Връзки за достъпност

Извънредни новини

Северна Македония изпраща "един от най-опитните" си дипломати за посланик в София


Външният министър на Северна Македония Буяр Османи
Външният министър на Северна Македония Буяр Османи

Северна Македония ще изпрати един от най-опитните си дипломати за посланик в София. Това заяви външният министър на страната Буяр Османи.

„Един от най-опитните дипломати в министерството и нарочно е решено опитен дипломат да бъде изпратен в София при условие, че искаме да върнем доверието и да преодолеем различията“, каза Османи, но подчерта, че не може да разкрие името на бъдещия посланик. Той добави, че кандидатурата вече е одобрена, включително и от президента Стево Пендаровски. Името на бъдещия посланик е изпратено до българското външно министерство.

От две години Северна Македония няма свой посланик в София, след като мандатът на последния човек на поста Марян Горчев изтече през 2020 г. Временно управляващ посолството е Владимир Кръстевски.

По време на визитата на българския премиер Кирил Петков в Скопие стана ясно, че той и колегата му Димитър Ковачевски са обсъдили подобно назначение „за да нямаме такава дупка в дипломатическите отношения“. Тогава той каза, че „човекът, който ще бъде избран, ще бъде проактивен, млад, бизнес фокусиран, защото част от работата, която трябва да свършим, изисква такъв профил“.

Преди дни в македонските медии се появи информация, че човекът, избран за поста, е Агнеза Руси. За нея се знае, че е дипломат от кариерата. Тя беше постоянен представител на Северна Македония в Европейския съюз.

Агнеза Руси
Агнеза Руси

През ноември 2020 г. България наложи вето за започването на преговори на Северна Македония за членство в Европейския съюз (ЕС).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG