Връзки за достъпност

Извънредни новини
Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

на живо Войната: Дания е първата страна, закупила оръжие за украинската армия от украински производители

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Най-малко 10 души са загинали след въздушна атака срещу Чернигов
  • Експлозии в руска база в Крим
  • Украински дронове са унищожили радар в руската Брянска област
  • Москва иска да превземе Часив Яр до 9 май, Деня на победата, твърди Киев
17:30 6.4.2022

Около 500 души са успели да се евакуират от южния град Мариупол към Запорожие. Това съобщи Червеният кръст.

Служителите на хуманитарната организация са посрещнали колоната от 8 автобуса и лични автомобили, след като цивилните сами са се измъкнали от обсадения град. Ударите на руската авиация продължиха и в сряда, а около 160 000 души остават в Мариупол без достъп до електричество, парно, вода и медицински консумативи.

По-рано във вторник посланикът на Русия в ООН Василий Небензя каза, че повече от 620 000 души са били изведени от Украйна в Русия. По думите му от тях над 120 000 души са били евакуирани само от Мариупол.

"Не говорим за някаква принуда или отвличане, както обичат да го представят нашите западни партньори", каза Небензя в отговор на многократно отправените обвинения на Киев, че руските власти насилствено отвеждат жителите на страната към Русия. Според украинските власти в някои случаи децата се извеждат без съгласието на родителите им.

15:33 6.4.2022

Руски мобилни крематориуми са започнали да работят в Мариупол, каза кметът на града Вадим Бойченко, цитиран от руската служба на Би Би Си.

Според него броят на загиналите в Мариупол е вероятно да стига до десетки хиляди души. По думите му целта на кремацията е да "прикрие следите от престъпленията" и се извършва от бойци от непризнатата Донецка народна република. Информацията засега не може да бъде потвърдена от независим източник.

Именно броят на цивилните жертви е причината Русия все още да не е договорила план за евакуация, каза Бойченко.

В Мариупол продължават да се водят боеве, а мнозинството от около 160 000-те жители, които са останали в града, нямат достъп до електричество, парно, вода и медицински консумативи.

12:53 6.4.2022

Русия използва глада като оръжие в опита си да спечели територия. Това каза украинският президент Володимир Зеленски по време в речта си пред парламента на Ирландия в сряда.

"За тях гладът е оръжие срещу нас, обикновените хора, инструмент за господство", каза той.

Зеленски допълни, че руските ракети "унищожават цели, които осигуряват препитание". По думите му руските сили са блокирали всички морски пристанища и кораби на Украйна с храна за износ.

Украйна е един от най-големите производители на храни в света. Според украинския президент действията на Русия ще доведат до недостиг на храна и увеличаване на разходите за милиони гладни хора по целия свят.

11:07 6.4.2022

Над 400 души от град Гостомел са в неизвестност, съобщиха украинските власти в сряда. Гостомел, заедно с Буча и Ирпен, е сред селищата, които бяха най-тежко засегнати от руската офанзива срещу украинската столица Киев.

По думите на Тарас Думенко, служител на местната администрация, цитиран от Би Би Си, повечето от намерените трупове на жители на Гостомел са открити в съседни села и в град Буча.

Според Думенко руските войници вероятно са отвличали хората и са ги отвеждали, като много от тях са били разстреляни.

08:51 6.4.2022

Руските войници, които се връщат на територията на Беларус, често се опитват да продават плячкосани стоки в южните погранични райони, съобщава беларуската служба на Радио Свободна Европа.

„Да, руснаците сега напускат Украйна „натоварени“, носят много плячка. Те продават това в града, но няма отделен пазар “, каза жител на град Наровля.

Местните хора разказват, че руските войници са започнали търговията още преди да влязат в Украйна. Тогава са продавали консерви. Днес се връщат с пълни чанти.

07:31 6.4.2022

Войната на Русия срещу Украйна е „война по избор“. Това заключи заместник-генералният секретар по политически въпроси на ООН Розмари ДиКарло пред Съвета за сигурност на международната организация.

„Войната беше започната по избор. Нямаше никаква неизбежност в нея или в страданието, което тя причинява“, каза ДиКарло.

Тя съобщи още, че в ООН са постъпили достоверни обвинения, че руски сили са използвали касетъчни боеприпаси в населени места най-малко 24 пъти. Това са вид експлозиви, чиято употреба в населени места обикновено води до тежки жертви сред цивилното население. Конвенцията срещу касетъчните боеприпаси забранява използването им, но тя не е ратифицирана от Русия.

Розмари Ди Карло добави, че обвиненията, че украински сили са използвали такива боеприпаси, също се разследват.

ДиКарло напомни още, че безразборните атаки са забранени от международното хуманитарно право и могат да представляват военни престъпления.

„Масовото унищожаване на цивилни обекти и големият брой цивилни жертви категорично показват, че основните принципи на разграничение, пропорционалност и предпазни мерки не са спазени в достатъчна степен“, каза ДиКарло.

18:46 5.4.2022

ЕС е готов да се откаже от руските въглища, да затвори пристанищата си за руски кораби и да блокира дейността на 4 руски банки. Това са част от предложенията за пети поред пакет санкции, описани във вторник от Европейската комисия (ЕК).

Институцията предлага на европейските държави да се откажат от вноса на руски въглища, за които в момента ЕС плаща по 4 млрд. евро годишно.

Сред банките, на които ще бъдат наложени ограничения за транзакции с ЕС е Внешторгбанк, която е втора по големина в Русия.

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен уточни, че пристанищата ще бъдат затворени за всички руски плавателни съдове, с изключение на онези, които превозват селскостопански и хранителни стоки, хуманитарна помощ и енергоизточници.

Макар че от самото начало на войната ЕК предупреди, че ще въвежда санкциите поетапно, намерението за петия пакет санкции беше обявено след като станаха известни убийствата на цивилни в Буча, Украйна.

В новия пакет е предвидено също ограничение за износа на високотехнологични продукти и оборудване към Русия, както и забрана на вноса в ЕС на руски стоки, сред които са алкохолът и морските дарове. Руски и беларуски автомобилни превозвачи няма да могат да работят на територията на ЕС.

14:44 5.4.2022

Руската армия нанесе удари по Краматорск в Източна Украйна. Пострадало е училище в центъра на града, но засега няма съобщения за жертви. Ударите са били нанесени около 15 часа местно (и българско) време.

Падналите ракети са образували димящ кратер с диаметър около 10 метра близо до училището, съобщава Агенция Франс прес, която има репортери на място.

Новината идва на фона на многобройни предупреждения на западните лидери, че оттеглянето на руските войски от Киевска област означава не край на агресията, а прегрупиране на руските сили.

В края на март Русия съобщи, че ще концентрира основните си усилия в "освобождаването" на източните райони на Украйна. В Източна Украйна се намира районът на Донбас, в който проруски сепаратисти създадоха две самопровъзгласени републики още през 2014 г.

С нападението си през 2022 г. Русия успя да превземе територии, свързващи проруските сепаратисти с полуостров Крим - украинска територия, която Русия превзе също през 2014 г. Единственото място, върху което Русия все още няма пълен контрол в тази ивица земя, е град Мариупол.

Във вторник украинските власти съобщиха, че освен Краматорск Русия е атакувала и по-малките градове Пропасна и Рубижне в същия регион.

12:33 5.4.2022

Мъж протестира в Москва, като изобрази тялото на убит в Буча човек, загинал с вързани на гърба ръце. Новината предаде Би Би Си, като се позова на независимия руски сайт holod.media.

Протестиращият мъж е бил заснет легнал по очи на земята на четири от най-популярните туристически места в Москва - Александровската градина, мостът до Храма на Христос Спасителя, пешеходната улица "Арбат" и улица "Николска".

Ден по-рано в София се състоя същият единичен протест, който се проведе пред сградата на Руския културно-информационен център на ул. "Шипка". Давид Джамбазов лежеше на стълбите с вързани на гърба ръце.

След като руската армия напусна Буча, на улиците на малкия украински град бяха открити тела на убити цивилни, някои от които - с вързани ръце.

10:47 5.4.2022

В момента в България се намират 66 000 бежанци от Украйна, съобщи "Гранична полиция". Новината идва на 41-ия ден от руската военна агресия, която принуди над 10 млн. украинци да напуснат домовете си и да потърсят помощ в по-безопасните западни райони на страната си или извън нея.

По данни на агенцията на ООН за бежанците в момента има над 4 млн. и 215 хил. души, които са излезли от Украйна след началото на войната.

От тях в България са влезли 146 000 украински граждани, но повечето от тях са продължили към други страни.

10:16 5.4.2022

САЩ и Великобритания поискаха Русия да бъде изключена от Съвета на ООН по правата на човека. За да може това да се осъществи, е нужно съгласието на две трети от страните, членуващи в международната организация.

Апелът на двете държави идва на фона на разкритията от Буча - малък украински град до Киев, където след изтеглянето на руската армия баха открити десетки тела на убити цивилни.

В понеделник президентът Байдън определи Путин като жесток човек, повтори преценката си за него като за военнопрестъпник и призова той лично да бъде съден за военни престъпления.

Четири западни държави изгониха руски дипломати като реакция на откритията в Буча.

08:34 5.4.2022

Путин беше казал, че армията му влиза в Украйна, за да "денацифицира" страната. Тази цел не се оправдава от фактите.

В Украйна има крайнодесни групи, но те се радват на подкрепа от малко над 2 процента от населението.

Борис Митов провери как се е развивало общественото доверие към хората, определяни от Москва като неонацисти.

08:29 5.4.2022

Украинците, спасени от руската агресия, говорят за преживяното през плач, който дори не забелязват. Елица Симеонова беше в бежански център в София и говори с някои от тях.

08:26 5.4.2022

Буча е била под руска окупация над един месец, преминал в мародерство, изнасиилване, безразборни убийства на цивилни и хората рядко са имали достъп до комуникация. По някои от телата има следи от изтезания.

Това разказват очевидци на събитията, заснети за първи път от журналисти.

16:24 4.4.2022

Европейският съюз (ЕС) е готов да изпрати съвместни екипи, които да разследват данните за военни престъпления, извършени от руските сили в Украйна.

Това обяви председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, след като разговаря с украинския президент Володимир Зеленски за "зверските убийства на цивилни в Буча и други места в Украйна".

Екипите ще бъдат в координация с главния прокурор на Украйна, с подкрепата на европейската полицейска агенция Европол и европейската агенция за съдебно сътрудничество Евроджъст.

Фон дер Лайен разговаря със Зеленски по повод шокиращите снимки убити цивилни украинци по улиците на Буча, близо до украинската столица Киев, които провокираха международно осъждане на Русия.

14:57 4.4.2022

Следственият комитет на Русия разследва "фалшиви съобщения" за убийства на цивилни в украинския град Буча, предаде ДПА. Ръководителят на руското следствие Александър Бастрикин е разпоредил извършването на процесуална оценка на "провокацията от страна на Украйна", съобщи институцията на сайта си.

През уикенда бяха разпространени снимки и видеокадри, на които се виждат телата на десетки убити цивилни жители по улиците на град Буча, близо до Киев, след като руските войски се изтеглиха от района. Това предизвика гнева на международната общност, както и многобройни обвинения в извършването на военни престъпления, отбелязва ДПА.

Русия отрече обвиненията на Украйна, че нейни военни са извършили "умишлено клане" на цивилни, и обяви, че това е "поредна провокация" от управляващите в Киев.

Започнатото от руското следствие разследване няма да се занимава с данните за убийствата на украински цивилни, а само с евентуалното разпространяване на фалшива информация за тяхното извършване.

Оклеветяването на армията е престъпление в Русия, след като в началото на миналия месец парламентът криминализира "фалшивите новини" за действия на руски военни в чужбина, припомня ДПА.

Трупове по улиците и масови гробове. Какво остава след руската армия
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

14:51 4.4.2022

Зеленски посети Буча и още веднъж нарече стореното геноцид.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски посети Буча, където бяха разкрити свидетелства за извършени зверства.

Той разговаря с местните хора и отново каза, че Русия е извършила военни престъпления и геноцид в Украйна.

На въпрос на Би Би Си дали още е готов да преговаря за мир с Русия, Зеленски отговори:

"Да, защото Украйна трябва да има мир. Ние сме в Европа в 21 век. Ще продължим дипломатическите и военни усилия".

Кметът на Киев Виталий Кличко сравни видяното по улиците на Буча и Ирпин с филм на ужасите.

"Това, което виждаме сега в Ирпин и Буча - това са ужасяващи сцени. За съжаление, те не са част от филм", каза Кличко.

"Агресорът трябва да си плати - да плати тежка цена за живота на хиляди украинци", каза още Кличко.

"Ние няма да простим стореното на нашите градове и техните жители".

12:17 4.4.2022

Премиерът на Полша обвини Русия в "геноцид" и призова за още по-строги санкции.

Откриването на тела на цивилни жертви в Буча и Ирпин, някои от които с вързани ръце на гърба, трябва да бъде класифицирано като геноцид, каза министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки.

Моравецки нарече Русия "тоталитарно-фашистка държава".

Той определи руската инвазия в Украйна като "чисто зло". Моравецки нарече Русия "тоталитарно-фашистка държава". Според него руският президент Владимир Путин може да бъде спрян само с още по-строги санкции.

Премиерът на Полша призова за спиране на вноса на газ и петрол от Русия, конфискация на активите на руски олигарси, както и санкции срещу руското общество - спиране на издаването на визи за руснаци, с изключение на тези, които "бягат от тази фашистка страна".

Матеуш Моравецки критикува Германия и Франция заради подхода им към Русия. Берлин - заради енергийната си зависимост, а Париж - заради разговорите, които Макрон води с Путин.

Полският премиер попита какъв е резултатът от преговорите на Макрон и нарече Германия "основната спирачка пред санкциите".

09:29 4.4.2022

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че са необходими нови западни санкции срещу Русия след данните за убийства на десетки цивилни украинци от руски сили в близкия до Киев град Буча.

Украйна обвини Русия в "умишлено клане" в Буча, след като чуждестранни репортери заснеха най-малко 20 тела, разпръснати по улиците. Москва нарече тези твърдения "пропаганда" и "поредна провокация" на Киев.

Макрон коментира пред Радио Франс Интернационал, че съществуват "много ясни улики", които сочат, че руските сили са отговорни за военни престъпления в Украйна.

07:19 4.4.2022

Украинският президент Володимир Зеленски определи руската инвазия в страната му като “изтезание на цялата нация“.

Говорейки пред Си Би Ес чрез преводач в неделя, Зеленски каза, че народът на Украйна не иска да бъде подчинен от Русия и заради това в момента е унищожаван.

На директен въпрос дали действията на Русия представляват геноцид, той отговори: “Наистина това е геноцид. Елиминиране на цялата нация и народа. Ние сме граждани на Украйна. Имаме повече от 100 националности. Става дума за унищожаване на всички тези националности.“

По-късно в неделя украинският президент разпространи и свое видеообръщение към сънародниците си, в което декларира, че “всяко престъпление на окупаторите на територията на нашата държава“ ще бъде разследвано.

“Всички виновни за подобни престъпления ще бъдат вписани в специална Книга на палачите, ще бъдат открити и наказани“, подчерта Зеленски.

Заредете още

XS
SM
MD
LG