Връзки за достъпност

Извънредни новини

Премиерът на талибаните произнесе първа реч пред нацията в аудио, излъчено по телевизията


Мола Мохамад Хасан Ахунд, премиер на талибаните на Афганистан
Мола Мохамад Хасан Ахунд, премиер на талибаните на Афганистан

Премиерът на талибаните на Афганистан произнесе първата си публична реч, откакто ислямистката групировка пое властта преди повече от три месеца. Той каза, че правителството иска добри отношения с останалите държави и “ще реши икономическите проблеми”.

Мола Мохамад Хасан Ахунд говори в аудио обръщение, излъчено по държавната телевизия. „Ние уверяваме всички страни, че няма да се намесваме във вътрешните им работи и искаме да имаме добри икономически отношения с тях“, каза Ахунд в 30-минутната си реч.

Талибаните завзеха властта, след като превзеха Кабул в средата на август, когато водените от САЩ международни сили се оттеглиха от страната след 20-годишна война.

Откакто свалиха предишното правителство, талибаните се борят да превърнат партизанското движение във функционираща администрация. Страната се намира в тежка финансова криза с растяща инфлация, безработица и обезценяваща се валута.

„Молим всички международни благотворителни организации да не спират помощта си и да помогнат на нашата изтощена нация, за да бъдат решени проблемите на хората“, каза Ахунд.

Премиерът на талибаните каза, че икономическата криза в страната ще бъде разрешена, ако Съединените щати освободят около 10 милиарда долара от резервите на централната банка на Афганистан.

Той добави, че афганистанците не трябва да вярват, че талибаните са виновни за проблемите на страната, които според него са резултат от управлението на “предишното корумпирано правителство”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG