Връзки за достъпност

Извънредни новини

МВР прати на прокуратурата "исканата информация" по списъка на Кирил Петков 


Кирил Петков предаде на прокуратурата списък и публична информация за общо 19 души на 9 февруари
Кирил Петков предаде на прокуратурата списък и публична информация за общо 19 души на 9 февруари

Вътрешното министерство е изпратило на Върховната касационна прокуратура (ВКП) в петък "исканата информация, свързана със списъка с публично известни имена, който беше предоставен от министър-председателя Кирил Петков". Това гласи кратко съобщение на сайта на МВР.

Въпросният списък беше предаден от премиера на прокуратурата преди десетина дни, след като по инициатива на главния прокурор Иван Гешев беше призован на разпит заедно с началничката на кабинета си Лена Бориславова.

Привикването им в държавното обвинение стана по повод среща между тримата преди две седмици, на която Гешев твърди, че министър-председателят му е споменал "имена и прякори на лица, които според него са в основата на икономическата и криминална престъпност в страната". Впоследствие главният прокурор беше сезирал ВКП и тя призова Петков и Бориславова.

При появата си в прокуратурата миналия четвъртък премиерът заяви пред медиите, че предава на разследващите списък с 19 имена на известни личности, за които според него има публични съмнения за участието им в корупционни и други престъпни схеми.

Сред посочените в него са бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, депутатът от ДПС, санкциониран от САЩ за корупция, Делян Пеевски, издирваният в миналото за наркотрафик Христофорос Аманатидис-Таки, свързваният с бившата силова групировка СИК Младен Михалев-Маджо, Румен Гайтански-Вълка и бившият директор на столичното следствие Петьо Петров-Еврото.

След посещението си в прокуратурата Петков повтори, че списъкът му е съдържал 19 души, уточнявайки, че го е предал на 20-ия човек, визирайки главния прокурор Гешев. Изказването му беше препратка към негово изявление пред медиите в Брюксел в края на януари, че "хората, които са основата на корупцията в България, са сигурно 20 човека".

Междувременно преди два дни прокуратурата обяви, че започва проверка по контрасписък с публични личности, предоставен ѝ от бившия телевизионен водещ и ексевродепутат Николай Бареков. Сред посочените от него бяха премиерът Кирил Петков, заместникът му и финансов министър Асен Василев, издателите на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев и Теодор Захов, бившият министър-председател Иван Костов и други.

Подобно на проверката по списъка на Петков, в този случай ВКП също заяви, че ще изисква цялата информация за споменатите, налична в МВР и останалите служби на подчинение на правителството.

Превод в ефир: Списък, Гешев и едно "е, да" от ДПС
please wait

No media source currently available

0:00 0:12:25 0:00
Директен линк
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG