Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Режим на възпиране". ЕС обсъжда как да отговори на Путин, ако той нападне Украйна


Президентът на Русия Владимир Путин.
Президентът на Русия Владимир Путин.

Възможните санкции започват от забрана за пътуване и замразяване на активи на руски политици и стигат до прекратяване на банковите и финансови отношения с Русия.

Външните министри на Европейския съюз (ЕС) обсъдиха с какви санкции да отговорят на Русия, в случай на военна намеса в Украйна. В момента десетки хиляди руски военни са разположени в близост до украинската граница.

Британският премиер Борис Джонсън също предупреди руския президент Владимир Путин, че всяко "дестабилизиращо действие" на Русия срещу Украйна ще бъде "стратегическа грешка" със "значителни последствия".

В телефонен разговор Джонсън е казал на Путин, че Великобритания е ангажирана със "суверенитета и териториалната цялост на Украйна", каза говорител на британския премиер.

Ден по-рано страните от Г-7 предупредиха заедно Путин за "огромни последици", ако Русия нападне Украйна.

В същото време първите дипломати на страните от ЕС обсъдиха в понеделник в Брюксел евентуално стъпаловидно увеличаване на санкциите - като се започне от забрана за пътуване и замразяване на активи на руски политици и се стигне до прекратяване на банковите и финансови отношения с Русия.

"Ние сме в режим на възпиране", каза ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел пред репортери в Брюксел.

По-късно в понеделник ЕС одобри списък с имена и фирми, свързани с частната военна компания "Вагнер", които бяха добавени към съществуващите санкции.

Москва отрича твърденията на западни разузнавателни служби, че трупа войски с цел нападение. Кремъл поиска от НАТО да се откаже от интеграцията на Украйна, която сама поиска членство в северноатлантическия договор. Алиансът отхвърли искането на Путин.

В интервю за документален филм, излъчен по руската държавна телевизия в неделя, Путин определя края на Съветския съюз през 1991 г. като разпадането на "историческа Русия".

"Това беше разпадането на историческа Русия под името Съветски съюз", каза Путин. И преди руският президент е изказвал съжаление за края на СССР, наричайки това "най-голямото политическо нещастие на 20 век".

Коментарите на Путин само засилиха опасенията на Запада, че Русия гледа на съседни държави като на своя сфера на влияние и готви военна намеса в Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG