Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов не е разследван за всяване на паника, защото е помогнал за "обществена дискусия"


Според разследващия прокурор твърдението на Бойко Борисов, че в България се поставят ваксини с изтекъл срок на годност "е довело до информираност и обществена дискусия по значим проблем – сроковете на ваксината, които се удължават само с решение на Световната здравна организация"
Според разследващия прокурор твърдението на Бойко Борисов, че в България се поставят ваксини с изтекъл срок на годност "е довело до информираност и обществена дискусия по значим проблем – сроковете на ваксината, които се удължават само с решение на Световната здравна организация"

Софийската градска прокуратура (СГП) е отказала да образува разследване срещу бившия министър-председател и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов за всяване на паника във връзка с ваксините срещу коронавирус заради несъставомерност на деянието. Това става ясно от съобщение на държавното обвинение.

Бившият служебен здравен министър Стойчо Кацаров сезира прокуратурата през октомври след твърдения на Борисов, че в България се поставят ваксини с изтекъл срок на годност.

Тогава Борисов каза:

„Днес какво направиха - имунизират населението с ваксини с изтекъл срок на годност - „Пфайзер“. До 30 септември им е срокът на годност. Удължили го били, но ролята на една ваксина е да бъде безопасна и да е ефикасна“.

След „анализ“ наблюдаващият прокурор от СГП е приел, че думите на Борисов не предвиждат той да бъде подведен под отговорност, защото те „не представляват по съществото си заблуждаващи знаци за тревога“. Според представителя на обвинението според съдебната практика трябва да има еднозначен „знак“ за опасност, която да е конкретна, а не да включва „съждения, оценки, субективни тълкувания“.

„Така СГП е приела, че изказването на Бойко Борисов пред медии, дало повод за сигнала, е довело до информираност и обществена дискусия по значим проблем – сроковете на ваксината, които се удължават само с решение на Световната здравна организация“, информират от прокуратурата.

Подобен на случаят с Борисов беше делото, започнато срещу настоящата министърка на здравеопазването Асена Сербезова, която през пролетта на 2020 г. беше обвинена от прокуратурата, че е всявала паника по време на епидемията от COVID-19. Малко повече от година по-късно обаче съдът окончателно я оправда.

За нея Софийската районна прокуратура твърдеше, че с две свои интервюта от април 2020 г. е всявала паника, защото изрази мнение, че заради продължаващото тогава извънредно положение покрай пандемията от коронавирус може да се стигне до недостиг на някои лекарства.

Делото срещу Сербезова дори е сред тези, цитирани от прокурора, прекратил проверката срещу Борисов.

Този текст от Наказателния кодекс беше използван от държавното обвинение и срещу други критици на действията на властите по време на кризата с коронавируса. Сред тях беше и лидерът на гражданското сдружение БОЕЦ Георги Георгиев, който също беше оправдан.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG