Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Трима души дестабилизират дружеството". Икономическият министър опроверга директорите на ДКК


Министърката на икономиката Даниела Везиева опроверга твърденията на тримата членове на съвета на директорите на ДКК, с които беше оправдано решението за уволнението на изпълнителната директорка Ваня Караганева.
Министърката на икономиката Даниела Везиева опроверга твърденията на тримата членове на съвета на директорите на ДКК, с които беше оправдано решението за уволнението на изпълнителната директорка Ваня Караганева.

Изнесената информация от тримата членове на Съвета на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК) относно нарушения на един от изпълнителните директори на дружеството Ваня Караганева, не отговаря на истината. Това заяви в петък принципалът на държавната компания и министърка на икономиката Даниела Везиева.

Този медиен интерес явно служи за нещо

„Всички тези инсинуации, които се опитаха да се вменят в тази медийна кампания, не са в полза на никого (от държавата бел. ред.). Този медиен интерес явно служи за нещо. За какво явно ще стане ясно след време“, каза Везиева по време на брифинг по темата. По думите ѝ към момента от съвета не са предоставили изисканите от Агенцията по вписванията документи, с които да бъдат подкрепени взетите от тях решения. Срокът за това изтича в петък вечер.

В началото на седмицата трима от петимата членове на Съвета на директорите на ДКК отстраниха втория му изпълнителен директор Ваня Караганева заради „редица противозаконни действия и безотговорни бездействия“. Те разпространиха безпрецедентно съобщение, в което я обвиниха за серия еднолични решения, несъгласувани със съвета. Примери бяха дадени с промяна на вече одобрен проект за извънсъдебно споразумение с „Дунарит“ за 50 млн. лв., смяна на банката и адвокатството дружество, обслужващи компанията, както и че Караганева е разрешила на дружеството ВМЗ да предостави изключителни права за продукцията си на частно лице.

Самата Караганева отхвърли обвиненията. Информацията, изпратена от тримата членове на съвета на директорите - Рая Каназирева, Радостин Вазов и Деляна Софиянска за споразумението с „Дунарит“, договорите във ВМЗ и промяната на адвокатите на компанията, вече бяха опровергани и от трите споменати дружества. В петък министър Везиева също заяви, че сключени договори и подписани споразумения в тази връзка няма.

Министърката на икономиката потвърди решението си, което обяви във вторник, че ще поиска оставките на тримата членове на съвета на директорите на компанията. По думите ѝ назначената от нея проверка за решенията, оповестена във вторник, е показала, че няма основание за тях, както и че са взети в нарушение на установените в ДКК процедури.

Този състав на Съвета на директорите не иска да бъде променен моделът на управление на дружеството

„Считам определено, че тези действия уронват както престижа на министерство, така и ни дават ясен сигнал, че този състав на Съвета на директорите не иска да бъде променен модела на управление на дружеството“, каза още Везиева.

По думите ѝ промяната на банката, която е обслужвала дружеството, се е наложила поради факта, че предишната, с която ДКК е работила, не е имала възможност да одобрява плащания с „двоен подпис“. Това се е налагало заради наличието на две изпълнителни директорки.

В отговор на журналистически въпрос тя обясни, че в Министерството на икономиката продължава да се извършва анализ относно потенциалните преструктурирания в ДКК. Продължава и проверката относно придобиване на активи от фалиралата КТБ на обща стойност от 200 млн. лв.

Малко преди брифинга на Везиева от прокуратурата съобщиха, че са се самосезирали по медийни публикации относно потенциалните нарушения в ДКК, за които посочиха от Съвета на директорите. Държавното обвинение е разпоредило проверка по случая, която трябва да бъде извършвана от антикорупционната комисия КПКОНПИ.

В сряда тримата членове на Съвета на директорите заявиха, че са предали информацията за нарушения на Ваня Караганева към Европейската прокуратура, оглавявана от Лаура Кьовеши.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG