекс.

В решението на РИК пише, че водачът в листата Атанас Славов е бил поканен да завери документите, но той е отказал под претекст, че това не е необходимо. По-късно е направен опит документите да бъдат внесени през електронната поща и на място, но отново не са били спазени разпоредбите и сроковете.

От обединението ще обжалват решението.

Водачът на листата на "Демократична България" в Стара Загора Атанас Славов
Водачът на листата на "Демократична България" в Стара Загора Атанас Славов

14:23 12.10.2021

Държавният глава Румен Радев води убедително пред основните си конкуренти в президентските избори на 14 ноември – Анастас Герджиков и Лозан Панов. Това показва социологическо проучване на Алфа Рисърч, проведено от 4 до 10 октомври сред 1123 избиратели. В него не е включен кандидатът на ДПС Мустафа Карадайъ, тъй като официално беше номиниран в неделя.

Според данните на агенцията Радев влиза в надпреварата с подкрепа от 42.6%. Той беше издигнат т инициативен комитет и подкрепен от „Има такъв народ“, БСП, „Продължаваме промяната“ и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“.

Подкрепеният от ГЕРБ ректор на Софийския университет Анастас Герджиков засега събира 28.1% подкрепа, изчислява социалогическата агенция. Издигнатият от Инициатива „Правосъдие за всеки“ и подкрепен от „Демократична България“ председател на Върховния касационен съд Лозан Панов пък е подкрепен от 8.2% от анкетираните.

След Панов с 3,9% подкрепа се нарежда кандидатът на „Възраждане“ и негов лидер Костадин Костадинов. Останалите известни претенденти получават около 1% от гласовете. 13% са заявилите в проучването, че биха гласували за „друг кандидат“.

13:40 12.10.2021

„Продължаваме промяната“ на Кирил Петков и Асен Василев ще се конкурира с БСП за второто място на предстоящите трети парламентарни избори за тази година. Това показва новото социологическо проучване на Алфа Рисърч, представено в понеделник.

Според изследването ГЕРБ остава партията с най-голяма подкрепа сред твърдо решилите да гласуват, а прогнозните резултати на „Има такъв народ“ (ИТН) и „Демократична България“ (ДБ) продължават да падат, като сривът на патията на Слави Трифонов е все по-голям.

Алфа Рисърч прогнозира 23.1% за ГЕРБ, 16.8% за БСП, 15.9% за „Продължаваме промяната“, 10.9% за ДБ, 10.4% за ИТН и 9.3% за ДПС. Според данните от проучването „Изправи се.БГ! Ние идаме“ получават подкрепата на 3.2% от анкетираните и така остават под 4-процентовата бариера за влизане в парламента.

Социологическата агенция отчита, че епидемията от COVID-19 и машинното гласуване могат да доведат до намаляване на резултата на БСП. В същото време очакваното решение на Конституционния съд за гражданството на Кирил Петков пък може да повлияе на мотивацията на потенциалните избиратели на „Продължаваме промяната“.

От Алфа Рисърч подчертават, че ИТН и ДБ „страдат сериозно от отлив на избиратели към новия проект на бившите служебни министри“. Това важи в по-голяма степен за формацията на Трифонов, чиято подкрепа вече е наполовина по-малка в сравнение с резултата ѝ от парламентарния вот на 11 юли.

Асен Василев и Кирил Петков от "Продължаваме промяната"
Асен Василев и Кирил Петков от "Продължаваме промяната"

09:39 12.10.2021

Рапърът Христо Петров – Хазарта от известната софийска хип хоп група Ъпсурт ще оглави листата на новоучредената партия „Продължаваме промяната“ в 25-и многомандатен избирателен район (МИР) в София.

Това обяви самият той във вторник в личния си профил във фейсбук. Ицо Хазарта обясни, че е получил обаждане лично от бившия служебен икономически министър Кирил Петков и след като го е проверил „доста обстойно“, е решил да приеме предложението му да се кандидатира за депутат.

Христо Петров, известен като Ицо Хазарта
Христо Петров, известен като Ицо Хазарта


„Изпитвам истински ужас от мисълта, че един ден ще се обърна назад и ще видя как никога не съм посмял да рискувам своя хубав живот в името на нещо по-голямо и важно. Никога не се опитах да помогна на страната, която ми даде всичко, а аз не ѝ дадох нищо. Седя и си казвам – не се занимавай с идиоти. Да, но идиотите нямат нищо против да се занимават с мен. С децата ми, с близките ми, с приятелите ми. С хората, заради които ме има мен“, написа още Петров.

16:12 11.10.2021

Инициативният комитет, издигнал Анастас Герджиков и Невяна Митева за президент и вицепрезидент, внесе в понеделник 9 999 подписа за регистрацията им в ЦИК.

Очакваме проф. Герджиков да стане президент на България, каза пред журналисти Радомир Чолаков, председател на ИК. Той добави, че най-вероятно това ще стане след балотаж на изборите.

Харалан Александров, който също е в ИК, заяви, че като част от академичната общност смята, че хора с висок академичен статус, с дълбоко познание за обществото и за цивилизацията, могат само да допринесат за нормализиране на ситуацията в България.

Председателят на Инициативния комитет Радомир Чолаков, заедно с проф. Румяна Коларова и Харалан Александров подадоха документите в Централната избирателна комисия.
Председателят на Инициативния комитет Радомир Чолаков, заедно с проф. Румяна Коларова и Харалан Александров подадоха документите в Централната избирателна комисия.

12:20 11.10.2021

4275 подписа внесоха днес в ЦИК от Инициативния комитет, който издига президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова за втори мандат.
Документите за регистрацията внесоха съпредседателите на Инициативния комитет - Анна Заркова, Цветеслава Гълъбова и Йордан Камджалов, както и членове на комитета.
"Очакваме победа още на първия тур. Залогът на тези избори е голям", каза Анна Заркова пред журналисти.

По думите ѝ, разделителната линия не е между партиите и партийците, а между клиентелата на корупцията и между нейните противници.

Инициативният комитет, която подкрепя президента Румен Радев
Инициативният комитет, която подкрепя президента Румен Радев

09:03 11.10.2021

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов очаквано не е включен в листите на партията, след като по-рано изрично заяви, че вижда своята роля извън парламента. В неделя партията обяви водачите си на листи в страната за предстоящите парламентарни избори на 14 ноември, съобщиха от пресцентъра на формацията.

Водач на две листи - тази в Благоевград, и в Кюстендил е заместник-председателят на 46-ото НС Виктория Василева.

Председателят на 46-ото НС Ива Митева също е водач на две листи - тази в Разград и в 24-ти МИР София град, а председателят на парламентарната група на партията Тошко Йорданов води листите в 16-МИР Пловдив град и 17 МИР - Пловдив област.

Сценаристът Ивайло Вълчев също е водач на две листи - тази в Бургас и в Сливен, Филип Станев е водач на листите във Варна и в Добрич. Андрей Чорбанов води листата във Велико Търново и 26-ти МИР София област.

Любомир Каримански, който председателстваше бюджетната комисия в 46-ото НС е водач на листата в Ловеч, а номинираният за премиер във втория проектокабинет на Трифонов Пламен Николов е водач на листата в Шумен.

Финансовият експерт на партията Мика Зайкова е водач на листата в Смолян.

Слави Трифонов говори по БНТ
Слави Трифонов говори по БНТ

17:18 10.10.2021

Цветанов и Москов издигнаха Горан Благоев за президент

Консервативното обединение на партиите на Цветан Цветанов и Петър Москов „Републиканци за България“ и КОД издигна Горан Благоев за свой кандидат за президент. Партньор на журналиста и кандидат за вицепрезидент ще бъде доктор Ивелина Георгиева.

„Нашата президентска двойка е достойна да бъде чута от целия наш народ“, каза заместинк-председателят на КОД Любомир Канов.

Горан Благоев и Ивелина Георгиева
Горан Благоев и Ивелина Георгиева

17:04 10.10.2021

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ е кандидатът за президент на ДПС. За вицепрезидент партията издига евродепутатката Искра Михайлова. Това обяви преди медиите членът на Централното оперативно бюро на партията Юнал Люфти, който внесе в ЦИК кандидатурите.

ДПС издига изключителен президент - популярен, последователен, предвидим, в който може да се инвестира доверие“, каза Люфти.

Карадайъ е първият кандидат за президент, който партията издига в историята си.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ

15:24 10.10.2021

ГЕРБ-СДС обяви водачите си на листи за предстоящите парламентарни избори през ноември. Големите промени са свързани с липсата на бившата председателка на парламентарната група на партията в 44-ия парламент Даниела Дариткова, както и с бившия спортен министър Красен Кралев, които бяха начело на списъците в предишните два вота.

В същото време водачи на листи са бившите вътрешни министри, които управляваха ведомството по времето на протестите, на които беше доказано, че се е стигало до полицейско насилие над граждани. Младен Маринов води листите в София-област, а Христо Терзийски в Кюстендил.

Лидерът на партията Бойко Борисов е начело в 25 МИР в София, както и в Пловдив, заместниците му в партията Даниел Митов и Томислав Дончев водят съответно в 24МИР София и в Габрово. Бившите министри Костадин Ангелов, Росен Желязков, Красимир Вълчев, Екатерина Захариева, Деница Сачева, Кирил Ананиев, Десислава Танева Петя Аврамова, Теменужка Петкова и Николай Нанков също водят листи в страната.

Младен Маринов и Христо Терзийски ще водят листите на ГЕРБ-СДС в София област и Кюстендил
Младен Маринов и Христо Терзийски ще водят листите на ГЕРБ-СДС в София област и Кюстендил

13:39 10.10.2021

Делян Пеевски ще води листите на ДПС във Велико Търново. Втори там ще бъде друг бивш депутат от партията Йордан Цонев.

11:58 10.10.2021

Движението на Николай Хаджигенов и Арман Бабикян „Ние идваме“ подкрепя кандидатурата на Румен Радев за президент на предстоящите избори. Това стана ясно от съобщение на организацията.

Решението е взето след допитване до членове и симпатизанти. 81% от тях са заявили подкрепа за Радев, а останалите 19% за друг от фаворитите за поста Лозан Панов.

„Поведението на държавния глава в противопоставянето срещу диктатурата на Борисов, Пеевски, Гешев, е основният довод за преценката ни в битката за подкрепа на промяната“, казват още от „Ние идваме“.

Техният коалиционен партньор „Изправи се.БГ“ на Мая Манолова още преди седмици изрази подкрепата си за Радев.

13:05 9.10.2021

Проф. Анастас Герджиков е готов да подкрепи Лозан Панов на втори тур на президентските избори. Това ще се случи, ако самият той не достигне до балотаж срещу настоящия държавен глава Румен Радев. Това заяви Герджиков в интервю за БНТ.

„Той отстоява поне една от моите тези: върховенството на правото“, каза Герджиков по адрес на Панов.

В петък той отхвърли тезата, че членството му в партията „Новото време“ е връзката между него и ДПС. Подобно обвинение беше оптравено преди дни от Лозан Панов.

„В „Новото време“ имаше толкова добри идеи, че човек нямаше как да не се увлече“, каза Герджиков пред бТВ. Той определи участието си като зам.-министър на образованието в правителството на Симеон Сакскобургготски като „нещо като гражданска квота в правителството на НДСВ“.

Анастас Герджиков
Анастас Герджиков

12:02 9.10.2021

„БСП е сложна тема, но в интерес на държавата сме готови да участваме в мнозинство. Но важно е с кой мандат, с каква програма и с какъв състав на правителството“. Това заяви в петък вечер в ефира на БНТ съпредседателят на „Демократична България“ (ДБ) Атанас Атанасов.

По думите му до споразумение може да се стигне в зависимост от конфигурацията в следващото народно събрание. В предишните два парламента от ДБ категорично отхвърлиха възможност да подкрепят мандат на БСП за правителство, тъй като това е посочено в споразумение между трите партии, участващи в обединението.

Атанасов каза още, че декларираните от „Продължаваме промяната“ предизборни срещи, на които да бъдат постигнати споразумения за приоритети на бъдещо управление, все още не са факт. Това според него се е случило, защото от партията на Кирил Петков и Асен Василев не са канили никого от ДБ.

Атанас Атанасов съпредседател на "Демократична България"
Атанас Атанасов съпредседател на "Демократична България"

18:23 8.10.2021

Бившият служебен икономически министър Кирил Петков е представил в петък пред Конституционния съд (КС) документ, който удостоверява, че той вече не е канадски гражданин, съобщиха от партията му „Продължаваме промяната“.

Става въпрос за конституционно дело, по което трябва да се изясни дали Петков не е станал министър, докато е бил с двойно гражданство. Конституцията забранява на депутатите и министрите да имат двойно гражданство.

Затова от парламентарната група на ГЕРБ сезираха Конституционния съд с искане да се произнесе дали служебният кабинет не е изпаднал в частична несъвметимост, ако към датата на встъпването си в длъжност Петков е бил и български, и канадски гражданин.

В края на август той обяви, че е получил потвърждение от канадските власти, че вече не е гражданин на страната и с това смята за „приключени всички спекулации“. Въпреки това последната дума е на конституционните съдии.

Петков е отправил молба пред КС бъде допуснат за да изложи своите аргументи по казуса, както и да бъде изслушан международен експерт по въпроса за определяне на момента на освобождаване от гражданство според правилата на международното публично право.

13:20 8.10.2021

Президентът Румен Радев е готов да участва в предизборен дебат с всички свои опоненти, които имат такова желание.

"Направете списък с всички, които желаят и ще участвам. Имам и друга работа", заяви държавният глава, цитиран от БТА, в отговор на въпрос дали ще откликне на поканите от конкурентите си Лозан Панов и Анастас Герджиков.

"Във всички виждам сериозен опонент и всеки има право да изложи своите идеи. Аз не деля кандидатите за президент", добави Радев.

На въпрос за хода на кампанията и нападките от опонентите му, той коментира: "Така са решили, така го правят, аз нямам намерение да влизам в този тон. Знаете какво е разписанието на президента – непрекъснато навън в чужбина, важни решения тук в България".

По думите на Радев всеки проблем, свързан със службния кабинет, се пренася и в президентската кампания.

12:29 7.10.2021

Двама от кандидатите за президент размениха остри реплики, свързани с определението за политическо геройство.

В четвъртък президентът Румен Радев нарече себе си "човек на дълга" и добави, че оставя на други хора "претенциите, че са герои".

Радев визира изказване на неговия опонент в надпреварата - председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

В сряда Панов определи Радев като "фалшив герой". Той се аргументира с това, че действащият президент е оглавил без основание гнева на хората срещу беззаконието по време на протестите миналата година.

Лозан Панов и по-рано е казвал, че президентът Радев се е включил в битката за съдебна реформа едва след като е бил засегнат лично от действия на главния прокурор.

11:12 7.10.2021

Президентът Румен Радев обясни повишението на цените на тока с два фактора - световната тенденция и бездействие на ГЕРБ в последните 12 години. Той беше помолен да даде своята оценка за процеса по време на посещение в Благоевград.

Предишните управляващи не са решавали в перспектива проблемите в сектора, а са „нокаутирали“ енергийната система с безхаберие и са я оплитали в схеми, каза Радев.

Според него цените за бизнеса са били либерализирани, без да се подготвят малките и средни предприятия. "Те просто бяха „хвърлени“ на борсата, където достъп имат само големите и то със съмнителни правила. Това удари съответно най-много малкия и среден бизнес“, каза още той.

Заредете още

Facebook форум

Най-ново видео

Как се печели с преференция?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00
XS
SM
MD
LG