Връзки за достъпност

Извънредни новини
Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов
Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов

Кампанията: За Трифонов "Продължаваме промяната" и "Демократична България" са съюзници

На 14 ноември се провеждат избори за президент и за Народно събрание. В този блог може да следите само най-важното от развитието на кампанията.

15:11 27.10.2021

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини президента Румен Радев за казуса с гражданството на Кирил Петков.

„Действително звучи за публиката, че нещо му правят на момчето, па то не е знаело. То може да не е знаело, но неговият началник Радев е знаел. И за това си позволи да пише на Конституционния съд да излезе с друго решение“, каза Борисов по време на предизборна обиколка, цитиран от БТА.

В сряда Конституционният съд обяви назначаването на Петков за служебен министър на икономиката за противоконституционно заради двойното му гражданство.

„И на мен не ми харесва, че хора с двойно гражданство при този отворен свят не могат да бъдат министри или кандидати за депутати, но ето, например, можеше, ако не са толкова надменни, като имаше парламент, щяхме да гласуваме цялата група за промяна на Конституцията в тази си част и всичко щеше да е законно. Но те тогава се занимаваха с НСО и с охраната на Гешев“, каза още Борисов.

13:29 27.10.2021

ВМРО съобщи, че ще внесе жалба във Върховния административен съд срещу всички решения, подписвани от Кирил Петков като министър. Партията ще поиска актовете да бъдат отменени.

Позицията на ВМРО е реакция на решението на Конституционния съд, който обяви назначаването на Петков за противоконституционно заради двойното му гражданство.

Партията на Красимир Каракачанов приветства решението и поиска прокуратурата да предприеме действия, тъй като според тях Кирил Петков е нарушил закона като е подал декларация с невярно съдържание.

"Ето това са "новите", "честните" и "променящите статуквото". Идват уж, за да оправят България, но влизат в тази битка по нечестен и незаконен начин", пише в позицията на ВМРО.

16:04 26.10.2021

Членовете на Централната избирателна комисия (ЦИК) единодушно решиха да отклонят покана от администрацията на президента Румен Радев за среща по повод на влиянието на епидемията от коронавирус върху предстоящите на 14 ноември избори 2 в 1, съобщи „Сега“.

От думите на председателката на комисията Камелия Нейкова по време на заседанието на колегите ѝ във вторник стана ясно, че срещата е насрочена за 26 октомври заедно с представители на министерствата на външните работи и здравеопазването, ДАНС, Националното сдружение на общините и „Информационно обслужване“.

„Предлагам учтиво, но твърдо да откажем тази покана от името на ЦИК. Смятам, че не може да се провежда среща в администрацията на президента по въпроси, свързани с изборите“, призова секретарят на комисията Севинч Солакова.

След кратко прекъсване на микрофоните, членовете на ЦИК единодушно решиха да отклонят поканата от президентството заради ангажимент с мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Те добавиха в отговора си до Радев, че в качеството си на независим държавен орган, ЦИК провежда периодично срещи с другите органи, работещи по произвеждането на избори.

15:28 26.10.2021

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи във вторник на президента Румен Радев всички партии и служебното правителство да се обединят по темата за масовата ваксинация. По думите му всички противоепидемични мерки са „панически“ и не могат да овладеят кризата.

„Ние нямаше да изпаднем в такава ситуация. Щяхме да имаме 70% ваксинирани. С добро, с лошо, щяхме да сме спасили нацията“, каза Борисов и добави, че ако сега трябваше да взима решение, щеше да обяви пълно затваряне, „когато е тежко“.

09:21 25.10.2021

Издигнатият от инициативен комитет и подкрепян от ГЕРБ кандидат за президент Анастас Герджиков заяви, че ако бъде избран на поста, ще бъде сформирано редовно правителство.

„Президентът може да поведе партиите към консенсус. Ако се събираме много пъти, говорим си приятелски, то тогава накрая ще има положителен резултат“, каза Герджиков пред бТВ.

Той обвини служебното правителство, назначено от опонента му Румен Радев, за ниския брой ваксинирани и обяви, че въвеждането на зелените сертификати не е било добро решение.

15:09 24.10.2021

Връщането на децата в училище, особено тези от първи до четвърти клас, при максимално гарантиране на тяхното здраве, да бъде приоритет на служебното правителство - това поиска президентът Румен Радев на инициирана от него извънредна среща с членове на кабинета заради разпространението на Covid-19.

Заради срещата Радев отмени предизборните си мероприятия. Той каза, че приема решението за ограничения, базирани на използването на зеления сертификат, като пропуск за редица обществени места. Радев каза, че пълното затваряне, е крайна мярка, носеща много рискове.

10:22 23.10.2021

Кандидатът за президент Лозан Панов призова децата да бъдат върнати незабавно в училищата.

"Моля Ви, г-н здравен министър, върнете децата в училище. Можем да се лишим от много неща, но не можем да се лишим от нашето бъдеще", каза Панов пред БНТ.

Панов постави и въпроса защо страната продължава да купува скъп руски газ. Той каза, че ако страната избере азерския газ, цените биха се понижили.

17:13 22.10.2021

Кандидатът за президент, подкрепен от ГЕРБ, проф. Анастас Герджиков каза в Сандански, че е готов да участва в дебат по ключовите теми за страната със сегашния държавен глава Румен Радев.

"Радев дължи много отговори за проблемите в страната и грешките на служебния кабинет и в пряк дебат избирателите ще получат ясен отговор за решенията и алтернативите, които предлага нашата кандидат-президентска двойка", посочи проф. Герджиков.

15:24 22.10.2021

“Продължаваме промяната” се обяви за корекция на зелените сертификати. Коалицията настоява, че “хората с антитела трябва да влязат в програма еквивалентна на тази на ваксинираните”.

Към момента зелен сертификат се получава при ваксина, при регистриран в системата положителен тест за коронавирус или при отрицателен PCR или антигенен тест.

От обединението искат тестовете за антитела да бъдат безплатни за гражданите и при наличие на антитела те да се ползват с правата на ваксинираните или преболедувалите.

12:14 22.10.2021

“Изправи се.БГ! Ние идваме!” обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) заповедта на здравния министър, с която се въвежда зеления сертификат. “Смятаме, че тази заповед е незаконосъобразна, защото нарушава основни граждански права, регламентирани в конституцията”, каза съпредседателят на коалицията Мая Манолова.

Според нея с изискването за ваксинация или доказателство за преболедуване на коронавирус се нарушава: правото на труд, правото на свободно придвижване и правото на мнение. “Проблемът е, че само 20% от българите са ваксинирани и налагането на изискванията в заповедта прави невъзможно да работят служители в заведения, моловe и търговски обекти”, твърди тя.

17:09 21.10.2021

Ако изборите бяха проведени в средата на октомври, Румен Радев биха избрали над 50% от гласуващите, а ГЕРБ щеше да е първа политическа сила в парламента с 22,5% от гласовете. Това показват данните от проучване на "Галъп интернешънъл", проведено сред 1009 пълнолетни граждани лице в лице с таблети в периода от 10 до 17 октомври по поръчка на БНР.

54,2% от анкетираните казват, че със сигурност ще гласуват на парламентарните избори, а 56,4% - на президентските избори.

51,2% от тях биха гласували за втори мандат на Румен Радев, а за Анастас Герджиков – 22,5%, за Мустафа Карадайъ – 7,9%, за Лозан Панов – 6,2%.

Ако парламентарните избори бяха в средата на октомври, в Народното събрание щяха да влязат 6 партии. За ГЕРБ-СДС биха гласували 22,5% от гласуващите, за БСП – 15,1%, за „Продължаваме промяната“ – 13,4%, за „Има такъв народ“ – 12,2%, за „Демократична България“ – 11,2%, за ДПС – 10,8%.

Близо до бариерата, но без да влиза в парламента, е „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ – с 3,7%. Под бариерата остават и „Възраждане“ и ВМРО, съответно с 2,9% и 2,3%.

15:22 21.10.2021

"Демократична България" призова президента Румен Радев да свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) във връзка с кризата, възникнала след въвеждането на новите мерки срещу коронавируса в България.

Според формацията действията на правителството са непредсказуеми и нямат обществена подкрепа. Политическите лидери трябва да избегнат политизацията на темата по време на кампанията за изборите на 14 ноември, казват още от партията.

Според "Демократична България" на заседанието на КСНС партиите трябва да се опитат да постигнат съгласие по работещи мерки за справяне с кризата.

"КСНС трябва да одобри план за ясни, предвидими и обществено приемливи мерки за овладяване на COVID вълната. Той е необходим, за да се изгради политически консенсус и партиите да загърбят популистките залитания в предизборно време и всички заедно да постигнем работещи и обществено приемливи решения", се казва още в позицията на "Демократична България".

13:53 20.10.2021

След като по-рано през деня БСП поиска оставката на здравния министър Стойчо Кацаров заради въвеждането на „Зелените сертификати“ от четвъртък, това направиха още и от ГЕРБ и ВМРО.

На пресконференция в централата си от ГЕРБ обявиха министъра за „некадърник“ и за пореден път обвиниха президента Румен Радев за това, че служебното правителство, назначено от него, е потопило държавата в хаос.

От ВМРО заявяват, че след „седем месеца хаос и бездействие“ за 48 часа са били отнети „основни конституционни права на българите“.

В същото време от „Възраждане“ и „Атака“ проведоха протест пред министерския съвет с искане за отлагане на наложените в четвъртък мерки. Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов нарече Кацаров „престъпен министър“.

От всички партии с категорична позиция в полза на масовата ваксинация са излизали само от ГЕРБ.

13:32 20.10.2021

Следващата сряда Конституционният съд ще излезе с решение за това дали указът, с който Кирил Петков беше назначен за икономически министър в първото служебно правителство на Стефан Янев, противоречи на основния закон. Това съобщиха от съда, цитирани от БНР.

Решението е свързано с делото за гражданството на Петков, което през август беше образувано по искане на депутати от ГЕРБ.

Самият Петков твърди, че не е извършил нарушение, тъй като писмено е декларирал отказа си от канадско гражданство още на 21 април и именно това е причината да твърди, че е можел да заеме пост като министър. Документът, с който канадските власти признават, че той вече не е техен гражданин, обаче носи датата 20 август.

По закон министър може да бъде лице, което има единствено българско гражданство.

10:43 20.10.2021

Изпълнителното бюро на БСП поиска оставката на здравния министър Стойчо Кацаров заради въвеждането на масовото изискване за "Зелени сертификати", което ще влезе в сила от четвъртък. Това съобщи в профила си във Фейсбук лидерката на левицата Корнелия Нинова.

„Настояваме решенията да бъдат отменени и мерките да се обсъдят внимателно отново. Министър Кацаров не е в състояние да се справи с кризата, която се задълбочава. Очакваме да подаде оставка“, пише в публикацията на профила на Нинова.

19:02 19.10.2021

Административният съд в Стара Загора отмени отказа на местната Районна избирателна комисия (РИК) да регистрира листата на "Демократична България" (ДБ) в града. Това съобщи във вторник Константин Павлов-Комитата, кмет на столичния района "Лозенец" от ДБ.

Съдът връща преписката за ново произнасяне на РИК "при спазване на дадените задължителни указания за тълкуването и прилагането на закона". Решението на магистратите е окончателно.

До съдебния казус се стигна, след като през миналата седмица първо местната РИК, а след това и Централната избирателна комисия, отказаха да регистрират листата на ДБ в Стара Загора, защото част от подадените документи бяха подписани с електронен подпис.

15:55 19.10.2021

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова за масова ваксинация, която да помогне за справянето със здравната криза.

„50 000 - 100 000 трябва да са ваксинираните на ден, за да спрем високата заболеваемост в България и да предотвратим загубата на стотици човешки животи дневно“, гласи публикация в профила му във Фейсбук.

В нея той нападна президента Румен Радев и служебния здравен министър Стойчо Кацаров за действията им около ваксинационната кампания. Борисов определя като „пълен абсурд“ възможността за безплатно тестване, което да служи за посещение на „дискотеки“, на ученици, които не ходят на училище заради коронавируса.

„Безхаберието на Радев и Кацаров коства човешки живота“, пише още в публикацията.

14:44 18.10.2021

Президентът Румен Радев призова да не се политизират причините за енергийната криза. Той каза, че проблемите с високите цени на тока и газа се използват "по един най-нелеп начин от тези, при чието управление, в продължение на повече от десетилетие, се натрупаха огромни проблеми и задължения в сектора".

По време на дискусия с представители на правителството и експерти, Радев обвини бившите управляващи, че "не въведоха нито една базова мощност, нито една нова технология, които ни оставиха без енергийна стратегия в период, в които цяла Европа адаптира своята икономика към Зелената сделка".

"В Европа се вихри невиждана, безпрецедентна до момента енергийна криза, тя не подминава и България. Причините са много, те са най-вече глобални и от вътрешен характер", каза Радев.

По-рано бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обвини Радев, че органидира дискусията, за да си прави кампания.

"Бях се обзаложил, че до Нова година цената на тока за бизнеса ще стигне 600 лева. А още днес токът мина тази граница - 625 лева. И за капак Радев иска да прави среща с държавни дружества, като се намира в кампания. Интересно ми е ще му вземете ли пари за отразяването", попита лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция в централата на партията.

15:52 17.10.2021

Анастас Герджиков и Невяна Митева откриха предизборната си кампания за президентските избори в Карлово. Те поднесоха цветя на паметника на Васил Левски и се срещнаха със симпатизанти в местното читалище.

“С г-жа Митева искахме да посетим градовете, с които сме свързани. Тук е родена майка ми. Разбира се това, че Левски и много други родолюбиви българи са родени тук, също беше важен аргумент, но най-вече спомените ми от детство, когато съм играл в църковния двор и съм поднасял цветя на този паметник”, каза Герджиков.

12:49 17.10.2021

Румен Радев и Илияна Йотова откриха предизборната си кампания с “поход за по-справедлива България”. Заедно с членовете на инициативния комитет, който издигна кандидатурите им за президент и вицепрезидент, те изкачиха Черни връх от хижа “Алеко”.

“Походът към по-справедлива България започва от тук. Избрахме това място, защото Щастливецът [Алеко Константинов] е от онези българи, които повече от век вдъхновяват с родолюбие, талант и дързост”, каза Радев. "Всички знаем тъжната история как именно Алеко стана жертва на своя герой и затова ние, неговите потомци, е време да надрастем слабостите на неговия герой.”

Заредете още

XS
SM
MD
LG