Връзки за достъпност

Извънредни новини

И двата опита за избор на членове на съдийската колегия на ВСС се провалиха


Кандидатите за членове на ВСС от квотата на съдиите Марина Михайлова и Деян Денев
Кандидатите за членове на ВСС от квотата на съдиите Марина Михайлова и Деян Денев

Двата опита за избор на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от съдийската колегия се провалиха заради липса на достатъчно гласували съдии. Изборната комисия взе решение да започне отначало нова процедура за избор на членове на кадровия орган.

Във вота в събота участваха 30,8% от имащите право на глас съдии, а по закон трябва да гласуват поне половината, за да бъдат избрани нови членове на ВСС. В неделя беше направен втори опит, но и той не беше успешен. Трябваше да гласуват поне 33% от имащите право на глас 2202 съдии, а във вота участваха 26% от тях, съобщи БТА.

Съдиите трябва да изберат двама представители в Съдийската колегия на мястото на подалите оставки Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова. Кандидатите за двете места са двама - Деян Денев от Окръжния съд във Варна и Марина Михайлова от Върховния административен съд.

По-рано председателката на Съюза на съдиите в България Татяна Жилова определи процедурата за избор на двама нови членове на ВСС за „формална и безсмислена“ и призова колегите си да не участват в нея.

“На практика при избор между двама кандидати, които кандидатстват за две места, няма реална възможност съдиите да гласуват против единия от тях или да предпочетат само единия”, каза тя пред БНР на 8 октомври.

През септември подписка на съдии призова четиримата представители от квотата на съдиите във ВСС да подадат оставки. Мотивът за искането беше, че евентуалните оставки ще бъдат „решаващ акт за прекратяване на мандата на този Висш съдебен съвет, защото администриращ съдебната власт колективен орган, който не включва членове, излъчени от съдиите, е напълно лишен от легитимност и не може да продължи да функционира”.

„Провалът на кадровия орган на съдебната власт, в който сме Ви гласували доверие да участвате, и необходимостта дейността му да бъде преустановена са единствената тема, която стои за обсъждане помежду ни сега”, се посочваше в подписката.

Изборът на нови членове на ВСС идва в ключов момент. Преди две седмици започна процедурата за избор на нов председател на Върховния касационен съд (ВКС), който трябва да бъде избран от ВСС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG