Връзки за достъпност

Извънредни новини

България не може да бъде обект на чужди решения, каза военният министър Стефан Янев


Стефан Янев даде първото си интервю, след като стана министър на отбраната.
Стефан Янев даде първото си интервю, след като стана министър на отбраната.

България е активен член на НАТО и като такъв не може да бъде обект на чужди решения. Това казва министърът на отбраната Стефан Янев в интервю за БТА. Според него българските политици трябва да се научат да действат от гледна точка на необходимостта от защита на националния интерес и неговото прокарване в съзвучие с общия интерес на ниво НАТО.

По-рано тази седмица Янев публикува позиция във Фейсбук, в която се обяви против евентуално разполагане на допълнителни войски на НАТО на територията на България. Пред Свободна Европа от Министерството на отбраната потвърдиха, че това е неговото лично мнение "в качеството му на министър на отбраната", но не е национална позиция все още. Все пак тя ще бъде отстоявана от Янев "и при възникването на необходимост от изготвянето на официална позиция на България".

Министър-председателят Кирил Петков също каза, че това не е официалната позиция на българското правителство по темата, която не е била разисквана за момента в Министерския съвет, нито с някои от партньорите на страната.

"Апелът ми е националната позиция да бъде достатъчно добре аргументирана, съобразена с националния интерес, и разбира се, в съзвучие с общите интереси за колективната сигурност на НАТО", казва Стефан Янев пред БТА.

Според министъра на отбраната България има нужда от развитие на собствените си способности. Той казва, че като член на НАТО страната има ангажимент в това отношение. Според Янев без да развиваме собствените си способности, няма да сме в състояние да защитим националния си интерес и да отговорим адекватно на това, за което сме призвани - да гарантираме сигурността на българските граждани.

Съдбата на модернизационния проект за бойни бронирани машини за Сухопътните войски трябва да бъде решена във възможно най-кратък срок, казва още Янев.

"Целта ще бъде възможно най-скоро да го стартираме - по възможно най-добрия начин и от законова гледна точка, и от гледна точка на защита на българския икономически интерес за участие на български фирми, ако не в пълното производство, поне в частичното производство и последваща поддръжка на този тип техника", казва министърът.

Темата за действията по отношение на отбраната на страните в алианса беше повдигната заради струпването на руски войски по границата с Украйна. НАТО и Европейският съюз вече предупредиха Русия, че ще има „огромни последствия“, ако нападне Украйна. Москва отхвърля тези обвинения и на свой ред постави условия пред НАТО да ограничи присъствието си в бившите държави от орбитата на Съветския съюз. НАТО отхвърли това искане.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG