Връзки за достъпност

Извънредни новини

Изборите: Преговорите за коалиционно правителство започват във вторник

На 14 ноември в България се провеждат редовни избори за президент и вицепрезидент, както и третите за годината парламентарни избори.


"Продължаваме промяната" и "Демократична България" се срещнаха за първи път на 16 ноември
18:57 15.11.2021

„Продължаваме промяната“ печели парламентарните избори в България с 25,65% от гласовете, сочат резултатите на ЦИК при обработени 99,5% от изборните протоколи.

ГЕРБ ще бъде втора сила с 22,8%. Трета ще бъде партията, която събра най-голяма подкрепа в чужбинаДПС с 12,92% от гласовете. Четвъртото място остава за БСП, която получава 10.26% от гласовете.

Пета е „Има такъв народ“ с 9.52%. Коалицията „Демократична България“ е шеста с подкрепата на 6,34% от избирателите. В парламента влиза и „Възраждане“, която получава 4,86% от гласовете.

18:55 15.11.2021

Румен Радев печели първия тур на изборите за президент, сочат публикуваните от ЦИК резултати при обработени 99,5% от изборните протоколи.

Радев води с 49,45% от гласовете пред основния си опонент Анастас Герджиков, който получава подкрепата на 22,85% от избирателите. Двамата ще се явят на балотаж на 21 ноември.

Трети на първият тур на президентските избори е Мустафа Карадайъ, който получава 11,51% от подкрепата на гласувалите. Четвърти е Костадин Костадинов с 3,92%, а пети е Лозан Панов с 3,65%.

18:49 15.11.2021

„Продължаваме промяната“ е готова да започне разговори с потенциалните си партньори за бъдещо управление още тази седмица. Това каза един от лидерите на формацията Асен Василев пред бТВ.

Той добави, че вижда всички партии в парламента без ГЕРБ и ДПС като възможни партньори. Василев не спомена „Възраждане“ нито сред потенциалните партньори, нито сред партиите, с които формацията му не би водила преговори.

„Идеята ни е по всеки един от секторите, където е необходима реформа – енергетика, здравеопазване, образование – да се сформират работни групи от всичките партии – от нас, БСП, ДБ, ИТН. Бихме поканили в тези групи и министрите от служебния кабинет – в ролята им на експерти. Да се обсъдят основните проблеми, начините за решаване и накрая да се излезе с един план за следващите 4 години“, каза Василев.

Той коментира, че всички клаузи в коалиционното споразумение ще бъдат детайлно описани и с конкретни срокове.

17:17 15.11.2021

Разликата между „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ на парламентарните избори се запазва при обработени 93,3% от изборните протоколи от вота на 14 ноември. Няма промени в подреждането на партиите, които ще влязат в следващото Народно събрание.

Според данните, публикуване от ЦИК, „Продължаваме промяната“ ще е първа сила с 25,46% от гласовете. ГЕРБ ще бъде втора с 22,78%. Трета сила ще бъде партията, която събра най-голяма подкрепа в чужбинаДПС с 13,17% от гласовете.

Четвъртото място остава за БСП, която получава 10.28% от гласовете. Пета е „Има такъв народ“ с 9.6%. Коалицията „Демократична България“ е шеста с подкрепата на 6,16% от избирателите. В парламента влиза и „Възраждане“, която получава 4,88% от гласовете.

17:09 15.11.2021

Румен Радев запазва преднината си в изборите за президент, сочат публикуваните от ЦИК резултати при обработени 93,3% от изборните протоколи.

Радев води с 49,39% от гласовете пред основния си опонент Анастас Герджиков, който получава подкрепата на 22,75% от избирателите. Двамата ще се явят на балотаж на 21 ноември.

Трети на порвият тур на президентските избори е Мустафа Карадайъ, който получава 11,81% от подкрепата на гласувалите. Четвърти е Костадин Костадинов с 3,93%, а пети е Лозан Панов с 3,53%.

17:02 15.11.2021

Демократи за силна България (ДСБ) ще избере ново ръководство и председател. Това съобщи във Фейсбук настоящият лидер на партията, която е част от коалицията "Демократична България", Атанас Атанасов.

"Въпреки положените усилия резултата ни на тези избори е слаб, за което поемам личната си отговорност", написа Атанасов. "В трудни моменти като този е необходимо да се прояви устойчивост и национална отговорност."

"Заедно с другите лидери на "Демократична България" сме длъжни и ще защитим интересите на избирателите на обединението, което единствено е способно ефективно да отстоява каузите, които изповядваме. То трябва да бъде запазено и развито", написа още Атанасов.

По-рано оставка подаде и лидерът на "Да, България" Христо Иванов.

16:24 15.11.2021

Красимир Каракачанов подава оставка като лидер на ВМРО, съобщи „Медиапул“.

Оттегля се цялото ръководството в лицето на Изпълнителния комитет. Оставки подават и заместниците на Каракачанов – евродепутатът Ангел Джамбазки, Искрен Веселинов, Атанас Стоянов и Милен Михов. Ще бъде свикан конгрес, който да избере ново ръководство.

Решението за оставката на ръководството е взето заради слабите изборни резултати на партията. Според резултатите на ЦИК, които не са окончателни, ВМРО печели около 1% на изборите за парламент на 14 ноември, а кандидатът за президент на партията Милен Михов получава 0,47% от гласовете във вота за президент.

Каракачанов е дългогодишен лидер на ВМРО. Той беше вицепремиер и министър на отбраната в третото правителство на Бойко Борисов. ВМРО не успя да влезе в последните две Народни събрания.

15:47 15.11.2021

Членове на „Правосъдие за всеки“ се извиниха за издигането на кандидатурата на Лозан Панов за президентските избори. В публикации във Фейсбук адв. Емил Георгиев и адв. Петромир Кънчев определиха участието си в инициативния комитет, издигнал председателя на Върховния касационен съд, за грешка.

„Участвах в инициативния комитет, издигнал Лозан Панов като кандидат в президентската надпревара. С убеждението, че издигаме доказал се във времето борец за правосъдие, управленец, достигнал кариерния си връх в съдебната власт, готов да бъде държавник на още по-високо равнище. Проведената от Панов и екипа му кампания ми показа, че съм сгрешил“, написа Емил Георгиев, който се разграничи от „неясните и стъписващи тези“ на Панов, изразени в медийни участия.

„Цялата кампания, която видяхме беше изцяло организирана, проведена и изговорена от самия кандидат без участието и помощта на ИК“, написа Петромир Кънчев, който също посочи, че е бил „изумен“ от коментари на Панов пред медиите, включително думите му пред Свободна Европа, че президентът Румен Радев е трябвало да покани и ГЕРБ и ДПС на разговори за съставяне на правителство.

15:02 15.11.2021

Христо Иванов подава оставка като председател на „Да, България“. Това съобщи той в изявление на живо във Фейсбук. Повод е слабият резултат на коалицията „Демократична България“ на изборите на 14 ноември.

14:33 15.11.2021

Коалицията „Демократична България“ остава седма във Велико Търново на изборите за парламент, сочат данните на ЦИК при преброени 72,62% от бюлетините. Съпредседателят на формацията Христо Иванов беше водач на листата в този район. Коалицията беше изпреварена от ДПС, чийто водач във Велико Търново беше Делян Пеевски.

Победител във Велико Търново е „Продължаваме промяната“ с 27.1% от гласовете според неокончателните данни. Втора е ГЕРБ с 21.3%, трета е БСП с 14,5%, а четвърта е ИТН с малко над 11%. ДПС е пета със 7,18% от гласовете, шеста е „Възраждане“, а ДБ е седма с малко над 5% от гласовете.

12:33 15.11.2021

Позициите на политическите партии се запазват при преброяване на 75.69% от протоколите от страна на Централната избирателна комисия (ЦИК).

На първо място е „Продължаваме промяната“ с 25.34%, следвани от ГЕРБ-СДС с 22.43%. Трети са победителите от вота в чужбина ДПС с 13,68%.

Четвъртото място засега остава за БСП, която има 10.35%, но близко зад тях са „Има такъв народ“ с 9.74%.

Намалява и разликата между формациите на последните две места. „Демократична България“ засега получава 5.92% от гласовете, а „Възраждане“ 4.97%.

12:13 15.11.2021

Румен Радев и Анастас Герджиков ще отидат на балотаж на президентските избори, сочат данните на Централната избирателна комисия (ЦИК) при обработени 75,7% от протоколите.

Според резултатите от първи тур Румен Радев води с 49,4% от гласовете, а Анастас Герджиков е втори с 22,4%.

Трети е Мустафа Карадайъ, който получава 12,37% от подкрепата на гласувалите. Четвърти е Костадин Костадинов с 3,99%, а пети е Лозан Панов с 3,32%.

За да бъде избран президент от първи тук, е необходимо той да получи над 50% от гласовете, а избирателната активност да е над 50%. Според последните данни на ЦИК от 16 часа в изборния ден, активността на президентските избори е била 25,72%.

12:04 15.11.2021

Президентът Румен Радев съобщи, че ще свика 47-ото Народно събрание веднага след бъдат обявени резултатите от изборите и имената на новите депутати.

Той коментира и предстоящия балотаж на президентските избори на 21 ноември, на който ще се бори за втори мандат срещу Анастас Герджиков.

„Битката за укрепване на държавността не е приключила. Партиите на статуквото многократно изразяваха своя стремеж да овладеят и президентството – никога не са жалили ресурси, най-малко ще ги жалят през тази седмица“, каза Радев.

Радев поздрави „Продължаваме промяната“ за „категоричния успех“ на парламентарните избори. Според него резултатите носят „шанс“ и „надежда“.

11:32 15.11.2021

„Възраждане“ няма да преговаря за нищо с ГЕРБ и ДПС. Това стана ясно от думите на заместник-председателя на партията Цончо Ганев пред бТВ. Председателят на формацията Костадин Костадинов каза пред Нова телевизия, че ще подкрепи само политическа сила, която отмени зелените сертификати и прекрати „натиска за принудителна ваксинация на населението“.

На изборите в неделя „Възраждане“ прескочи 4-процентовата бариера за влизане в парламента и се очаква да бъде седмата политическа сила в 47-ото Народно събрание.

„Възраждане“ е националистическа партия, която е против членството на България в НАТО, против ваксинирането срещу COVID-19 и изразява съмнения в съществуването на пандемия от коронавирус. Тя определя българския политически процес като дирижиран от посолството на САЩ.

До този момент нито една политическа сила не е коментирала влизането на „Възраждане“ в парламента.

11:12 15.11.2021

Позициите на политическите партии се запазват при преброяване на 60.95% от протоколите от страна на ЦИК. На първо място продължават да бъдат „Продължаваме промяната“ с 25.3%, следвани от ГЕРБ-СДС с 22.1%. Трети са победителите от вота в чужбина ДПС с 14%.

Четвъртото място засега остава за БСП, които имат 10.2%, но близко зад тях са „Има такъв народ“ с 9.75%, които обаче се очаква да повишат резултата си заради гласовете от чужбина. Разместването може да означава, че са в рамките на година социалистите са се сринали от втора до пета политическа сила.

Намалява и разликата между формациите на последните две места. „Демократична България“ засега получава 5.9% от гласовете, а „Възраждане“ 4.9%.

10:59 15.11.2021

Непредвидено от социолозите новата партия "Продължаваме промяната" спечели парламентарните избори. Откъде дойдоха гласовете им и имат ли те връзка със загубата на подкрепа у "Демократична България", "Има такъв народ" и БСП?


10:57 15.11.2021

Партия, която се роди само преди два месеца и с две разпознаваеми лица - бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев, спечели изборите. Ще успее ли "Продължаваме промяната" да състави коалиционно правителство?

10:54 15.11.2021

Настоящият държавен глава Румен Радев, който се яви на избори, за да остане за втори мандат на поста, спечели първия тур на президентските избори. Преднината му е почти двойна пред опонента му за балотажа Анастас Герджиков, а при достатъчно висока избирателна активност вече щеше да бъде избран.

Същинската битка, обаче, едва сега започва.

09:45 15.11.2021

ДПС е победител в гласуването в чужбина, следвана от "Продължаваме промяната". Това сочат данни на ЦИК при обработени 78,89 на сто от протоколите на секционните избирателни комисии зад граница.

До този момент ДПС получават 41,57 процента от гласовете на българите в чужбина, "Продължаваме промяната" - 20,36 процента, а "Има такъв народ" - 10,42 на сто.

По-нататък партиите се подреждат по следния начин: "Демократична България" получава 7,71 на сто в чужбина, "Възраждане" - 5,84 на сто, БСП - 2,38 процента, а "Изправи се БГ! Ние идваме!" - 1,22 процента.

В изборите за президент в чужбина води кандидатът на ДПС Мустафа Карадайъ с 41,40 на сто, следван от Румен Радев, който беше подкрепен от БСП и ПП. За сегашния държавен глава са гласували 35,20% от българите в чужбина.

Анастас Герджиков, който беше подкрепен от ГЕРБ, получава 8,73 процента, Костадин Костадинов от "Възраждане" - 4,70%, а Лозан Панов - 4,63%.

23:39 14.11.2021

"Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев печели парламентарните избори в неделя, събирайки 26.3% от гласовете, показва паралелното преброяване на "Алфа рисърч" за БНТ, което приключи на 100%.

На второ място се нарежда коалицията ГЕРБ-СДС с 23.2%. ДПС пък измества от третото място БСП с резултат от 11.6% пред 10.9% за социалистите.

На пето място се нарежда "Има такъв народ" на Слави Трифонов с 9.6% пред "Демократична България" с 6.5% и "Възраждане" с 4.8%.

Под 4-процентовата бариера за влизане в парламента остават "Изправи се.БГ! Ние идваме" с 2.6% и ВМРО – с 1.1% от гласовете.

Резултатите от президентския вот отреждат първо място на настоящия държавен глава Румен Радев, който при почти 100% паралелно преброяване на гласовете на "Галъп интернешънъл" събира 49.8% пред Анастас Герджиков с 23.9%.

Трети остава председателят на ДПС Мустафа Карадайъ с 9%, а лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов събира 4.3% и измества председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, който получава 3.9% подкрепа.

Заредете още

Facebook форум

Най-ново видео

С какво разполага украинската армия
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00
XS
SM
MD
LG