Връзки за достъпност

Извънредни новини
Униформа на убит руски войник. Снимката е илюстративна.
Униформа на убит руски войник. Снимката е илюстративна.

на живо Войната: 450 000 руски войници са били убити или ранени в Украйна според Великобритания

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Украйна атакува с дронове две петролни рафинерии и военно летище в Русия;
  • Русия удари с ракети четири топлоцентрали и болница в Украйна;
  • Удар с крилати ракети по Одеса засегна 30 блока и къщи;
  • Нови атаки с дронове срещу руски рафинерии;
  • 4 млн. боеприпаса и 1600 ракети. Великобритания обяви най-голямата си помощ за Украйна;
10:23 7.7.2022

Какво контролират руските сили и проруските сепаратисти в Източна Украйна

Тази карта показва разположението на руските сили в Източна Украйна към 7 юли.

15:32 6.7.2022

Руски ракети удариха къщи в източния украински град Торецк

Руски ракети са поразили частни къщи в град Торецк в Източна Украйна. Това съобщи управителят на Донецката областна военна администрация Павло Кириленко. По предварителни данни трима души са под развалините на сградите.

"Ракети удариха две къщи. Знае се за един ранен. Също така, по предварителна информация, трима души са под развалините – провежда се спасителна операция", написа Кириленко в Телеграм.

"Русия превърна цялата Донецка област в гореща точка, където е опасно да бъдеш цивилен. Призовавам всички - евакуирайте се! Евакуацията спасява животи", написа Кириленко.

15:22 6.7.2022

Русия няма да спре войната с превземането на Донбас. Изводът е на американския Институт за военни изследвания. Той предлага най-малко три аргумента за подобно заключение.

Първият е изказване на секретаря на Съвета по сигурност на Русия Николай Патрушев, направено във вторник. Тогава той каза, че руската военна операция в Украйна ще продължи, докато Русия не постигне своите цели за защита на гражданското население на Донбас от "геноцида", за "денацификацията" и демилитаризацията на Украйна.

Друг аргумент за това, че Русия се готви за дълга война, са думите на Владимир Путин от неделя. Тогава му докладваха, че Луганска област е вече в руски ръце, а той каза, че сега руските войници трябва "да си починат и да подсилят своите боеви възможности".

Трети аргумент е мобилизацията на хора в руската армия. Тя вече протича и на окупираните територии. Украинци от завзетите земи биват влючвани в състава на Втори армейски корпус (това са силите на "Луганската народна република", ЛНР). Този корпус претърпя много жертви в боевете за Лисичанск и Северодонецк.

10:47 6.7.2022

В Украйна отмина нощ на повсеместна въздушна тревога. Сирените са звучали и в западните райони на страната, които се смятат за по-защитени от руската агресия.

Усилват се и боевете за Славянск - основната засега цел на руската армия, която би й позволила да установи контрол над Донецка област.

17:12 5.7.2022

1 загинал и 7 ранени при обстрел на централен пазар в Славянск

Руски обстрел над централен пазар в Славянск е довел до седем жертви. Това съобщи кметът на града Вадим Лях. Украинската служба на радио "Свобода" публикува снимки от мястото.

17:03 5.7.2022

Русия отново обстрелва Черниговска област

Руският обстрел над граничните райони на Черниговска област е подновен въпреки факта, че руските войски отдавна са се оттеглили от региона. Това съобщи следобед във вторник областният управител Вячеслав Чаус в Телеграм.

По негови думи руските войски са стреляли с реактивни системи за залпов огън и артилерия около село Блешня, което се намира на по-малко от километър от руската граница.

10:27 5.7.2022

Русия обстрелва Харков, Николаев и Донецк

Сутринта руските сили са обстрелвали с ракети Николаев. Това съобщи кметът на града Александър Сенкевич в Телеграм. На терен вече работят спасители и медици.

По-рано, в понеделник вечер, Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че продължава обстрелът в района на Харков и в населени места на север, североизток и изток от града. Продължават и сраженията в Донбас.

09:54 5.7.2022

Путин нареди руските сили да продължат настъплението след превзетия Луганск

Руският президент Владимир Путин нареди на армията си да продължи офанзивата си в Източна Украйна, след като силите на Кремъл превзеха контрола над почти целия регион Луганск.

На 4 юли Путин каза, че руските сили „трябва да изпълняват задачите си съгласно предварително одобрени планове“ и че трябва да продължат да напредват в целия регион, „както се случи в Луганск“.

11:23 4.7.2022

Турция задържа руски кораб със зърно от окупиран район на Украйна

Товарен кораб, превозващ зърно от окупиран от руската армия регион на Украйна, е задържан в Турция. Това съобщи посланикът на Украйна в Анкара Васил Боднар, цитиран от Би Би Си. Корабът плава под руски флаг и е тръгнал от пристанищния град на Азовско море Бердянск.

Не е ясно откъде е дошъл товарът на кораба „Жибек Жоли“. В момента той се намира на турското пристанище Карасу. Новината за отплаването на кораба от Бердянск беше съобщена от назначения от Русия губернатор на окупирания район Запорожие.

Украйна обвинява Русия, че краде зърно от украинските райони, които контролира. Москва отрича тези твърдения.

08:37 4.7.2022

Украинската армия се е изтеглила от Лисичанск

Украинската армия обяви, че се е изтеглила от стратегическия град Лисичанск. От седмици града е подложен на ожесточени атаки от руските въоръжени сили и сепаратистите.

"За да бъде запазен животът на украинските защитници на Лисичанск, беше взето решение за изтегляне" от града, каза в изявление генералният щаб на украинските въоръжени сили, предава БТА.

Той обясни, че "в условията на многократно превъзходство на руските войски в артилерия, авиация, ракетни установки, боеприпаси и личен състав, продължаването на защитата на града би имало фатални последици".

В неделя Русия обяви, че е установила контрол над Лисичанск. Това беше отречено от украинския президент Володимир Зеленски.

Превземането на града означава, че руската армия и сепаратистите вече контролират напълно Луганска област. Сега те ще могат да се съсредоточат върху превземането на Славянск и Краматорск, на около 80 километра на запад. Тези два големи града се намират в Донецка област, която заедно с Луганска област образува промишления регион Донбас, чието "пълно освобождение" е една от провъзгласените цели на руската "специална военна операция" в съседна Украйна.

18:03 3.7.2022

Руската армия нанесе удари по два града в Донецка област - Славянск и Краматорск. Обстрелът на Славянск е най-масираният от последните дни, съобщи кметът Вадим Лях. По думите му в града има около 15 пожара.

В Краматорск е унищожен хотел и път в жилищен квартал.

Ден по-рано украинските власти съобщиха, че в момента контролират 45% от Донецка област. Всички населени места са подложени на обстрел.

Донецка област е следващата главна цел на руската армия в Източна Украйна. В неделя Москва съобщи, че изцяло е превзела Луганска област.

13:24 3.7.2022

Руските власти съобщиха, че са поели пълен контрол над украинската Луганска област, след като са превзели и Лисичанск - последният голям град в областта, за който от седмици се водят ожесточени боеве.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу е докладвал на президента Владимир Путин за "освобождаването" на самопровъзгласилата се Луганска народна република, съобщи Интерфакс. Новината идва на 130-ия ден от войната.

Вечерта в събота украинските власти съобщиха, че Лисичанск не е превзет, макар че боеве се водят включително и на територията на няколко квартала в града.

На 22 февруари Русия призна два района на Украйна за независими държави - Луганска и Донецка област. Два дни по-късно Русия нападна Украйна по заповед на президента Путин. Една от целите на войната беше посочена като "освобождаване" на двата района.

В началото на войната част от Луганска област беше под проруски контрол, установен още през 2014 г.

13:07 3.7.2022

Руските власти съобщиха за среднощни удари по руския град Белгород, разположен близо до украинската граница.

Губернаторът на друга гранична руска област - Курската - твърди, че са били свалени два украински дрона, насочени към Курск.

20:01 2.7.2022

Украйна е обезвредила 48 000 взривоопасни предмети от площ с размера на 191,70 хектара. Това съобщи в събота Киевската областна военна администрация.

Новината идва часове след като стана ясно, че Славянск е бил обстрелван с касетъчни бомби. Те съдържат множество малки експлозиви, част от които избухват след изстрелването, но други просто падат на земята, превръщайки се в подобие на мина.

Касетъчните бомби са забранени за използване от международни конвенции.

07:42 1.7.2022

Поне 14 души загинаха при руски ракетен удар по жилищна сграда край Одеса

Най-малко 14 души са загинали и 30 са ранени, сред които три деца, при руски ракетен удар по жилищна сграда в Одеска област, съобщиха в петък украинските власти, цитирани от Франс прес. Предполага се, че ракетата е била изстреляна от бомбардировач над Черно море.

"Ракета порази девететажна жилищна сграда в района на Белгород Днестровски", който се намира на около 80 км южно от Одеса, съобщи Серхий Братчук, говорител на одеската областна администрация, цитиран от БТА.

Първоначалната информация след обстрела беше за най-малко десетима загинали. Спасителната акция сред развалините от сградата продължава.

17:33 30.6.2022

Байдън обеща САЩ да изпратят още оръжия на Украйна за над 800 млн. долара 

Американският президент Джо Байдън обяви, че САЩ ще изпратят на Украйна още оръжия за над 800 милиона долара, предаде ДПА.

Новата оръжейна доставка ще включва “нова модерна западна система за противовъздушна отбрана, още артилерия и боеприпаси, контрабатарейни радари, допълнителни боеприпаси за реактивните системи за залпов огън HIMARS, предоставени вече на Украйна, както и още системи HIMARS от други страни“, каза Байдън на пресконференция след срещата на върха на НАТО в Мадрид.

“Ние ще подкрепяме Украйна и целият алианс ще подкрепя Украйна, докато е необходимо, така че тя да не бъде победена“, заяви той.

17:29 30.6.2022

Русия се стреми да остане най-големият производител на пшеница в света

Русия ще направи всичко възможно, за да остане най-големият производител на пшеница в света, обяви руският президент Владимир Путин, цитиран от Ройтерс.

Той за пореден път отхвърли обвиненията, че Москва блокира износа на земеделска продукция от Украйна.

Освен това руският президент отново обвини Запада, че носи отговорност за повишаването на цените и продоволствените проблеми в глобален план.

15:36 30.6.2022

Украйна си върна контрола над Змийския остров в Черно море

Украйна обяви в четвъртък, че нейните въоръжени сили са изтласкали руските войски от Змийския остров в Черно море. Това твърдение беше отречено от Русия, която съобщи, че изтеглянето на военните ѝ от острова е "жест на добра воля", за да покаже, че страната не пречи на усилията за разрешаване на износа на земеделски продукти.

Това става малко, след като назначен от Москва служител в Запорожка област каза, че пратка зърно е напуснала украинския пристанищен град Бердянск, който е под руски контрол.

14:25 30.6.2022

40 тона зърно са унищожени при руска атака. Първи кораб с пшеница отплава от Украйна

Украинските власти заявиха в четвъртък, че голямо количество зърно е било унищожено при руска атака в Източна Украйна, предаде ДПА.

Нападението е предизвикало пожар в склад в град Зеленодолск, написа в Телеграм областният управител на Днепропетровска област Валентин Резниченко. Той отбеляза, че вероятно са били унищожени 40 тона зърно. Неговите твърдения не може да бъдат потвърдени по независим път.

Русия и Украйна са важни доставчици на зърно и торове за много от по-бедните страни в света, особено в Африка, но от началото на войната украинските пристанища, през които се изнася зърното, остават блокирани.

Кораб със 7000 тона пшеница на борда е напуснал тази сутрин пристанището на Бердянск, след като е изчаквал там в продължение на няколко месеца, съобщи по-рано ТАСС, без да посочи местоназначението на товара. Това е първият кораб с пшеница, който излиза от украинско пристанище, откакто избухна войната, отбелязва Франс прес.

11:49 30.6.2022

Лисичанск е "непрекъснато обстрелван" от руските сили 

Източният град Лисичанск, който е последният под украински контрол в източния регион Донбас, “непрекъснато е обстрелван със снаряди от голям калибър”, каза в чътвъртък ръководителят на военната администрация на Луганска област Серхий Хайдай.

"Боевете продължават в покрайнините на града. Руската армия се опитва да атакува непрекъснато", каза Хайдай пред украинската телевизия, като по-късно публикува видеото в своя канал в Телеграм.

По думите му в Лисичанск все още има около 15 000 цивилни. Населението на града преди началото на руската инвазия на 24 февруари е било от близо 100 000 души. След седмици на битки, при които загинаха стотици цивилни и превърнаха съседния град Северодонецк в развалини, Москва пое контрола над него се насочи към Лисичанск.

Заредете още

XS
SM
MD
LG