Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп заведе дело срещу комисията, разследваща щурма на Капитолия


Доналд Тръмп
Доналд Тръмп

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заведе дело срещу независимата комисия към американския Конгрес, разследваща размириците в Капитолия от 6 януари, предаде Ройтерс.

В иска, внесен в Окръжния съд на Окръг Колумбия, се твърди, че документите на бившата администрация на Тръмп, до които комисията иска достъп, влизат в обхвата на т.нар. президентска привилегия – правна доктрина, която защитава поверителността на някои от документите на Белия дом.

Така президентът има прерогатива да не разкрива някои информации пред Конгреса и съдилищата. Белият дом обаче вече обяви, че приемникът на Тръмп – Джо Байдън, няма да забрани на Националния архив да предаде документите, които комисията изисква, отбеляза ДПА.

"Това не е протест, а метеж". Какво се случи
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

Искането на комисията да получи документите е "незаконно" и "неоснователно", като целта е да се окаже "тормоз" над Тръмп и високопоставени членове на бившата му администрация, се посочва в иска на бившия американски президент, цитиран от БТА.

Доналд Тръмп беше обвинен в Камарата на представителите една седмица преди края на мандата си като президент на САЩ, след като негови поддръжници нахлуха в сградата на Конгреса на 6 януари. Демократите го смятат за виновен за подтикване на тълпата към насилие, а Тръмп отрече обвиненията.

В крайна сметка той беше подложен на втора процедура по импийчмънт в рамките на мандата си, но и тя не беше успешна. Впоследствие председателят на контролираната от демократите Камара на представителите Нанси Пелоси обяви в свое писмо, че Конгресът на САЩ ще създаде независима комисия, за да разследва щурма на Капитолия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG