Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гешев сезира Конституционния съд за сградата и колите на Бюрото за защита


Иван Гешев
Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев официално поиска в сряда Конституционният съд (КС) да отмени законодателни промени, с които сградата, колите и техническото оборудване на Бюрото за защита на свидетели бяха прехвърлени от прокуратурата към правосъдното министерство.

Промените бяха приети от 46-тото Народно събрание през септември. Тогава с гласовете на депутатите от "Има такъв народ" (ИТН), "Демократична България" (ДБ) и "Изправи се.БГ! Ние идваме!" (ИБГНИ) Бюрото за защита беше отнето от контрола на Гешев и върнато обратно на правосъдното министерство.

Тази рокада беше критикувана от самото начало от главния прокурор и народните представители от ГЕРБ и ДПС. Още по време на обсъждането на законовите промени по темата в парламентарната правна комисия Гешев зае позиция, че имуществото, ползвано от Бюрото за защита, е собственост на съдебната власт и е противоконституционно то да бъде прехвърляно на изпълнителната.

Вносителите на промяната бяха на обратното мнение, аргументирайки се, че става въпрос за държавна собственост, която обезпечава работата на държавен орган и щом той се мести в правосъдното министерство, е нормално имуществото му да върви заедно с него. Тази теза беше споделена и от представители на самото министерство.

Сега Гешев посочва в искането си до КС, че въпросната законова разпоредба противоречи на текстовете от конституцията, които предвиждат, че единствено Министерският съвет отговаря за стопанисването на държавното имущество. Според него инициираната от парламента рокада нарушава и конституционния принцип за разделение на властите.

"Редица решения на Конституционния съд сочат, че Министерският съвет, като най-висш орган на изпълнителната власт, единствен има оперативни управленски функции по отношение на реда, по който се осъществява разпореждането с държавно имущество. Тези правомощия не могат да бъдат изземвани от законодателната власт, която по конституция има други функции", се казва в искането на главния прокурор, разпространено до медиите в сряда.

Той посочва още, че през 2014 г., когато Бюрото за защита е прехвърлено от правосъдното министерство към прокуратурата, то е разполагало "със значително по-малко активи, с минимално материално-техническо оборудване, което се оказва амортизирано, морално остаряло и недостатъчно за изпълнение на специфичните функции на служителите".

Според Гешев в периода между 2014 и 2021 г. прокуратурата е изградила "материална база, обезпечена с необходимото мрежово оборудване, което отговаря на изискванията за информационна сигурност"

"В изпълнение на законовите задължения по защита на застрашените лица, е изградено видеонаблюдение, което допълнително гарантира сигурността на защитените лица. Бюрото е в пъти по-добре оборудвано и подсигурено, което ще позволи занапред то да осъществява дейността си в пълна степен", добавя главният прокурор.

Бюрото за защита на свидетели окончателно беше върнато в правосъдното министерство в средата на септември. Тогава депутатите предвидиха срок от три месеца, в който министърът на правосъдието, главният прокурор и Висшият съдебен съвет да осъществят на практика прехвърлянето на органа заедно с всички негови активи.

Сред основните аргументи за отнемането на Бюрото за защита от Гешев бяха, че в неговия мандат то се е превърнала в негова лична "преторианска гвардия", както и че е използвано за показни типично полицейски акции като нахлуването в президентството през юли 2020 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG