Връзки за достъпност

Извънредни новини

Евродепутати подкрепиха хората ЛГБТ след погрома в София. Гешев обеща законови промени


53 евродепутати подкрепиха Рейнбоу хъб
53 евродепутати подкрепиха Рейнбоу хъб

Евродепутати призоваха за промени в българския закон за престъпленията от омраза. Това стана след нападението над клуб на ЛГБТИ общността в София в края на октомври.

Новината съъвпадна със съобщението, че главният прокурор Иван Гешев се среща с пострадалите. В четвъртък той обеща да представи предложения за законови промени в тази насока.

На 30 октомври група хора, предвождана от Боян Станков-Расате, опустоши центъра Рейнбоу хъб (Rainbow hub) в София. Мебели и техника бяха потрошени, а момиче беше ударено.

Станков-Расате беше обвинен в едро хулиганство, след като имунитетът му като кандидат за президент беше свален.

Прокуратурата традиционно повдига такива обвинения при крайнодесни прояви на насилие срещу ЛГБТИ активисти. Причината е, че българският Наказателен кодекс не предвижда наказание на престъпление, обособено като извършено от хомофобски мотиви.

Евродепутати призоваха за промени

Евродепутати призоваха нападението над Рейнбоу хъб да бъде разследвано и извършителите да бъдат наказани. Те изтъкнаха нуждата в България да бъдат приети законови промени, които да криминализират престъпленията от омраза и речта на омразата, основани на сексуална ориентация, полова идентичност и полови белези.

Писмото е било изпратено на 10 ноември до президента Румен Радев, премиера Стефан Янев, министъра на вътрешните работи Бойко Рашков и министъра на правосъдието Иван Демерджиев. То е подписано от 53 евродепутати, сред които има и български представител - Петър Витанов (БСП/Социалисти и демократи).

Подписалите писмото изразяват опасението си, че въпреки първоначалната категорична и навременна реакция по случая, в България все още няма законодателство, което да криминализира подобни престъпления. Те подчертават още, че това нападение е извършено в контекста на засилена враждебност срещу ЛГБТИ хората в България.

Евродепутатите призовават президента, министър-председателя и министрите да осъдят публично нападението и „да направят възможно разследването и санкционирането на извършителите, така че да не възтържествува безнаказаност пред лицето на омразата“.

Те припомнят, че препоръката за приемане на законодателни промени за криминализиране на престъпленията от омраза срещу ЛГБТИ общността вече е отправяна от Съвета на Европа и от Европейския парламент в резолюцията за върховенството на закона в България, приета през 2020 г.

Гешев обеща да предложи промени

Главният прокурор Иван Гешев се срещна с представители на организациите, които поддържат Рейнбоу хъб, и обеща да предложи законови промени за преследване на престъпленията от омраза. Той ще направи това след като 47-ото Народно събрание започне да работи.

Среща на прокуратурата и представители на фондациите ГЛАС и Билитис
Среща на прокуратурата и представители на фондациите ГЛАС и Билитис

В съобщението на прокуратурата за срещата се посочва, че по време на разговора е „подчертано, че подобни деяния, освен с криминален характер, са и несъвместими с принципите за защита на правата на човека в държава-членка на Европейския съюз“.

Освен това ръководството на прокуратурата е изразило „готовност за бързи действия при други идентични случаи, с цел ограничаването на този вид престъпления, накърняващи основни демократични принципи в европейската общност“.

Словото на омраза срещу общността ЛГБТ ежегодно се споменава в докладите на Европейската комисия за България, която призовава властите да се ангажират с проблема.

В последните три години зачестиха физическите нападения над представители на общността ЛГБТ, извършвани от националистически организации и отделни лица, включително ученици.

Атаката над един ЛГБТ клуб и последиците от нея
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG