Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Радев сметна Крим за руски, Герджиков се отбранява от лошия имидж на ГЕРБ. И малко за силата на един рапър


Румен Радев (вляво) и Анастас Герджиков. Колаж.
Румен Радев (вляво) и Анастас Герджиков. Колаж.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • В дебата Радев-Герджиков победи приличието
  • Как ДПС спечели в Турция
  • Как Ицо Хазарта победи Бойко Борисов

Първият и последен дебат на кандидатите за президент протече снощи по БНТ. Той беше проведен в изненадващо цивилизован дух, какъвто политическият климат от последното десетилетие не допускаше.

Румен Радев и Анастас Герджиков се разминаха в отношението си към Русия, най-вече по темата за анексията на украинския полуостров Крим. „В момента [Крим] е руски, какъв да е?“ – попита Радев.

Самият Радев обвини Герджиков в това, че е представляван от партията „на кюлчетата и чекмеджетата“. Той напомни, че вътрешният министър на ГЕРБ е ръководил институцията по време, в което са били бити студенти на Герджиков. „Тези чекмеджета не са мои“, каза Герджиков, според когото Радев му приписва предполагаеми грехове на други хора. „Кажете нещо за мен самия“, призова сегашният ректор на Софийския университет и обвини действащия президент в създаване на политически кризи в страната.

ДПС и Анастас Герджиков. „Зелено движение“ и Румен Радев

ДПС е спечелило рекордните си гласове в Турция с помощта на местни медии и политици, установи Генка Шикерова. След първия тур Мустафа Карадайъ призова избирателите си на балотажа да гласуват за онзи кандидат-президент, който има качествата на обединител. За наблюдателите това е скрит призив за гласуване в полза на кандидата, подкрепен от ГЕРБ – Анастас Герджиков.

Вицепремиерът Бойко Рашков обвини Турция във вмешателство в българските избори, а външният министър привика турския посланик. Привечер няколко десетки души протестираха пред сградата на турското посолство в София.

"Зелено движение" подкрепи Румен Радев за втория тур на президентските избори. Формацията е част от „Демократична България“.

В това видео Николай Лавчиев припомня кои са двамата претенденти за президентския пост.

Бойко Борисов. Ицо Хазарта

Бойко Борисов няма да е депутат в 47-ия парламент. Той се беше отказал от депутатското място и на изборите през април и юли. Само преди пет дни той беше казал, че „е в настроение“ да остане депутат, за какъвто е избран.

Христо Петров от „Продължаваме промяната“, който е всъщност известният рапър Ицо Хазарта се превърна в първия човек от 12 години насам, победил Бойко Борисов в София. Диляна Теохарова проследи пътя му в музиката и политиката, за да отговори на въпроса как е успял да постигне това.

След парламентарните избори

Даниел Лорер от „Продължаваме промяната“ е обсъждан за поста на външен министър, каза самият той в четвъртък. Лорер уточни, че това е само идея и добави още две – че Николай Събев би могъл да стане транспортен министър, а Николай Денков да остане министър на образованието.

Новините ще стигат до вас с един клик на телефона, ако станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

„Хемус“, клошарят и милионите

Клошар, изтеглил милиони от строежа на магистрала „Хемус“, е починал от COVID-19. Той е бил част от схемата за превеждане на парите към кухи фирми. Информацията е от вътрешния министър Бойко Рашков.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират

COVID-19

Коронавирусът отне живота на още 145 души. 91,03% от тях не са били ваксинирани. През изтеклото денонощие има 2 785 нови случая на COVID-19. Това отговаря на 8,89% от тестовете.

Ваксинирали са се 22 055 души. Всички данни можете да следите в блога ни.

Полша. Русия. Китай.

Полша задържа 100 мигранти на границата с Беларус, където са струпани хиляди хора.

През октомври млад руски дипломат е бил намерен безжизнен на тротоара пред руското посолство в Берлин. Историята отново опира до руските тайни служби.

Най-известната китайска тенисистка Пан Шуай обвини висш партиен функционер в сексуално насилие, а после изчезна.

И една препоръка

Мила Байлова спечели награда за мобилно приложение, което улеснява събирането на боклуци в природата. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG