Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще подчиним законите си на Корана". Как публичните екзекуции се върнаха в Афганистан


Въоръжени талибански бойци в центъра на Херат, Западен Афганистан, 21 септември 2021 г.
Въоръжени талибански бойци в центъра на Херат, Западен Афганистан, 21 септември 2021 г.

25 септември 2021 г., около 8:00 часа сутринта. В различни части на западния афганистански град Херат са издигнати кранове, на които са обесени тела на мъже. Били са убити, защото са били заподозрени в отвличане.

Около тях се трупа множество. Някои снимат с телефони.

Подобни смразяващи кръвта публични демонстрации за назидание бяха характерни за първото управление на талибаните между 1996 и 2001 г.

Това, което става сега, показва, че талибаните не са склонни да се откажат от средновековните методи за наказания, направили ги толкова печално известни в миналото.

Това беше декларирано в прав текст от един от основателите на талибанското движение молла Нурудин Тураби пред Асошиейтед прес миналата седмица. В предишното управление на ислямистите той заемаше поста на правосъден министър. Въпреки че е в списъка със санкционирани на ООН, сега той отново заема публичен пост, като този път отговаря конкретно за затворите.

"Всички ни критикуваха за наказанията на стадиона, но ние никога не сме коментирали техните закони и наказания. Никой не може да ни казва какви да бъдат нашите закони. Ще следваме Исляма и ще подчиним законите си на Корана", казва Тураби пред Асошиейтед прес.

От думите му става ясно, че талибаните са склонни единствено да отстъпят от практиката си да извършват публични екзекуции на стадиони. Осъдените за убийство тогава обикновено бяха екзекутирани с изстрел в главата, а виновните за кражба бяха наказвани с ампутация на ръка или крак.

По този повод Тураби коментира, че "рязането на ръце е много необходимо за сигурността". Дали това ще става публично обаче, все още не е ясно, като по думите му талибанското правителство ще "изработи политика по този въпрос".

Тази снимка може да е неприемлива за някои от вас.
Тялото на един от убитите заподозрени за отвличане в Херат, 25 септември 2021 г.
Тялото на един от убитите заподозрени за отвличане в Херат, 25 септември 2021 г.
Тази снимка може да е неприемлива за някои от вас - Вижте повече
Тялото на един от убитите заподозрени за отвличане в Херат, 25 септември 2021 г.

След окончателното изтегляне на американската армия и съюзниците ѝ от Афганистан в края на август, говорители на ислямисткото движение, което отново завзе властта в страната, нееднократно декларираха, че то ще покаже ново лице пред света. Дори и чрез зачитане на правата на жените.

Въпреки това в излъченото в началото на септември талибанско правителство нямаше нито една жена. Още в първия си работен ден новият кабинет забрани протестите "за известно време". След това беше обявено, че жени все пак ще бъдат допускани в университетите, но при спазване на определени правила, сред които и изискванията за ислямско облекло на публични места, и разделянето на студентите по пол.

В началото на учебната година пък се разбра, че момичета няма да могат да посещават училища след 5 клас. В класните стаи на прогимназиите и гимназиите се допускат само момчета и учители мъже.

Тази снимка може да е неприемлива за някои от вас.
Тялото на друг от заподозрените за отвличане в Херат, 25 септември 2021 г.
Тялото на друг от заподозрените за отвличане в Херат, 25 септември 2021 г.
Тази снимка може да е неприемлива за някои от вас - Вижте повече
Тялото на друг от заподозрените за отвличане в Херат, 25 септември 2021 г.

Въпреки поредицата от доказателства за завръщането на стария образ на талибаните, Нурудин Тураби все пак уверява, че те са се променили. За доказателство той посочва, че талибаните няма да забраняват телевизията, мобилните телефони, снимането и записването на видео. В миналото ислямисткото движение наказаваше дори хората, които слушат музика.

"Виждаме, че по този начин можем да достигнем не до стотици, а до милиони хора", обяснява той с уточнението, че ако талибаните се върнат към публичното провеждане на екзекуции, те ще могат да бъдат заснемани от присъстващите.

На 25 септември Би Би Си описва именно гледки на хора, снимащи с телефоните си обесените тела на четирима заподозрени за отвличане мъже в Херат. Местни разказват пред Асошиейтед прес, че труповете са били завързани за кранове и издигнати нависоко в различни части на града.

"Те бяха обесени на градските площади като пример за други похитители", заявява талибанският зам.-губернатор на провинцията Мавлави Шир Ахмад Амар пред ДПА.

Според официалната версия на полицията в града талибаните са спасили баща и син, отвлечени от четирима похитители, които впоследствие са били убити "при кръстосан огън".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG