Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата се оплака, че не е получила почти никакви данни по списъкa на Кирил Петков 


Премиерът Кирил Петков

Шест страници от МВР, осем страници от ДАНС и неизвестно количество информация от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).

Това е обемът на данните, които Върховната касационна прокуратура е получила досега по отношение на общо 19-имата души, посочени в списъка на премиера Кирил Петков, който той предаде на държавното обвинение.

Това съобщава пресцентърът на прокуратурата във вторник с уточнението, че “липсата на информация от органите на МВР сочи, че същите не са предприели необходимите по закон действия по разкриване на евентуално извършени престъпления от лицата, посочени от г-н Кирил Петков”.

“След анализ на постъпилите до момента материали се установява, че по отношение на част от лицата, посочени от министър-председателя, липсва каквато и да е информация”, добавят от ВКП, припомняйки, че органите на МВР са тези, които следва да разкриват престъпления.

В съобщението се посочва още, че върховните прокурори засега не са полутили никаква информация от ГДБОП и НАП, въпреки че крайният срок за изпращането ѝ е изтекъл на 17 февруари.

Въпросният списък беше предаден от Кирил Петков на прокуратурата, след като по инициатива на главния прокурор Иван Гешев беше призован на разпит заедно с началничката на кабинета си Лена Бориславова.

Привикването им в държавното обвинение стана по повод среща между тримата, на която Гешев твърди, че министър-председателят му е споменал "имена и прякори на лица, които според него са в основата на икономическата и криминална престъпност в страната". Впоследствие главният прокурор беше сезирал ВКП и тя призова Петков и Бориславова.

При появата си в прокуратурата миналия четвъртък премиерът заяви пред медиите, че предава на разследващите списък с 19 имена на известни личности, за които според него има публични съмнения за участието им в корупционни и други престъпни схеми.

Сред посочените в него са бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, депутатът от ДПС, санкциониран от САЩ за корупция, Делян Пеевски, издирваният в миналото за наркотрафик Христофорос Аманатидис-Таки, свързваният с бившата силова групировка СИК Младен Михалев-Маджо, Румен Гайтански-Вълка и бившият директор на столичното следствие Петьо Петров-Еврото.

След посещението си в прокуратурата Петков повтори, че списъкът му е съдържал 19 души, уточнявайки, че го е предал на 20-ия човек, визирайки главния прокурор Гешев. Изказването му беше препратка към негово изявление пред медиите в Брюксел в края на януари, че "хората, които са основата на корупцията в България, са сигурно 20 човека".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG