Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кампанията: За Трифонов "Продължаваме промяната" и "Демократична България" са съюзници

На 14 ноември се провеждат избори за президент и за Народно събрание. В този блог може да следите само най-важното от развитието на кампанията.


Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов
14:32 6.10.2021

Коалиция “Демократична България” (ДБ) официално застава зад кандидатурите на Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе за президент и вицепрезидент.

В лицето на Панов “демократичната общност на България има своят естествен кандидат и носител на автентичната традиция на борбата за демокрация и върховенство на закона в момент, когато сме свидетели на поредната подмяна”, се казва в съобщението на коалицията.

ДБ обединява партиите „Зелено Движение“,„Демократи за силна България“ и „Движение „Да, България“.

Кандидат-президентската двойка Панов-Касимова беше издигната от инициативен комитет в събота.

17:28 5.10.2021

Кандидатът за президент Лозан Панов отхвърли предложението на Кирил Петков от „Промяната продължава“ да бъде главен прокурор.

Според Панов това не би решило проблемите в правосъдието в България, което е целта на неговата кандидатура за президент.

„За мен е чест, но трябва да напомня, че смяната на лицето Иван Гешев с лицето Лозан Панов не е решение.

Влизам в президентската надпревара точно, за да извадя България от контекста на този тип политически пазарлъци, които доведоха до зависимостите не само в съдебната система, но на всички ключови институции, достигнало до пълното им овладяване“, написа Панов в страницата на Инициативата „Правосъдие за всеки“, които го издигнаха за кандидат-президент.

По-рано във вторник доскорошният министър на икономиката Кирил Петков и един от основателите на новото движение "Продължаваме промяната" каза, че Лозан Панов трябва да е главен прокурор, а президентът Румен Радев да остане на поста си

„Големият капацитет на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов е в съдебната система“, каза Петков в сутрешния блок на Нова телевизия. От формацията настояват, че след изборите през ноември е необходима смяна на Иван Гешев.

09:33 5.10.2021

Според „Продължаваме промяната“ най-добрите капацитети в България трябва да бъдат водещите фигури в следващото управление, което се очертава да бъде коалиционно. Това коментира пред Нова телевизия във вторник един от лидерите на "Продължаваме промяната" и доскорошен служебен министър на икономиката Кирил Петков.

По думите му най-важното е управляващите да имат „най-високата квалификация за конкретните постове“.

"Трябва да спрем с идеята "едни наши хора на едни позиции". Трябва да се гледа най-високият капацитет и най-многото знания по специфична тема. Стига толкова калинки", каза Петков.

На въпрос кой ще е премиерът, той отговори, че това ще се решава, ако заедно с "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме" успеят да получат 120 депутати в следващото Народно събрание.

Самият Петков би приел тази отговорност, но не би го поставил като условие към партньорите.

"Целият ни разговор досега е бил как да направим оптималното, че да покажем на българския народ, че ако гласува за една от трите, те няма да се изпокарат и разделят след изборите“, каза още той.

Вратата към преговори с "Има такъв народ" ще бъде отворена на по-късен етап заради различия във вижданията.

17:50 4.10.2021

Гражданската инициатива "Правосъдие за всеки" внесе в ЦИК кандидатурата за президентските избори на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

"Очакваме подкрепа от демократичната общност, наблягаме на демократичната общност и на тези, които са доказали принадлежност към тези идеи", каза пред журналисти Велислав Величков от "Правосъдие за всеки", председател на Инициативния комитет, издигнал Лозан Панов за президент и журналистката Мария Касимова за вицепрезидент.

По думите му целта на участието в президентските избори е "да вдигнем високо темата за справедливостта, върховенството на правото и демокрацията, запазване духа на парламентаризма в държавата и да превърнем това в централна тема на президентската кампания".

Според Величков могат да се водят разговори с всяка партия, която споделя идеите на инициативния комитет. Той каза, че до момента не са търсени от нито една партия.

Инициативният комитет, издигнал Лозан Панов за президент, внесе документи за регистрация в ЦИК
Инициативният комитет, издигнал Лозан Панов за президент, внесе документи за регистрация в ЦИК

14:28 4.10.2021

Представители на Инициативния комитет за издигане на проф. Анастас Герджиков и полк. Невяна Митева за президент и вицепрезидент внесоха документи за регистрация.

В ЦИК дойдоха председателят на комитета Радомир Чолаков, бивш депутат от ГЕРБ, археологът проф. Николай Овчаров, проф. Амелия Личева и проф. Владимир Атанасов.

"Президентът на България трябва да олицетворява единството на нацията, което означава, че трябва да бъде добре приет от абсолютно всички слоеве на българското общество и всички негови групи", каза Чолаков.

"Разноските до момента ги поема Инициативният комитет, залата вчера съм я платил аз", обясни Радомир Чолаков.

Радомир Чолаков от ГЕРБ
Радомир Чолаков от ГЕРБ

14:21 4.10.2021

До момента в ЦИК са регистрирани кандидатурите за президент още на Росен Миленов, Венцислав Ангелов и Луна Йорданова.

Публични заявки са направили още Валери Симеонов, Волен Сидеров, Костадин Костадинов и Александър Томов.

14:18 4.10.2021

На 2 октомври гражданската "Инициатива Правосъдие за всеки" обяви, че създава Инициативен комитет, който да издигне кандидатурата на Лозан Панов за президент. Председателят на Върховния касационен съд посочи за свой подгласник писателката Мария Касимова.

14:15 4.10.2021

На 30 септември ректорът на Софийски университет проф. Анастас Герджиков съобщи, че е приел да бъде издигнат за кандидат за президент от инициативен комитет. В него има представители на ГЕРБ, а партията на Бойко Борисов обяви подкрепа за Герджиков.

14:12 4.10.2021

На 27 септември инициативен комитет официално издигна кандидатурите на Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат. В него има представители на БСП и "Има такъв народ", които подкрепят Радев. Новата коалиция "Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев също обявиха подкрепа за Радев.

14:04 4.10.2021

В края на септември Галъп интернешънъл болкан публикува изследване, според което бившите управляващи от ГЕРБ са първа политическа сила, следвани от "Продължаваме промяната" - политическата сила на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев.

Според проучването, в следващия парламент ще влязат още БСП, "Демократична България", "Има такъв народ", ДПС и "Изправи се.БГ! Ние идваме!".

14:00 4.10.2021

На 14 ноември се провеждат редовни избори за президент и вицепрезидент. Мандатът на Румен Радев и Илияна Йотова изтича през януари 2022 г. Датата на изборите беше решена от Народното събрание.

Президентът насрочи също за 14 ноември избори за 47-о Народно събрание. Депутатите от 46-то Народно събрание, излъчено на изборите на 11 юли тази година, не успяха да излъчат правителство.

Депутатите от 45-то Народно събрание, излъчено на изборите на 4 април тази година, също не успяха да излъчат правителство.

От 12 май насам България се управлява от служебни правителства, назначени от президента Радев, начело на които е Стефан Янев.

Facebook форум

Най-ново видео

С какво разполага украинската армия
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00
XS
SM
MD
LG