Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как се поставят 1 милион ваксини за седмица


През април залата O2 Arena в Прага беше превърната във ваксинационен център. Сега тази практика се връща отново.
През април залата O2 Arena в Прага беше превърната във ваксинационен център. Сега тази практика се връща отново.

Опозиция и управляващи, лекари и кметове се обединяват в Чехия, за да ускорят ваксинирането. Целта е поставена - 1 милион дози за седмица.

Те са политически опоненти, но тази седмица се обърнаха заедно към хората. Единият е милиардер популист, чийто живот е отдавна на показ. Другият е скучен професор прагматик, отгледан в католическо семейство. Единият беше премиер на Чехия досега, а другият поема поста в близките дни.

Съвместната поява на Андрей Бабиш и Петр Фиала беше изненадваща, защото двамата размениха остри думи преди последните избори. Но в случая и двамата искаха да убедят повече чехи да се ваксинират с трета доза срещу COVID-19. Те подкрепиха проекта „Да ваксинираме 1 милион души с подсилваща доза за седмица и да помогнем на нашите лекари“.

Зад идеята стои инициативата „Лекари помагат на Чехия“. Тя вече беше подкрепена от Асоциацията на регионите, която обединява териториалните самоуправления на 13-те региона в Чехия, заедно с кметството на Прага.

Във вторник Бабиш и Фиала застанаха един до друг и обещаха пълна подкрепа за проекта. Те дори отказаха за отговарят на въпроси по политически теми, които ги разделят. Последваха ги почти всички главни политически фигури, които подкрепиха общата кауза.

Андрей Бабиш и Петр Фиала преди съвместното изявление във вторник. Стопкадър от Чешката телевизия.
Андрей Бабиш и Петр Фиала преди съвместното изявление във вторник. Стопкадър от Чешката телевизия.

Сега предстои отварянето на големи ваксинационни центрове. Конгресният център към най-голямата спортна зала в Прага ще се превърне в място за масова имунизация. Собственикът на O2 Universum вече обяви, че ще предостави мястото на държавата срещу символичен наем. Това е групата PPF на загиналия през март Петр Келнер. Един от големите търговски комплекси в центъра на Прага, „Котва“, също предложи цял етаж за ваксиниране.

„Не мога да повярвам“

Почти 60 на сто от цялото население на Чехия вече е ваксинирано с две дози. Това е много повече, отколкото в България, но все още е под средното равнище за Европейския съюз, където процентът е над 66.

В последните седмици новите случаи на COVID-19 започнаха рязко да се увеличават. Само в сряда бяха открити 22 хиляди случая. Седмица по-рано имаше дни с по 25 и 27 хиляди нови заразени. Това доведе до повече болни, които се налага да бъдат приети в болници. В момента са хоспитализирани над 6 500 души. Огромната част от тях не са ваксинирани.

До края на септември починалите с COVID-19 в Чехия бяха по няколко човека дневно, даже имаше дни и без нито една жертва. Два месеца по-късно всеки ден има по над 100 починали, а на 22 ноември битката с вируса загубиха 225 души. Общо починалите от началото на пандемията са над 33 хиляди души.

Това развитие притесни лекарите и те започнаха да призовават хората да се ваксинират. Това е идеята на инициативата „Да ваксинираме 1 милион души с подсилваща доза за седмица и да помогнем на нашите лекари“. Зад нея стои стоматологът Радек Мунажед от „Лекари помагат на Чехия“.

„Не мога да повярвам, че народ, който спечели златен медал в Нагано, не може да се справи с такава задача“, каза лекарят на съвместна пресконференция с Бабиш и Фиала. Двамата се засмяха на тази реплика, вероятно същото са направили и телевизионните зрители. През 1998 г. хокейният отбор на Чехия печели първия си и единствен засега златен медал на зимни олимпийски игри. Споменаването на Нагано е нещо като „американското лято“ от 1994 г. за българските футболни фенове.

„Епидемията не знае политически граници“

Политиците и „Лекари помагат на Чехия“ призоваха всички медицински специалисти да се включат в инициативата. Те очакват зъболекари, гинеколози и лаборанти да отделят по няколко часа от работното си време, за да поставят също ваксини.

В последните седмици в Чехия се поставят между 50 и 70 хиляди дози дневно. За сравнение – в България те рядко достигат 20 хиляди. Населението на Чехия е около 10 милиона, а на България – близо 7 милиона.

Сега целта е скоростта на ден да се ускори и да се поставят поне по 150 хиляди дози. За това е необходимо отварянето на големи ваксинационни центрове.

„Не е проблем да намерим голяма зала. Но когато осигурим медицински персонал там, въпросът е да не си губят времето на компютъра, за да вървят бързо нещата“, каза д-р Мунажед.

В последните дни две трети от поставените дози са трети подсилващи. Досега ваксинираните с по три дози са почти 900 хиляди.

Чехия отваря и онлайн резервационна система за поставяне на ваксини на деца над 5 години. Това стана възможно след като Европейската агенция за лекарствата разреши употребата на препарата на Pfizer и за деца от 5 до 11 години. Досега той беше разрешен само за навършилите 12 години.

„Епидемията не знае политически граници и засяга всички ни. Политиката трябва да остане встрани“, каза отиващият си премиер Андрей Бабиш.

„Има моменти, когато е необходимо да покажем обща воля. Борбата с COVID-19 несъмнено е такъв момент“, каза лидерът на коалиция „Заедно“ Петр Фиала, който спечели изборите на 4 октомври и беше номиниран от президента Милош Земан за следващ премиер на Чехия.

Петр Фиала и изолираният президент Милош Земан
Петр Фиала и изолираният президент Милош Земан

Именно неговото номиниране напомни, че никой не е защитен от заразата. В края на миналата седмица 77-годишният президент Земан, който и без това е с влошено здраве, се оказа с позитивен тест за COVID-19 и беше поставен под карантина.

В неделя обаче той трябваше лично да номинира Фиала за премиер. Решението изненада мнозина – Фиала отиде в Пражкия замък и завари Земан напълно изолиран зад плексигласова преграда. Така президентът хем не наруши карантината си, хем изпълни конституционните си задължения.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG