Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да се занимаваме със зрелища". МВР отново разпита Горанов за джипа му


Владилсав Горанов пред Главната дирекция "Национална полиция" на МВР
Владилсав Горанов пред Главната дирекция "Национална полиция" на МВР

Бившият финансов министър Владислав Горанов за втора поредна седмица беше привикан в МВР. Той отново даваше обяснения по случая от декември, при който му се наложи да се върне от българо-сръбската граница, защото се оказа, че джипът му е издирван от Интерпол. Впоследствие той обясни, че го е взел на лизинг, а вносителите на колата "Мото-Пфое" заявиха, че тя е била закупена от Германия.

Случаят провокира въпроси за това как Горанов е бил пуснат свободно да се върне обратно в България от границата, след като колата му е обявена за издирване, а след това да влезе в Сърбия с друг автомобил.

Последва проверка на МВР, а преди ден вътрешният министър Бойко Рашков съобщи в парламента, че джипът "Тойота", шофиран от Горанов, е бил регистриран в България преди датата му на производство.

Вътрешният министър съобщи през декември, че въпросната кола е била обявена за издирване по искане на Русия и "съвсем не е нова, както твърдеше и [Горанов], и собственикът на фирмата". Още тогава Рашков загатна, че проверката на МВР е установила "много странни факти и разминавания". Преди ден той даде и пример – джипът е произведен през август 2018 г., а регистрацията му е от 1 януари 2018 г.

"Джипът на Владислав Горанов е напълно редовен. Купен е от Хамбург от официален дилър на "Тойота" и всички документи са налични. Просто някой е направил двойник на тази кола и той се издирва в Русия", гласеше обяснението на шефа на "Мото пфое" Атанас Фурнаджиев през декември.

"Хляб няма да има, заради това трябва да се занимаваме със зрелища", коментира в четвъртък сутринта бившият финансов министър пред чакащите го журналисти пред сградата на Главна дирекция "Национална полиция".

"Токът поскъпва 6 пъти, бизнесите фалират и се търси омаскаряването на един бивш политик. Три пъти идвам заради автомобила, а веднъж по сигнала на "БОЕЦ" за кюлчетата, където вече съм разпитван и нямам какво повече да кажа. Никога пари за Бойко Борисов не са минавали през мен", добави Горанов.

Помолен да коментира изнесената от Рашков информация, че колата му е била регистрирана преди датата на производство, той заяви, че няма как да знае дали това е вярно. По думите му ако е истина, това "доказва тезата на вносителя на автомобила, че става въпрос за кола, която е клонирана". Горанов предположи, че става въпрос за документна измама и добави, че към момента автомобилът е предаден на полицията.

По този повод Горанов коментира в четвъртък, че е бил изненадан от факта, че возилото се издирва по искане на Русия и уточни, че той е бил регистриран два пъти в България – веднъж, когато е бил внесен от "Мото-Пфое" и втори път, когато в талона е било добавено името на бившия министър. Той подчерта, че при нито една от тези регистрации в КАТ не е бил установен проблем.

Бившият финансов министър каза още, че граничният полицай, който е извършил проверката на пункт "Калотина", му е казал: "Наредиха ми да се върнете обратно". Той добави, че не знае кой е дал това нареждане и посочи, че това трябва да бъде изяснено от МВР.

Владислав Горанов коментира пред медиите и разпита си по повод твърденията на обвиняемия хазартен бос Васил Божков. През 2020 г. той разпространи банкови извлечения за теглене на милиони, твърдейки, че през последните години е предал на бившия премиер Бойко Борисов и Горанов общо 67 млн. лв. Публикува и електронна кореспонденция с Горанов.

"В момента се прави нова проверка от МВР, която няма да добави стойност в разследването. Нови факти и обстоятелства няма как да бъдат добавени. Целта е Бойко Борисов да бъде спрян от медиите и да дава обяснения по теми, които отдавна са изяснени в публичното пространството", обобщи бившият финансов министър.

В момента МВР води проверка по сигнал на гражданското движение БОЕЦ във връзка със снимките на златни кюлчета и пачки с 500-еврови банкноти от спалнята на Борисов в държавната резиденция в Бояна, както и по твърденията на Божков. Снимките от държавната спалня на бившия премиер вече бяха обект на прокурорска проверка, но тя приключи с отказ да се образува разследване още в края на 2020 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG