Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдии от ВАС и Окръжния съд във Варна са номинирани за Съдийската колегия на ВСС


Марина Михайлова от Върховния административен съд (ВАС) и Деян Денев от Окръжния съд във Варна са единствените номинирани за двете вакантни места във ВСС, след като срокът за предложения изтече в понеделник
Марина Михайлова от Върховния административен съд (ВАС) и Деян Денев от Окръжния съд във Варна са единствените номинирани за двете вакантни места във ВСС, след като срокът за предложения изтече в понеделник

Марина Михайлова от Върховния административен съд (ВАС) и Деян Денев от Окръжния съд във Варна са двете предложения за нови членове на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Те са единствените номинирани, след като срокът за подаване на предложения изтече в понеделник.

Процедурата започна с номиниране на съдии от техни колеги, а на 9 и 16 октомври магистратите трябва да изберат на свои общи събрания новите членове на ВСС. Те ще работят в кадровия орган до октомври 2022 г., когато ще изтече настоящият му мандат.

Изборите за тези две места се наложиха, след като в средата на юни двама членове на колегията – Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова, подадоха оставки. Техните оставки станаха факт на фона на плановете на ВСС да реформира съдебните райони и последвалите протести на съдии от цялата страна.

54-годишният Деян Денев е предложен от негови колеги от трите съдилища във Варна, както и от магистрати от Девня, Провадия, Добрич и Силистра. Той е бил председател на Окръжния съд в Силистра, а от четири години работи в Окръжния съд във Варна, пише правният портал "Лекс".

Марина Михайлова е дългогодишен съдия, а от 2015 г. е доктор по административно право и административен процес. Кариерата ѝ започва в Районния съд в Ботевград, а впоследствие работи в Софийския районен и Софийския окръжен съд. От 1997 г. е съдия във ВАС, където работи и до момента. До скоро Михайлова беше член на Комисията за атестирането и конкурсите към Съдийската колегия на ВСС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG