Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пламен Бобоков и Пламен Узунов осъдиха прокуратурата за бездействие


Пламен Бобоков
Пламен Бобоков

Бизнесменът Пламен Бобоков и президентският съветник по правните въпроси Пламен Узунов осъдиха прокуратурата за бездействие по повдигнатите им обвинения и нарушаване на правото делото им да бъде разгледано в разумен срок. Това стана ясно от решение на Софийския градски съд от 23 декември, съобщи defacto.

Бобоков и Узунов бяха задържани на 9 юли 2020 г. На същия ден беше проведена акция на полицията, прокуратурата и служители на бюрото за защита на свидетели към главния прокурор в президентството. Това събитие, заедно със случилото се на плажа "Росенец" край резиденцията на Ахмед Доган, даде началото на масови протести с искания за оставката на главния прокурор Иван Гешев и третото правителство на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов.

Бобоков и Узунов бяха освободени под гаранция на 10 юли, а по-късно арестите им бяха обявени за незаконни. Разследването срещу тях е за търговия с влияние и престъпления по служба.

Софийският градски съд постановява, че прокуратурата трябва да изплати по 3000 лв. обезщетение на двамата за адвокатски разноски, държавни такси, както и неимуществени вреди, нанесени от забавянето. В рамките на година и половина делото не е влязло в съда, нито е прекратено.

Според Наказателно-процесуалния кодекс в рамките на два месеца трябва да се извърши разследване и да се изпрати делото на прокурора. При определени условия, например твърде голяма правна сложност на делото, прокурорът може да удължава срока, но всяко удължаване може да бъде с до два месеца. Разглеждането на досъдебното производство продължава година и шест месеца, което надвишава многократно първоначално зададения срок.

В своя иск Бобоков и Узунов също така са посочили, че липсват необходимите условия за отлагане на сроковете.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG