Връзки за достъпност

Извънредни новини
Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов
Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов

Кампанията: За Трифонов "Продължаваме промяната" и "Демократична България" са съюзници

На 14 ноември се провеждат избори за президент и за Народно събрание. В този блог може да следите само най-важното от развитието на кампанията.

11:51 2.11.2021

Асоциация „Прозрачност без граници“ ще проведе собствено наблюдение на изборите 2 в 1 за президент и парламент, които предстоят в България на 14 ноември, съобщиха от неправителствената организация.

Основните приоритети на инициативата са осъществяването на граждански контрол върху дейността на институциите по подготовка и провеждане на изборите, мониторинг на предизборната кампания, насърчаване на гражданското участие и защита на избирателните права.

19:16 1.11.2021

Тримата кандидат депутати от „Продължаваме промяната“, за които беше обявено, че са били сътрудници на ДС или комунистическото военно разузнаване - Васил Събев, Ерджан Ахмед и Тома Томов, отричат да са били част от тези структури. Това стана ясно от разпространено съобщение от партията.

„Те заявяват, че никога не са служили на репресивния апарат на властта, а двама от тях са силно изненадани да видят имената си в този списък“, пишат от ПП. Въпреки позицията си те са решили да се оттеглят от предизборната надпревара „за да не навредят“ на партията.

13:07 1.11.2021

„Убеден съм, че ще стигна до балотаж. Но хипотетично, ако това не се случи, ще застана зад кандидата, който не е подкрепен от ДПС“. Това заяви пред бТВ кандидатът за президент Лозан Панов, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от „Демократична България“ .

Панов изрази твърда подкрепа за масовата ваксинация, но изрази опасения, че налагането на локдаун, може да повлияе на резултатите от изборите. По думите му мярката, свързана със зелените сертификати, е добра и не нарушава гражданските права.

Той коментира и казуса, свързан с решението на Конституционния съд относно акта за назначаването на Кирил Петков като служебен министър. Според Панов, въпреки че Радев не е юрист, е трябвало да направи проверка заради потенциалните правните последици. Той сравни тази липса на проверка с друга подобна, свързана с назначаването на Иван Гешев за главен прокурор.

Лозан Панов
Лозан Панов

12:50 1.11.2021

Решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за това всички секционни комисии да броят разписките, разпечатани от устройствата при машинния вот, ще бъде разгледано от Върховния административен съд (ВАС). Причината е внесена жалба от страна на няколко от коалициите, които ще се явят на изборите – „Демократична България (ДБ)“, „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ) и „Продължаваме промяната“ (ПП).

Според съпредседателят на ДБ Христо Иванов въвеждането на броенето ще доведе до „срив“ при отчитането на резултатите, „а това на свой ред да бъде използвано като аргумент за връщане към хартиеното гласуване“.

„Това решение тежко нарушава Изборния кодекс и е опит да бъдат върнати манипулациите в секционните комисии”, каза една от лидерките на ИБГНИ Мая Манолова. Според нейния коалиционен партньор Николай Хаджигенов разписките нямат никаква правна стойност.

13:54 31.10.2021

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов призова всички партии да отправят апел към избирателите си да не дават гласа си за Делян Пеевски.

На предстоящите избори Иванов се изправя срещу Пеевски във Велико Търново. Не агитирам хората да гласуват за мен, а ги агитирам да не гласуват за Пеевски, каза Христо Иванов пред бТВ.

Същият апел беше подхванат и от Кирил Петков от "Продължаваме промяната", който гостуваше в същата медия.

През юни тази година Пеевски стана един от тримата българи, на които САЩ наложиха санкции за тяхната причастност към корупция. Въпреки това бизнесменът оглавява две листи на ДПС - във Велико Търново и в Благоевград.

България трябва да може да се държи като голяма страна, а не да развива бункерно мислене, което поражда фигури като Пеевски, каза в неделя Христо Иванов.

13:14 31.10.2021

Кирил Петков очаква промяна на общественото мнение в полза на това, че хората с двойно гражданство трябва да могат да заемат министерски постове.

15:33 30.10.2021

В полунощ изтичат два важни срока, свързани с гласуването на 14 ноември. Само дотогава може да се поиска подвижна избирателна секция за хората с трайни увреждания и да се подаде заявление за гласуване по настоящ адрес.

Ако човек с трайно увреждане в изборния ден се окаже болен или контактен на заразен с коронавирус, той ще трябва да подаде различно заявление - за гласуване в изолация.

15:25 29.10.2021

Структурите на "Продължаваме Промяната" във Велико Търново и Благоевград се присъединиха към призива "Нито глас за Пеевски!".

В началото на седмицата съпредседателят на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов призова кандидат-депутатите на всички останали политически сили, без ГЕРБ, да не допуснат да се гласува за бившия депутат Делян Пеевски, който е водач на листите на ДПС във Велико Търново и Благоевград.

"Основна цел на "Продължаваме Промяната" е борбата със задкулисието, корупцията и олигархията. Водени от принципите за почтеност, компетентност и морал в политиката, не можем да допуснем хора, санкционирани по закона "Магнитски" да представляват търновци в българския парламент”, се казва в изявление на "Продължаваме промяната". Листата на коалицията в Благоевград също се присъедини към призива.

15:15 29.10.2021

Централната избирателна комисия (ЦИК) взе решение, че за изборите на 14 ноември ще бъдат броени ръчно всички контролни разписки от машинното гласуване.

Поправката ще бъде направена в методическите указания и ще важи както за парламентарните, така и за президентските избори.

За такава промяна в методическите указания настояваха още на предишните избори кандидат-депутати от ГЕРБ. Според тях само така може да се гарантира честността на изборите.

14:03 29.10.2021

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отхвърли възможността да участва в дебат с един от лидерите на партията „Продължаваме Промяната“ Асен Василев. По думите на бившия премиер целта на тази покана е по-голямо медийно внимание.

„На мен знаеш ли как ми се играе една контрола с „Пари Сен Жермен“, да се надбягвам с Мбапето (френският футболист Килиан Мбапе бел. ред.). Той ще ме надбяга, но само фактът, че той ще застане да тича до мен ме издига“, каза Борисов, подчертавайки, че Василев би могъл да дебатира с други членове на ГЕРБ, но не и с него.

По време на пресконференция в партийната централа Борисов отхвърли обвиненията, че стои зад протестите на работници от различни сектори, както и че по време на последния му кабинет са извършени злоупотреби с инхаус процедури при строене на пътища. Лидерът на ГЕРБ повтори обвиненията си срещу служебното правителство, че действията му са довели страната до криза и подчерта, че основна вина за ситуацията в здравния сектор има служебният министър Стойчо Кацаров.

14:38 28.10.2021

Бившият министър на финансите и съосновател на партия "Продължаваме промяната" Асен Василев предизвиква бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов на дебат. Затова съобщиха в четвъртък от пресцентъра на формацията.

В централата на ГЕРБ е изпратена официална покана от името на Василев до Борисов за публичен дебат. Поводът е изказване на бившия премиер, в което той отрича обвиненията на Василев, че по време на управлението на Борисов от държавата са откраднати 8 милиарда и нарича бившия служебен министър "рядко неграмотен".

Затова Василев кани лидера на ГЕРБ на дебат, на който "хората сами да преценят грамотността на всеки един от нас".

"Готов съм публично да се изправя срещу Вас и, базирано на грамотно четене и боравене с факти, документи и доклади да покажем на българския народ къде са техните 8 млрд. лева", пише още в поканата.

15:12 27.10.2021

Президентът Румен Радев каза, че не е знаел, че Кирил Петков има двойно гражданство, когато го е назначил за министър на икономиката. Държавният глава каза това по повод решението на Конституционния съд, който обяви назначаването на Петков за противоконституционно заради двойното му гражданство.

„Решенията на Конституционния съд по принцип не се коментират“, каза Радев по време на посещение в Бобов дол, цитиран от БТА. „Мога да кажа само, че ако България имаше повече министри като г-н Кирил Петков, щеше да изглежда по друг начин“, добави той.

Инициативният комитет, който издигна Румен Радев за втори мандат, също излезе с позиция по повод решението на Конституционния съд. В нея се посочва, че „президентът няма нито правомощия, нито задължение да проверява истинността на декларираното от кандидатите за служебни министри“.

„Подобна постановка за гражданството в 21-и век и в условията на членство на България в Европейския съюз и други международни организации, е анахронизъм. В частност, тя обрича на ограничаване на политическите им права стотици хиляди наши сънародници зад граница“, пише в позицията.

15:11 27.10.2021

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини президента Румен Радев за казуса с гражданството на Кирил Петков.

„Действително звучи за публиката, че нещо му правят на момчето, па то не е знаело. То може да не е знаело, но неговият началник Радев е знаел. И за това си позволи да пише на Конституционния съд да излезе с друго решение“, каза Борисов по време на предизборна обиколка, цитиран от БТА.

В сряда Конституционният съд обяви назначаването на Петков за служебен министър на икономиката за противоконституционно заради двойното му гражданство.

„И на мен не ми харесва, че хора с двойно гражданство при този отворен свят не могат да бъдат министри или кандидати за депутати, но ето, например, можеше, ако не са толкова надменни, като имаше парламент, щяхме да гласуваме цялата група за промяна на Конституцията в тази си част и всичко щеше да е законно. Но те тогава се занимаваха с НСО и с охраната на Гешев“, каза още Борисов.

13:29 27.10.2021

ВМРО съобщи, че ще внесе жалба във Върховния административен съд срещу всички решения, подписвани от Кирил Петков като министър. Партията ще поиска актовете да бъдат отменени.

Позицията на ВМРО е реакция на решението на Конституционния съд, който обяви назначаването на Петков за противоконституционно заради двойното му гражданство.

Партията на Красимир Каракачанов приветства решението и поиска прокуратурата да предприеме действия, тъй като според тях Кирил Петков е нарушил закона като е подал декларация с невярно съдържание.

"Ето това са "новите", "честните" и "променящите статуквото". Идват уж, за да оправят България, но влизат в тази битка по нечестен и незаконен начин", пише в позицията на ВМРО.

16:04 26.10.2021

Членовете на Централната избирателна комисия (ЦИК) единодушно решиха да отклонят покана от администрацията на президента Румен Радев за среща по повод на влиянието на епидемията от коронавирус върху предстоящите на 14 ноември избори 2 в 1, съобщи „Сега“.

От думите на председателката на комисията Камелия Нейкова по време на заседанието на колегите ѝ във вторник стана ясно, че срещата е насрочена за 26 октомври заедно с представители на министерствата на външните работи и здравеопазването, ДАНС, Националното сдружение на общините и „Информационно обслужване“.

„Предлагам учтиво, но твърдо да откажем тази покана от името на ЦИК. Смятам, че не може да се провежда среща в администрацията на президента по въпроси, свързани с изборите“, призова секретарят на комисията Севинч Солакова.

След кратко прекъсване на микрофоните, членовете на ЦИК единодушно решиха да отклонят поканата от президентството заради ангажимент с мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Те добавиха в отговора си до Радев, че в качеството си на независим държавен орган, ЦИК провежда периодично срещи с другите органи, работещи по произвеждането на избори.

15:28 26.10.2021

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи във вторник на президента Румен Радев всички партии и служебното правителство да се обединят по темата за масовата ваксинация. По думите му всички противоепидемични мерки са „панически“ и не могат да овладеят кризата.

„Ние нямаше да изпаднем в такава ситуация. Щяхме да имаме 70% ваксинирани. С добро, с лошо, щяхме да сме спасили нацията“, каза Борисов и добави, че ако сега трябваше да взима решение, щеше да обяви пълно затваряне, „когато е тежко“.

09:21 25.10.2021

Издигнатият от инициативен комитет и подкрепян от ГЕРБ кандидат за президент Анастас Герджиков заяви, че ако бъде избран на поста, ще бъде сформирано редовно правителство.

„Президентът може да поведе партиите към консенсус. Ако се събираме много пъти, говорим си приятелски, то тогава накрая ще има положителен резултат“, каза Герджиков пред бТВ.

Той обвини служебното правителство, назначено от опонента му Румен Радев, за ниския брой ваксинирани и обяви, че въвеждането на зелените сертификати не е било добро решение.

15:09 24.10.2021

Връщането на децата в училище, особено тези от първи до четвърти клас, при максимално гарантиране на тяхното здраве, да бъде приоритет на служебното правителство - това поиска президентът Румен Радев на инициирана от него извънредна среща с членове на кабинета заради разпространението на Covid-19.

Заради срещата Радев отмени предизборните си мероприятия. Той каза, че приема решението за ограничения, базирани на използването на зеления сертификат, като пропуск за редица обществени места. Радев каза, че пълното затваряне, е крайна мярка, носеща много рискове.

10:22 23.10.2021

Кандидатът за президент Лозан Панов призова децата да бъдат върнати незабавно в училищата.

"Моля Ви, г-н здравен министър, върнете децата в училище. Можем да се лишим от много неща, но не можем да се лишим от нашето бъдеще", каза Панов пред БНТ.

Панов постави и въпроса защо страната продължава да купува скъп руски газ. Той каза, че ако страната избере азерския газ, цените биха се понижили.

17:13 22.10.2021

Кандидатът за президент, подкрепен от ГЕРБ, проф. Анастас Герджиков каза в Сандански, че е готов да участва в дебат по ключовите теми за страната със сегашния държавен глава Румен Радев.

"Радев дължи много отговори за проблемите в страната и грешките на служебния кабинет и в пряк дебат избирателите ще получат ясен отговор за решенията и алтернативите, които предлага нашата кандидат-президентска двойка", посочи проф. Герджиков.

Заредете още

XS
SM
MD
LG