Връзки за достъпност

Извънредни новини

Отново пред публика. Изложбите и концертите на 2022 г.


Андреа Бочели по време на концерт
Андреа Бочели по време на концерт

Един човек пее сам на съвсем празния площад, а милиони хора го гледат на живо в интернет. Така изглеждаше един от най-запомнящите се концерти на 2020 г. - този на оперния певец Андреа Бочели пред катедралата в италианския град Милано. Концертът му беше по повод католическия Великден, в разгара на първата вълна на пандемията от COVID-19, която тежко засегна Италия.

През 2022 г. обаче Андреа Бочели не само ще пее пред публика, но и ще направи световно турне. Насрочени са концерти в САЩ, както и във Франция, Германия, Дания, Великобритания, Чехия и редица други страни в Европа.

Концертът на Андреа Бочели на 12 април 2020 г. пред катедралата в Милано
Концертът на Андреа Бочели на 12 април 2020 г. пред катедралата в Милано

“Разбира се, ще спазвам всички правила и ограничения, но ще бъда толкова щастлив да мога отново да пея пред публика на живо, както правя през последните 25 години, да благодаря лично на всеки, който оценява моята музика”, каза той в интервю преди турнето. “Светът има огромна нужда да се върне към правенето на култура и изкуство, да си върне увереността, надеждата и идентичността.”

Концертите, изложбите и фестивалите бяха сред първите събития, отменени от пандемията от COVID-19. Много от тях останаха без публика, а други изобщо не се проведоха. През 2022 г. обаче те започват да се завръщат. Тук сме събрали няколко изложби, концерти и други културни събития, които ще се проведат през 2022 г.

Гауди в Париж, Климт в Рим, Бейкън в Лондон

Една от най-дълго очакваните изложби в столицата на Франция Париж е тази, посветена на архитекта Антони Гауди (1952 - 1926). Тя няма как да покаже най-известните творения на един от най-известните представители на стила ар нуво, но цели да разкаже за начина, по който са създадени.

Изложба на скици и макети на Гауди в Националния музей на изкуствата на Каталуния в Барселона
Изложба на скици и макети на Гауди в Националния музей на изкуствата на Каталуния в Барселона

Изложбата ще бъде от 12 април до 21 август 2022 г. в музея Орсе в Париж, където ще са събрани скици и макети на проектираните от Гауди сгради, включително и на църквата Саграда Фамилия в Барселона. Ще бъдат показани и снимки, документи и филми от живота на Гауди, от строителството на неговите сгради и от епохата, в която е живял.

Саграда Фамилия в Барселона е най-известната сграда, пректирана от Гауди
Саграда Фамилия в Барселона е най-известната сграда, пректирана от Гауди

“Изложбата ще предложи нова гледна точка към артиста като уникална и единствена фигура, гений, който не е изолиран в Каталуния [където е работил], творил в разгара на социални, политически и градоустройствени кризи”, пише за изложбата на сайта на музея Орсе.

На същите дати в музея Орсе ще бъде и изложбата на творбите на скулптора и художник Аристид Майол (1861 - 1944). Експозицията, озаглавена “Стремежът към хармония” събира на едно място скулптурите на Майол на голи женски тела и проследява развитието на стила му и използваните от него техники.

Една от най-известните скулптори на Аристид Майол
Една от най-известните скулптори на Аристид Майол

В Рим вече започна изложбата, посветена на основателя на “Виенския сецесион” Густав Климт (1862 - 1918). В Музея на Рим в двореца Браши са изложени над 200 творби на Климт и неговите последователи от Виена, които са изпратени в италианската столица от музея “Белведере” във Виена.

Изложбата ще продължи до 27 март 2022 г., а сред картините, които участват в нея, са “Юдит”, “Булката”, “Жена в бяло” и “Портрет на жена” - открадната през 1997 г. и открита преди две години. Изложбата представя и репродукции на картините, които Климт създава за тавана на Виенския университет.

“Юдит” на Густав Климт
“Юдит” на Густав Климт

Той изобразява Философията, Медицината и Правосъдието като голи жени, а трудът му е отхвърлен като “скандален”. Картините са загубени през 1945 г., а до нас са достигнали само няколко техни снимки, благодарение на които са направени репродукциите.

“Изложбата проследява живота и творчеството на австрийския художник и изтъква ролята му като съосновател на Виенския сецесион. Тя изследва връзката му с Италия и проследява пътуванията и успехите му”, се посочва в описанието на изложбата.

До края на март 2022 г. в Рим ще остане и изложбата, посветена на годишнината от откриването на картината “Юдит обезглавява Олоферн” на Микеланджело да Караваджо (1571 - 1610). Освен самата картина, в двореца Барберини ще бъдат изложени други картини, изобразяващи същия сюжет от Стария завет.

“Юдит обезглавява Олоферн” на Микеланджело да Караваджо
“Юдит обезглавява Олоферн” на Микеланджело да Караваджо

След месеци отлагане в Кралската академия в Лондон ще бъде открита изложбата на картини на един от най-известните английски художници на 20 век Франсис Бейкън (1909 - 1992). Изложбата носи заглавието “Човек и звяр” и изследва влиянието на любовта към животните на художника, известен с картините си на деформирани фигури и сюжети, в изкуството му.

“Независимо дали шимпанзета, бикове, кучета или птици, Бейкън е бил убеден, че може да се доближи до това да разбере истинската същност на човека, като наблюдава поведението на животните”, пише в описанието на експозицията.

"Портрет на Изабел Роусторн" на Франсис Бейкън
"Портрет на Изабел Роусторн" на Франсис Бейкън

Изложбата ще бъде открита на 29 януари и ще продължи до 17 април 2022 г.

Бочели, Стинг и Red Hot Chili Peppers на турнета

През 2022 г. много изпълнители се завръщат на сцената с турнета, които не бяха възможни в началото на пандемията от COVID-19.

Световноизвестният италиански оперен певец Андреа Бочели започва турне в Европа и САЩ през януари 2022 г. Първите му спирки са Финландия и Германия, следват концерти в САЩ през февруари, а след това - във Франция, Белгия, Дания, Холандия, Австрия и Испания. Тенорът ще пее и в няколко държави в Централна Европа - на 17 май ще има концерт в Прага, Чехия, а на 19 и 27 август във Варшава и Краков, Полша.

“Бях дълбоко засегнат от дългата пауза, наложена ни от здравната криза. Липсваше ми директната връзка, която можех да установя с публиката при изпълнение на живо, липсваха ми прегръдките на хората”, каза Бочели в интервю преди турнето. “Но историята ни е показала, че много по-големи трудности са били преодоляни, и то често с много бързо.”

Концерт на Стинг през 2019 г.
Концерт на Стинг през 2019 г.

На турне в Европа през 2022 г. ще бъде и Стинг. През март той ще има концерти в Рига (Латвия), Клуж Напока и Будапеща (Румъния), Сараево (Босна и Херцеговина), Загреб (Хърватия). В следващите месеци той ще има концерти в Германия, Нидерландия, Великобритания и Франция, а за 28 юни е планиран концертът му във френския замък Шамбор, който беше отменен два пъти заради пандемията.

Американската рок група Red Hot Chili Peppers също ще има турне в Европа през 2022 г. През юни и юли Антъни Кийдис, жон Фрушанте, Майкъл Балзари и Чад Смит ще имат концерти в Испания, Нидерландия, Унгария, Словакия, Великобритания, Франция и Германия.

Концерт на Red Hot Chili Peppers през 2017 г.
Концерт на Red Hot Chili Peppers през 2017 г.

През лятото на 2022 г. в България ще се проведе и фестивала Midalidare Rock In The Wine Valley, който беше отменен през 2021 г. Освен английската рок група Judas Priest, в България ще свирят и Whitesnake, които включиха страната в прощалното си турне.

Почит към Марсел Пруст и Данте Алигиери

С изложба в Париж ще бъде отбелязана 150-ата годишнина от раждането на френския писател Марсел Пруст (1871 - 1922). Тя е озаглавена “Марсел Пруст, парижки роман” и ще бъде в музея Карнавале във френската столица от 16 декември 2021 г. до 10 април 2022 г.

Изложбата е посветена на мястото на Париж в творчеството на Пруст. Първата част е посветена на Париж от времето на писателя и показва средата, в която той е живял и писал. Втората част от изложбата е посветена на Париж такъв, какъвто авторът го представя в своите произведения, най-вече романа в седем тома “По следите на изгубеното време”.

“Блозо 280 творби - картини, скулптури, рисунки, фотографии, архитектурни модели, аксесоари и облекло, както и ръкописи и документи от френски и чуждестранни публични и частни колекции ще пресъздадат парижката вселена на Марсел Пруст”, пише в описанието на изложбата. “Многобройни откъси от архивни филми, филмови адаптации и звукозаписи на “По следите на изгубеното време” ще предложат на посетителите въведение в романа и света на Пруст.”

Изложба, посветена на Пруст, беше планирана за 2020 г., но беше отменена заради пандемията
Изложба, посветена на Пруст, беше планирана за 2020 г., но беше отменена заради пандемията

Годишнината от смъртта на Данте Алигиери (1265 - 1321) беше отбелязана миналата година, но част от събитията в почит на италианския поет и мислител продължават и в началото на 2022 г. Такава е изложбата на книги, за които се смята, че са повлияли на творчеството и възгледите на Данте. Тя е организирана от Националната академия на Италия и може да бъде видяна в двореца Корсини до 16 януари.

И един бонус

Едно от най-дългоочакваните събития, насрочени за края на 2022 г. е откриването на Големия египетски музей в Гиза. Строителството му вече е завършено, но откриването му беше отложено заради пандемията от COVID-19. Сега се очаква то да бъде през ноември, но точна дата не е обявена.

Големият египетски музей през април 2020 г.
Големият египетски музей през април 2020 г.

Той трябва да събере на едно място най-важните артефакти от хилядолетната история на Египет и когато бъде открит, ще бъде най-големият археологически музей в света. Първата голяма изложба ще бъде на всички предмети, открити в гробницата на Тутанкамон, включително и погребалната му маска.

Погребалната маска на Тутанкамон ще бъде изложена в Големия египетски музей
Погребалната маска на Тутанкамон ще бъде изложена в Големия египетски музей

XS
SM
MD
LG