Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокурорите не са получили достатъчно данни, за да обвинят хора от "Булгаргаз" и КЕВР


Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Министерството на вътрешните работи (МВР) не е предоставило достатъчно доказателства, за да може прокуратурата да повдигне обвинение на длъжностни лица от енергийния регулатор КЕВР и дружеството "Булгаргаз". Това съобщи в четвъртък един от наблюдаващите прокурори по делото Мариян Александров, цитиран от Дневник.

Става дума за дело, образувано на 28 януари от служители на Главна дирекция "Национална полиция" към МВР.

В средата на януари от полицията и ДАНС започнаха проверка в "Булгаргаз". Тя беше образувана във връзка със спекулативно препродаване на газ. Това се случи, след като министрите на енергетиката и финансите обвиниха "Булгаргаз" в изнасянето на евтин газ от хранилището в Чирен.

Седмица по-късно Българският енергиен холдинг (БЕХ), който е собственик на "Булгаргаз", отстрани борда на дружеството. Непосредствено след това беше избран и нов шеф, както и нов председател на борда.

Вътрешният министър Бойко Рашков обвини старото ръководство на „Булгаргаз“ в това, че е работило "против интересите на нашата страна, против интересите на бизнеса" и против "интересите на обикновения гражданин".

Във вторник прокуратурата съобщи, че МВР не е предоставило достатъчно данни, за да може да се повдигне обвинение. Въпреки това е бил сформиран прокурорски екип, който разследва служители на КЕВР и "Булгаргаз".

По отношение на служителите на "Булгаргаз" се проверяват сделки от 2021 година, които са близо 1700. Според прокурор Александров сделките са сключвани през държавната борса "Газов хъб Балкан" и частната "Българска енергийна търговска платформа". Той добави, че са продавани само излишъците от наличен газ.

Наблюдаващият прокурор уточни, че продажбите не са се отразили върху цената на газа за крайния потребител.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG