Връзки за достъпност

Извънредни новини

Афганистан е на ръба на икономическа и социална катастрофа, смята Жозеп Борел


Жозеп Борел
Жозеп Борел

Афганистан е на ръба на икономическа и социална катастрофа, която може да навреди на населението на страната и на сигурността в целия регион, смята върховният представител на Европейския съюз за външната политика Жозеп Борел.

„Афганистан преживява сериозна хуманитарна криза и е в началото на социално-икономически колапс, което може да бъде опасно за афганистанците, за региона и за международната сигурност“, написа Борел в своя блог.

Талибаните превзеха столицата на Афганистан Кабул на 15 август тази година, след като стана ясно, че САЩ и съюзниците им от НАТО ще се изтеглят от страната до края на месеца.

За броени дни бяха отнети много от правата на местните жители, бяха убити или измъчвани някои от хората, работили за силите на НАТО. Още месец по-късно талибаните преминаха и към публични екзекуции.

Върховният представител на ЕС за външната политика посети Катар и се срещна с местни държавни служители миналата седмица. Талибаните имат представителство в катарската столица Доха. Борел каза, че е обсъдил с катарските служители действията на групировката, откакто тя завзе Афганистан през август, както и възможностите да се избегне социално-икономически срив.

Според Борел, за да бъде избегнат най-лошия сценарий, е нужно талибаните да се съобразяват с условията на международната общност, за да може страната да получи хуманитарна помощ. Той написа също, че за него е ясно, че ясно, че Европейският съюз „трябва да има хора на терен в Афганистан“ и повдигна въпроса „кога и как“ ще стане това.

След като талибаните завзеха Афганистан цените на основни продукти в страната се повишиха рязко. Липсата на приходи от чужбина предизвика инфлация и парализира местната банкова система.

Според Жозеп Борел, ако ситуацията продължава да се развива така и през зимата, има риск да се превърне в „хуманитарна катастрофа“, която може да предизвика масова емиграция от Афганистан.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG